Urobte si dávku tohto guláša cez víkend a potom ho schlaďte alebo zamrazte v porciách na ľahké obedy uprostred týždňa. Stačí raz ochutnať a už ho budete robievať na pravidelnej báze.
Ingrediencie
- 1 lyžica olivového oleja
- 1 veľká cibuľa, nadrobno nakrájaná
- 2 zelerové tyčinky, nadrobno nakrájané
- 3 mrkvy, nakrájané nadrobno
- 3 červené papriky, nakrájané na plátky
- 2 strúčiky cesnaku, rozdrvené
- 2 lyžice paradajkového pretlaku
- 400 g fazule cannellini, prepláchnutej a scedenej
- 400 g fazule pinto, prepláchnutej a odkvapkanej
- 400 g fazule borlotti, prepláchnutej a odkvapkanej
- 2 x 400g plechovky, nakrájaných paradajok
- 1 kocka zeleninového vývaru
- 2 bobkové listy
- 1 lyžica hnedého cukru
- ½ lyžice červeného vínneho octu
Postup
- Vo veľkej panvici alebo kastróle rozohrejte olej na strednom ohni. Cibuľu, zeler a mrkvu smažte 10 minút, kým nezmäknú, potom pridajte papriku a smažte ďalších 5 minút.
- Minútu miešajte cesnak, potom pridajte paradajkový pretlak, všetky fazuľky a nakrájané paradajky, potom vyklopte paradajkové konzervy s trochou vody a pridajte do panvice spolu s kockou bujónu, bobkovými listami, cukrom a octom.
- Dochuťte a nezakryté varte 25 minút, kým sa omáčka nezredukuje, aby pokryla fazuľu, a kým paprika nezmäkne.
- Pred uložením do pripravených nádob nechajte vychladnúť. V chladničke jedlo vydrží 3-4 dni alebo sa môže po častiach zamraziť a cez noc rozmraziť v chladničke.
Vyberte si polevy
- Sladké a pikantné – pridajte na kocky nakrájané sušené marhule a 1 lyžicu harissy. Navrch dajte vegánsky jogurt s ďalším množstvom harissy a opražené mandle vo vločkách.
- Tex-Mex – vmiešajte 1/2-1 lyžicu chipotle pasty a pridajte na kocky nakrájané avokádo, strúhaný vegánsky syr a koriander.
- Fazuľa s BBQ omáčkou – vymiešajte 1 lyžicu BBQ omáčky, s trochou vegánskej smotany alebo vegánskeho jogurtu a nasekynými bylinkami.
- Pridaná zelenina – primiešajte trochu špenátu.
- Fazuľa na toaste – fazuľu naservírujte na toast alebo chlieb, pridajte trošku tabasca alebo chilli vločiek, rozdrobte na ňu vegánsky syr a pokvapkajte olivovým olejom.
- Taliansky inšpirované – na vrch dajte opečené krutóny, nasekaný rozmarín, citrónovú kôru a vegánsky parmezán.