Keď sa naučíte, aké jednoduché je pripraviť domáci pita chlieb, už nikdy sa nebudete chcieť vrátiť k verzii kúpenej v obchode. Postupujte podľa tohto jednoduchého návodu krok za krokom a poďme si spoločne pripraviť ten najlepší mäkký a nadýchaný pita chlieb.
Arabský chlieb
Originál arabský chlieb sa skladá z pár voľne dostupných surovín. Jeho výroba je preto finančne nenáročná a jednoduchá.
- Teplá voda: Teplú vodu s teplotou približne 35-40 °C považujeme za nevyhnutnú na rýchlu aktiváciu kvasiniek. Ak nemáte kuchynský teplomer, použite teplú vodu, napríklad vodu do kúpeľa. Nechcete, aby bola horúca, pretože by to kvasinky zabilo, ale nechcete ani studenú, inak by proces aktivácie prebiehal veľmi pomaly.
- Cukor: Lyžica cukru dodáva cestu chuť, pomáha ho urobiť čo najnadýchanejším a najjemnejším, a čo je najdôležitejšie, dáva kvasinkám niečo, na čom môžu hodovať, vďaka čomu cesto vykysne a tento pita chlieb získa klasické kapsičky.
- Suché aktívne droždie: V tomto recepte používame sušené aktívne droždie, nie instantné, ale oboje považujeme za vhodné. Ak sa rozhodnete pre instantné droždie, budete potrebovať len asi 1 a 3/4 lyžičky.
- Múka: Aby bol tento pita chlieb čo najklasickejší a najnadýchanejší používame celozrnnú múku. Ak chcete, aby bol váš pita chlieb o niečo výživnejší, nahraďte 1 šálku múky celozrnnou múkou.
- Olivový olej: Extra panenský olivový olej je obľúbenou voľbou v stredomorskej kuchyni, ale namiesto neho sa hodí akýkoľvek olej neutrálnej chuti.
- Soľ: Soľ pridáva do pita cesta viac, ako si myslíte! Dodáva chuť, pomáha mäkkému cestu, aby bolo žvavé a chutné, a pomáha vytvárať dokonalé bublinky v nadýchanej pite.
Pita recept
Takýto chutný chlebík si dokážete doma pripraviť za pár minút. Vyskúšajte tento skvelý a jednoduchý recept.
Ingrediencie na arabský chlieb:
- 1 šálka vlažnej teplej vody
- 1 lyžica cukru
- 2 a 1/4 lyžičky (1 balenie) aktívneho sušeného droždia
- 3 šálky hladkej múky (alebo toľko, aby sa vytvorilo mäkké a mierne lepivé cesto)
- 1 lyžica extra panenského olivového oleja
- 1 a 3/4 lyžičky soli
Postup na arabský chlieb:
- Rozdrvte droždie. Do misy mixéra pridajte teplú vodu, cukor a aktívne sušené droždie spolu s 1 šálkou múky. Zmes droždia vyšľahajte do jednotnej hmoty a odložte na 15 minút. Po 15 minútach by táto zmes mala bublať a peniť. Ak sa tak nestane, je možné, že droždie nebolo čerstvé alebo voda bola príliš teplá. V takom prípade budete musieť, žiaľ, začať odznova.
- Pridajte ostatné prísady. Do misy pridajte olivový olej, soľ a 1 a 1/2 šálky múky. Stojanový mixér vybavte nadstavcom na miesenie cesta a začnite miešať pri nízkych otáčkach. Pokračujte v miešaní, kým cesto nebude mäkké a nebude sa lepiť na steny misy, približne 5 až 6 minút. Ak sa vám cesto naďalej lepí, pridajte ešte maximálne 1/2 šálky múky.
- Nechajte cesto vykysnúť. Vykysnuté cesto vyklopíme na jemne pomúčenú pracovnú dosku a vytvarujeme z neho guľu. Veľkú misu ľahko potrite olejom (ak chcete mať menej riadu, použite misu mixéra!), vložte do nej guľu cesta a otočte ju, aby bola zo všetkých strán potretá olejom. Prikryte čistou kuchynskou utierkou a cesto odložte na teplé miesto, aby sa zdvojnásobilo, približne 2 hodiny.
- Cesto rozdeľte na 8 častí. Cesto vyberte z misy a položte na pomúčenú pracovnú plochu. Z cesta vytvorte veľkú guľu a ostrým nožom ju nakrájajte na 8 rovnako veľkých častí.
- Cesto nechajte 30 minút odpočívať. Z každého kúska cesta vytvorte malú guľu, vytiahnite cesto zo strán a konce zastrčte pod dno. Guľky položte asi 1 cm od seba na pomúčenú pracovnú plochu a prikryte ich ľahko naolejovaným kusom fólie. Cesto nechajte 30 minút odpočívať.
- Rozvaľkajte pita chlieb. Guľky cesta rozvaľkajte na ploché, okrúhle pity s hrúbkou asi 1,5 cm
- Cesto ešte raz nechajte odpočinúť. Vytvarovaný a rovný piat chlieb, necháme ešte raz odpočívať 10-30 minút.
