Vegánska miska so šťavnatými rezancami, ktoré môžete rôzne obmieňať. Vhodné nielen na večeru.
Ingrediencie
Na arašídovú omáčku:
- 1 (1 cm) kúsok čerstvého zázvoru
- 1 strúčik cesnaku
- 1/2 šálky krémového arašidového masla
- 3 lyžice sójovej omáčky alebo tamari
- 3 lyžice ryžového octu alebo čerstvo vylisovanej limetkovej šťavy
- 3 lyžice vody, plus ďalšie podľa potreby
- 2 lyžičky javorového sirupu
- 1 lyžička sezamového oleja
Na zeleninové misky:
- 250 g tofu
- 1 lyžica sójovej omáčky alebo tamari
- soľ
- čerstvo mleté čierne korenie
- 2 malé zväzky brokolice
- 750 g mrkvy
- 1/2 šálky čerstvých bazalkových listov
- 1/4 šálky nesolených pražených arašidov
- 2 stredne veľké šalotky
- 2 lyžice avokáda alebo olivového oleja
- 750 g rezancov
- 1 šálka lúpaného edamame
- 1/4 šálky opražených kokosových vločiek
Postup
Arašídova omáčka:
- Zázvor ošúpeme a najemno nastrúhame a 1 strúčik cesnaku nastrúhame najemno. Vložte do stredne veľkej misy.
- Pridajte 1/2 šálky arašidového masla, 3 lyžice sójovej omáčky alebo tamari, 3 lyžice ryžového octu alebo limetkovej šťavy, 3 lyžice vody, 2 lyžičky javorového sirupu a 1 lyžičku sezamového oleja.
- Šľahajte, kým omáčka nebude hladká. Podľa potreby zrieďte ďalšou vodou po 1 lyžici.
Príprava misiek:
- Rozložte dva rošty tak, aby ste rozdelili rúru na tretiny, a rozohrejte ju na 210 °C. Plech na pečenie s okrajmi vyložte papierom.
- Tofu nechajte odkvapkať, potom ho zabaľte do niekoľkých vrstiev papierových utierok a položte na tanier. Zaťažte ho ťažkým predmetom, napríklad panvicou a nechajte odkvapkať, kým sa rúra zohreje.
- Odrežte konce brokolice. Ošúpte mrkvu a nakrájajte ju na mierne šikmé plátky. Nahrubo nasekáme 1/2 šálky čerstvej bazalky a 1/4 šálky nesolených arašidov a na tenké plátky nakrájame 2 šalotky.
- Tofu natrhajte na kúsky veľkosti sústa a položte na plech na pečenie. Pokvapkajte 2 lyžicami arašidovej omáčky a 1 lyžicou sójovej omáčky, posypte štipkou soli a niekoľkými štipkami čierneho korenia a premiešajte. Urovnajte ich do jednej vrstvy.
- Pečte 15 minút na hornej mriežke. Obráťte tofu a opekajte ho, kým nezhnedne, približne ďalších 15 minút.
- Medzitým položte brokolicu a mrkvu na druhý plech na pečenie. Pokvapkajte ich 2 lyžicami avokádového alebo olivového oleja, ochuťte soľou a niekoľkými štipkami čierneho korenia a premiešajte. Rozložte ich do jednej vrstvy a pečte na spodnej mriežke, kým nezmäknú a ľahko nezhnednú, približne 15 minút.
- Na podávanie premiešajte rezance s nasekanou bazalkou a rozdeľte ich do štyroch misiek. Na vrch dajte tofu, brokolicu, mrkvu a edamame. Pokvapkajte zvyšnou arašidovou omáčkou. Ozdobte šalotkou, arašidmi a kokosovými vločkami.