Toto jedlo je verzia tureckého bulgur šalátu Kisir, v ktorom sa tradične používa pálivá papriková pasta známa ako biber salçasi, ktorá dodáva pálivosť. Melasa z granátového jablka dodá jedlu dostatok kyslej a sladkej chuti, aby ho dotvorila. Podávajte ho vo veľkej šalátovej mise alebo ho vložte do šalátových listov.
Suroviny
Na šalát:
- 1 šálka bulguru
- ½ šálky surových vlašských orechov
- 3 malé zrelé paradajky (nadrobno nakrájané)
- 1 uhorka (jemne nakrájaná)
- 3 šalotky (nadrobno nakrájané)
- 1 šálka petržlenovej vňate (jemne nasekanej)
- 1 šálka lístkov mäty (jemne nasekaných)
- ¼ šálky semienok granátového jablka
- kuchynská soľ
- mleté korenie
- 2 hlávky rímskeho šalátu
Na dressing:
- 5 lyžic extra panenského olivového oleja
- 3 lyžice čerstvej citrónovej šťavy
- 3 lyžice melasy z granátového jablka
- 1 lyžica plus 1 a ½ lyžičky paradajkovej pasty
- 1 lyžička korenia v štýle Aleppo
- 1 lyžička biber salçasi (turecká pálivá papriková pasta alebo viac korenia na spôsob Aleppo)
- soľ
- čerstvo mleté korenie
Postup
- Pripravte dressing. V malej miske vyšľahajte olej, citrónovú šťavu, melasu z granátového jablka, paradajkový pretlak, korenie v štýle Aleppo a biber salçasi. Dresing ochuťte soľou a čiernym korením.
- Bulgur uvarte podľa návodu na obale. Nechajte vychladnúť, preneste ho do stredne veľkej misy a zmiešajte s dressingom.
- Medzitým opražte vlašské orechy na suchej malej panvici na strednom ohni, často ich premiešavajte, kým nezískajú zlatohnedú farbu, približne 4 minúty. Preneste ich na dosku na krájanie. Nechajte mierne vychladnúť a potom ich najemno nasekajte.
- K bulguru pridajte vlašské orechy, paradajky, uhorky, šalotku, petržlenovú vňať, mätu, semienka granátového jablka a dobre premiešajte. Dochuťte soľou a korením.
- Listy šalátu usporiadajte v jednej vrstve na tanier a na každý list dajte lyžicu šalátu.