- Upečte pita chlieb. Pripravte si liatinovú panvicu a rozohrejte ju na stredne vysokej teplote. Do panvice pridajte pita cesto a varte, kým sa chlieb nezačne nadúvať, približne 3 minúty. Obráťte a varte ďalšie 2 minúty.
- Podávajte. Tento pita chlieb podávajte ihneď podľa potreby alebo ho skladujte, kým nebude pripravený na konzumáciu.
Domáci pita chlieb
Tento recept na domáci pita chlieb je neuveriteľne univerzálny. Arabský chlieb vieme nazvať aj perfektnou prílohou, sendvičový „chlieb“ do pita vrecka, kôrka na pizzu alebo dip na vaše obľúbené nátierky.
Tu je niekoľko našich obľúbených spôsobov použitia:
- Ako ponorka: Pita chlieb je stvorený na namáčanie do domáceho hummusu. Prečítajte si, ako si doma pripraviť najlepší hummus alebo šošovicovú nátierku.
- Kôrka na pizzu/plátkový chlieb: Ak si chcete večer s pizzou veľmi uľahčiť, vynechajte domáce cesto na pizzu a použite tento pita chlieb na bielu pizzu s cuketou a paradajkami alebo ako prílohu ku krémovej mrkvovej polievke.
- Vreckové sendviče Pita: Ak ste ešte nikdy neskúsili sendvič s pita vreckami, sú absolútne vynikajúce a ako bonus zabraňujú tomu, aby sa náplň sendviča vytratila z jeho vnútra. Pripravte vlastné s pečeným falafelom, vegánskym syrom feta a obľúbenou stredomorskou zeleninou.
- Ako príloha: Podávajte domácu pitu ako prílohu k vegánskemu receptu na bryndzové halušky alebo stroganov.
Pita chlieb
Zvyšky pita chleba uchovávajte pri izbovej teplote do 1 týždňa alebo v mrazničke do 3 mesiacov. Pri skladovaní odporúčame uchovávať ho vo vzduchotesnej nádobe alebo vo vzduchotesnom vrecku do mrazničky, napríklad v plastovom vrecku.
Ak chlieb na dlhší čas vystavíme vzduchu, príde k vysušeniu dôsledkom čoho bude výrazne menej nadýchaný.
Ak zmrazujete niekoľko kusov pita chleba, môže byť užitočné, ak pitu pred uskladnením bleskovo zmrazíte na plechu alebo medzi jednotlivé kusy pity vložíte kúsok pergamenového papiera, aby sa zabránilo zlepeniu v jednom zmrazenom bloku.
Iná možnosť ako pita chlieb sa stáva turecký chlieb. Ten sa využíva napríklad pri výrobe kebabov.
Turecký chlieb – recept
Vyskúšať môžete aj tento chutný recept na turecký chlieb. Podávať ho môžete s hlavným jedlom, ku polievke alebo aj samostatne.
Suroviny na turecký chlieb:
- 250 g chlebovej múky
- 2 a 1/4 lyžičky instantného sušeného droždia
- 200 ml + 4 lyžičky teplej vody
- 2 lyžičky práškového/jemného cukru
- 1 lyžička jemnej soli
- 15 ml olivového oleja
- hrsť bielych a čiernych sezamových semienok
Postup na turecký chlieb:
- Vo veľkej miske zmiešajte múku, cukor a soľ.
- Uprostred múky urobte malú jamku a pridajte droždie. Do jamky nalejte vodu a rukami všetko premiešajte. V tejto fáze by malo byť cesto veľmi vlhké a pomerne ťažko spracovateľné.
- Misku prikryte potravinovou fóliou a nechajte kysnúť asi hodinu (alebo kým sa veľkosť nezdvojnásobí).
- Pracovnú plochu vysypte múkou a vyklopte na ňu osvedčené cesto, pričom dbajte na to, aby ste pridali veľa múky, aby sa nelepilo. Cesto vytvarujte do plochého kruhu (vysokého asi 2 – 3 cm).
- Cesto položte na plech vymastený olivovým olejom. Cesto prikryte utierkou a nechajte kysnúť ďalších 45 minút. Počas posledných 20 minút predhrejte rúru na 250 °C.
- Vrchnú časť cesta najprv nahrubo obkreslite (končekmi prstov) asi 3 cm od okraja chleba. Potom vyplňte stred vnútorného kruhu prekríženými diagonálnymi čiarami vzdialenými od seba asi 2 – 3 cm (pre lepšiu predstavu pozri 2. obrázok v tomto recepte).
- Pomocou štetca na pečivo potrite vrch chleba olivovým olejom. Posypte čiernym a bielym sezamom a vtlačte semienka čo najviac dovnútra, aby zostali v chlebe.
- Chlieb pečte 8 minút pri teplote 250 °C, potom rúru stlmte na 200 °C a pečte ďalších 5 minút (alebo dozlatista).
A na záver vám ponúkame pár receptov aj z nevegánskeho prostredia, ktoré ale ľahko pretvoríte aj do vegánskeho štýlu. Napríklad ako je hrachová polievka či ryžové a cukinové špagety.