Recept na pečenú dúhovú mrkvu

Bezlepkové veganskéPrílohyVegánske recepty

Tento recept na pečenú dúhovú mrkvu kombinuje bielu, žltú, oranžovú, fialovú, ružovú a zelenú mrkvu v jednom pokrme. Najmä počas jesene a zimy sa hodí pridať do jedál čo najviac farieb. S touto dúhovou mrkvou je to jednoduché.

Suroviny

Na mrkvu

  • 1,5 kg dúhovej mrkvy (s vňaťou)
  • extra panenský olivový olej
  • morská soľ a čerstvo mleté čierne korenie
  • ½ šálky omáčky Tahini
  • jadierka z granátového jablka (na ozdobu)

Na gremolatu

  • ¼ šálky nakrájanej mrkvovej vňate
  • ¼ šálky nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
  • 1 malý strúčik cesnaku (nastrúhaný)
  • 1 lyžička pomarančovej kôry
  • ½ lyžičky mletej rasce
  • ¼ lyžičky morskej soli

Postup

  1. Rúru predhrejte na 220 °C a plech na pečenie vyložte papierom.
  2. Mrkvu a jej vrchnú časť dobre umyte a osušte. Z mrkvy odkrojte vrcholky a odložte ich na gremolatu.
  3. Celú mrkvu položte na plech, pokvapkajte olivovým olejom a posypte soľou a korením. Premiešajte a rovnomerne rozložte na plech. Pečte 20 až 30 minút alebo kým nezmäkne a nezhnedne na okrajoch.
  4. Medzitým pripravte gremolatu: vňať z mrkvy nakrájajte a odmerajte ¼ šálky. Zvyšok si nechajte na iné použitie, napríklad na prípravu domáceho zeleninového vývaru.
  5. Do stredne veľkej misy vložte ¼ šálky nasekanej mrkvovej vňate, pridajte petržlenovú vňať, cesnak, pomarančovú kôru, rascu a soľ. Premiešajte, aby sa spojili.
  6. Dúhovú mrkvu pridajte ku gremolate, kým je ešte teplá z rúry. Preneste na servírovací tanier, pokvapkajte tahini omáčkou a ozdobte lupienkami granátového jablka.
  7. Podľa chuti dochuťte a podávajte.

Pečenú mrkvu obsahuje aj krémová mrkvová polievka, ktorá by nemala chýbať na žiadnom vegánskom stole.

IngrediencieRecept

© 2024 Vegan.sk | Nakódoval Leoš Lang