Pečená koreňová zelenina – recept

Magazín

Tento recept na pečenú koreňovú zeleninu je taký chutný, že budete chcieť duplu. Čerstvé bylinky a voňavý šalviový olej dodajú zelenine bohatú, zemitú chuť.

Na prípravu tohto receptu na pečenú koreňovú zeleninu budete potrebovať tieto ingrediencie:

  • Samozrejme, koreňovú zeleninu. Môžete použiť červenú repu, žltu cviklu, mrkvu, paštrnák, sladké zemiaky a kvaku. Túto jednoduchú prílohu naplnia výraznou farbou a sladkou, zemitou, horkou a orechovou chuťou.
  • Extra panenský olivový olej – trochu ho primiešate k zelenine, aby v rúre zhnedla a zmäkla, a viac ho použijete na prípravu šalviového oleja.
  • Čerstvé bylinky – zeleninu upečte s nasekaným rozmarínom, šalviou a tymianom. Ďalšie celé šalviové lístky použite ako ozdobu na finálne jedlo.
  • A soľ a korenie – aby všetky chute vynikli.

Ingrediencie

  • 2 červené repy, najlepšie 1 červená a 1 žltá, olúpané a nakrájané na 1 cm kúsky
  • 1 veľká mrkva, nakrájaná na 1 cm veľké kúsky
  • 3 paštrnáky, nakrájané na 1 cm kúsky
  • 1 stredne veľký sladký zemiak, nakrájaný na 1 cm kúsky
  • 1 kvaka, nakrájaná na 1 cm kúsky
  • extra panenský olivový olej na pokvapkanie
  • 1 lyžica nasekaného čerstvého rozmarínu
  • 1 lyžica nasekaných čerstvých šalviových listov
  • 1 lyžica čerstvých tymianových listov
  • morská soľ a čerstvo mleté čierne korenie
  • chrumkavá šalvia a šalviový olej
  • 2 lyžice extra panenského olivového oleja
  • 10 čerstvých šalviových listov

Postup

  1. Rúru predhrejte na 210 °C a dva plechy vyložte papierom na pečenie.
  2. Na jeden plech dajte cviklu a mrkvu a na druhý paštrnák, sladké zemiaky a kvaku. Zeleninu pokvapkajte olivovým olejom a posypte rozmarínom, šalviou, tymianom, štipkou soli a niekoľkými štipkami korenia. Premiešajte a rovnomerne rozložte na plechy.
  3. Pečte 25 až 50 minút alebo kým zelenina nezmäkne a nezhnedne na okrajoch. Paštrnák, sladké zemiaky a repa sa budú piecť kratšie. Červená repa a mrkva sa budú piecť dlhšie.
  4. Pripravte chrumkavú šalviu: Vyložte tanier papierovými utierkami. V malej panvici zohrejte olivový olej, kým nezačne bublať, pridajte lístky šalvie, premiešajte a varte, kým nie sú chrumkavé, približne 1 minútu. Listy vyberte z oleja a preložte na pripravený tanier, aby sa osušili. Olej si nechajte na podávanie so zeleninou.
  5. Vyberte zeleninu z rúry a premiešajte ju s 1 lyžicou šalviového oleja. Preneste na tanier a na vrch položte chrumkavé šalviové lístky.

© 2024 Vegan.sk | Nakódoval Leoš Lang