Recept na paradajkový konfit

Magazín

Paradajkový konfit sa pripravuje jednoduchou technikou pomalého varenia paradajok, čím sa získa sladká, šťavnatá a roztierateľná konzistencia.

Suroviny

  • 250 cherry paradajok na strapci
  • 1 hlávka cesnaku
  • 3/4 šálky olivového oleja a v prípade potreby viac
  • soľ podľa chuti
  • korenie podľa chuti

Postup

  1. Umiestnite mriežku do stredu rúry a predhrejte rúru na 135 °C.
  2. V malej zapekacej miske s rozmermi 23 x 15 cm rovnomerne rozložte cherry paradajky. Snažte sa minimalizovať prekrývanie, aby sa každá paradajka dotýkala dna misky.
  3. Pomocou noža nakrájajte asi 1/4 cm od hornej a dolnej časti hlavičky cesnaku, čím odhalíte strúčiky. Cesnak naaranžujte vedľa paradajok v pekáči.
  4. Do odmerky nalejte 3/4 šálky olivového oleja. Nalejte olej na paradajky, kým nebudú ponorené približne do polovice. V závislosti od veľkosti paradajok možno budete musieť naliať ešte 1 šálku olivového oleja. Dochuťte soľou a korením.
  5. Pečte paradajky 75 minút až 2 hodiny, kým sa paradajky mierne nezvrásnia a nôž, ktorým sa do nich pichne, ľahko praskne a paradajku rozpučí. Paradajky by mali zostať neporušené, ale po stlačení by sa mali dať ľahko roztiahnuť. Cesnak by mal byť mäkký a zlatistej farby.
  6. Vyberte pekáč z rúry. Vidličkou jemne vyberte každú paradajku zo strapca. Snažte sa, aby každá paradajka zostala neporušená. Vidličkou roztlačte a vytlačte cesnak zo šupky, šupku vyhoďte.
  7. Paradajky, cesnak a olej vložte do čistej sterilizovanej nádoby a uzavrite ju viečkom. Olej by mal paradajky a cesnak úplne zakryť. Okamžite schlaďte v chladničke, kým nebude pripravená na použitie.

© 2024 Vegan.sk | Nakódoval Leoš Lang