Recept na Kisir – pikantný šalát z bulguru

Magazín

Toto jedlo je verzia tureckého bulgur šalátu Kisir, v ktorom sa tradične používa pálivá papriková pasta známa ako biber salçasi, ktorá dodáva pálivosť. Melasa z granátového jablka dodá jedlu dostatok kyslej a sladkej chuti, aby ho dotvorila. Podávajte ho vo veľkej šalátovej mise alebo ho vložte do šalátových listov.

Suroviny

Na šalát:

  • 1 šálka bulguru
  • ½ šálky surových vlašských orechov
  • 3 malé zrelé paradajky (nadrobno nakrájané)
  • 1 uhorka (jemne nakrájaná)
  • 3 šalotky (nadrobno nakrájané)
  • 1 šálka petržlenovej vňate (jemne nasekanej)
  • 1 šálka lístkov mäty (jemne nasekaných)
  • ¼ šálky semienok granátového jablka
  • kuchynská soľ
  • mleté korenie
  • 2 hlávky rímskeho šalátu

Na dressing:

  • 5 lyžic extra panenského olivového oleja
  • 3 lyžice čerstvej citrónovej šťavy
  • 3 lyžice melasy z granátového jablka
  • 1 lyžica plus 1 a ½ lyžičky paradajkovej pasty
  • 1 lyžička korenia v štýle Aleppo
  • 1 lyžička biber salçasi (turecká pálivá papriková pasta alebo viac korenia na spôsob Aleppo)
  • soľ
  • čerstvo mleté korenie

Postup

  1. Pripravte dressing. V malej miske vyšľahajte olej, citrónovú šťavu, melasu z granátového jablka, paradajkový pretlak, korenie v štýle Aleppo a biber salçasi. Dresing ochuťte soľou a čiernym korením.
  2. Bulgur uvarte podľa návodu na obale. Nechajte vychladnúť, preneste ho do stredne veľkej misy a zmiešajte s dressingom.
  3. Medzitým opražte vlašské orechy na suchej malej panvici na strednom ohni, často ich premiešavajte, kým nezískajú zlatohnedú farbu, približne 4 minúty. Preneste ich na dosku na krájanie. Nechajte mierne vychladnúť a potom ich najemno nasekajte.
  4. K bulguru pridajte vlašské orechy, paradajky, uhorky, šalotku, petržlenovú vňať, mätu, semienka granátového jablka a dobre premiešajte. Dochuťte soľou a korením.
  5. Listy šalátu usporiadajte v jednej vrstve na tanier a na každý list dajte lyžicu šalátu.

© 2024 Vegan.sk | Nakódoval Leoš Lang