Recept na pečené sladké zemiakové hranolčeky

Vegánske recepty

Podľa týchto jednoduchých krokov si doma pripravte chutné pečené sladké zemiakové hranolčeky. Sú výživné, vegánske a bezlepkové – ideálne na to, aby ste si ich mohli vychutnať s čímkoľvek, čo máte na večeru.

Ingrediencie

  • 1 kg sladkých zemiakov, nakrájaných na hranolky
  • extra panenský olivový olej na pokvapkanie
  • morská soľ na posypanie

Možnosti podávania:

  • čerstvé bylinky, napríklad nasekaná petržlenová vňať alebo koriander
  • štipka červenej papriky vo forme zrniek
  • chipotle omáčka na namáčanie

Postup

  1. Rúru predhrejte na 230 °C a do 2 plechov s okrajmi umiestnite kovové mriežky.
  2. Vďaka tomu sa horúci vzduch z rúry dostane na všetky strany hranolčekov, aby ste ich v polovici pečenia nemuseli obracať.
  3. Ak nemáte kovové stojany, môžete použiť plechy na pečenie vyložené papierom na pečenie.
  4. Sladké zemiaky namočte na 30 minút do veľkej misy so studenou vodou.
  5. Nechajte ich odkvapkať a potom ich osušte.
  6. Pokvapkajte ich olivovým olejom (len toľko, aby sa ľahko pokryli) a premiešajte.
  7. Zemiaky rozložte v rovnomernej vrstve na mriežky/plechy na pečenie tak, aby medzi jednotlivými hranolčekmi zostalo miesto.
  8. Pečte 30 až 38 minút alebo kým nie sú hnedé a chrumkavé, ale nie spálené.
  9. Čas sa môže líšiť v závislosti od vašej rúry.
  10. Ak nepoužívate kovové stojany, v polovici pečenia zemiaky otočte.
  11. Vyberte z rúry a výdatne ich dochuťte morskou soľou.
  12. Pridajte čerstvé bylinky, červenú papriku a podľa chuti podávajte s kečupom, horčicou alebo chipotle omáčkou.

© 2024 Vegan.sk | Nakódoval Leoš Lang