Podľa týchto jednoduchých krokov si doma pripravte chutné pečené sladké zemiakové hranolčeky. Sú výživné, vegánske a bezlepkové – ideálne na to, aby ste si ich mohli vychutnať s čímkoľvek, čo máte na večeru.
Ingrediencie
- 1 kg sladkých zemiakov, nakrájaných na hranolky
- extra panenský olivový olej na pokvapkanie
- morská soľ na posypanie
Možnosti podávania:
- čerstvé bylinky, napríklad nasekaná petržlenová vňať alebo koriander
- štipka červenej papriky vo forme zrniek
- chipotle omáčka na namáčanie
Postup
- Rúru predhrejte na 230 °C a do 2 plechov s okrajmi umiestnite kovové mriežky.
- Vďaka tomu sa horúci vzduch z rúry dostane na všetky strany hranolčekov, aby ste ich v polovici pečenia nemuseli obracať.
- Ak nemáte kovové stojany, môžete použiť plechy na pečenie vyložené papierom na pečenie.
- Sladké zemiaky namočte na 30 minút do veľkej misy so studenou vodou.
- Nechajte ich odkvapkať a potom ich osušte.
- Pokvapkajte ich olivovým olejom (len toľko, aby sa ľahko pokryli) a premiešajte.
- Zemiaky rozložte v rovnomernej vrstve na mriežky/plechy na pečenie tak, aby medzi jednotlivými hranolčekmi zostalo miesto.
- Pečte 30 až 38 minút alebo kým nie sú hnedé a chrumkavé, ale nie spálené.
- Čas sa môže líšiť v závislosti od vašej rúry.
- Ak nepoužívate kovové stojany, v polovici pečenia zemiaky otočte.
- Vyberte z rúry a výdatne ich dochuťte morskou soľou.
- Pridajte čerstvé bylinky, červenú papriku a podľa chuti podávajte s kečupom, horčicou alebo chipotle omáčkou.