Pikantno-sladké tofu s melasou – recept

Hlavné jedláMagazín

Zemité, pikantné hlavné jedlo s originálnou omáčkou, ktoré poteší chuťové bunky aj zasýti.

Ingrediencie

  • 250 g extra pevného tofu
  • asi 3/4 lyžičky jemnej morskej soli
  • 3 a 1/2 lyžice vody
  • 2 lyžice melasy z granátového jablka
  • 1 a 1/2 lyžice sójovej omáčky
  • 1 lyžica srirachy, plus ďalšie podľa potreby
  • 1 a 1/2 lyžičky až 1 a 1/2 lyžice hnedého cukru
  • 3/4 lyžičky kukuričného škrobu
  • 2 a 1/2 polievkovej lyžice repkového alebo iného neutrálneho oleja
  • 6 veľkých bielych šampiňónov, rozštvrtených, s neporušenými stonkami
  • 1/4 šálky najemno nakrájanej šalotky alebo cibule
  • 2 strúčiky cesnaku, jemne nasekané
  • 2 papriky, očistené a nakrájané na 1 cm štvorčeky

Postup

  1. Nakrájajte tofu na 1 cm kocky a ochuťte ho 1/4 lyžičky soli, potom ho nechajte 10 až 15 minút odkvapkávať na dvojitej vrstve papierových utierok alebo čistej utierke na riad.
  2. Medzitým v malej miske zmiešajte zvyšnú 1/2 lyžičky soli, 3 lyžice vody, melasu z granátových jabĺk, sójovú omáčku a srirachu. Ochutnajte a pridajte hnedý cukor, počnúc 1 a 1/2 lyžičkou, aby ste vytvorili trpkú sladkosť; množstvo, ktoré použijete, bude závisieť od chuti melasy a vašich vlastných chuťových buniek. Ak chcete získať väčšiu pikantnosť, pridajte viac srirachy, po 1/2 lyžičke. Omáčku odložte bokom.
  3. V inej malej miske zmiešajte kukuričný škrob a zvyšných 1 a 1/2 lyžičky vody a odložte bokom.
  4. Vo veľkej nepriľnavej alebo oceľovej panvici na vysokom ohni zohrejte 1 lyžicu repkového oleja. Medzitým papierovou utierkou zotrite prebytočnú vlhkosť z tofu. Keď sa olej rozhorí, pridajte tofu a opekajte ho 5 až 6 minút, pričom ho často otáčajte, aby zhnedlo. Vyberte z panvice a odložte na tanier.
  5. Na rozpálenú panvicu pridajte huby a varte ich 2 minúty, kým sa mierne nezmenšia, trochu nezhnednú a nezačnú sa lesknúť. Pridajte zvyšnú 1 a 1/2 lyžicu repkového oleja, pridajte šalotku a cesnak a za stáleho miešania smažte asi 30 sekúnd, kým sa nerozvonia.
  6. Pridajte papriky a smažte asi 1 minútu, kým mierne nezmäkne. Vráťte tofu na panvicu a varte asi 2 minúty, kým nie je horúce.
  7. Omáčku rozmiešajte a pridajte do panvice, pričom ju spojte so zeleninou. Za stáleho miešania varte 1 minútu, kým mierne nezhustne.
  8. Kukuričnú škrobovú kašu premiešajte, nalejte do panvice a za stáleho miešania varte 20 až 30 sekúnd, aby omáčka zhustla a pokryla tofu a zeleninu. Všetko preložte na hlboký tanier alebo plytkú misu a podávajte.

© 2024 Vegan.sk | Nakódoval Leoš Lang