Paradajkový konfit sa pripravuje jednoduchou technikou pomalého varenia paradajok, čím sa získa sladká, šťavnatá a roztierateľná konzistencia.
Suroviny
- 250 cherry paradajok na strapci
- 1 hlávka cesnaku
- 3/4 šálky olivového oleja a v prípade potreby viac
- soľ podľa chuti
- korenie podľa chuti
Postup
- Umiestnite mriežku do stredu rúry a predhrejte rúru na 135 °C.
- V malej zapekacej miske s rozmermi 23 x 15 cm rovnomerne rozložte cherry paradajky. Snažte sa minimalizovať prekrývanie, aby sa každá paradajka dotýkala dna misky.
- Pomocou noža nakrájajte asi 1/4 cm od hornej a dolnej časti hlavičky cesnaku, čím odhalíte strúčiky. Cesnak naaranžujte vedľa paradajok v pekáči.
- Do odmerky nalejte 3/4 šálky olivového oleja. Nalejte olej na paradajky, kým nebudú ponorené približne do polovice. V závislosti od veľkosti paradajok možno budete musieť naliať ešte 1 šálku olivového oleja. Dochuťte soľou a korením.
- Pečte paradajky 75 minút až 2 hodiny, kým sa paradajky mierne nezvrásnia a nôž, ktorým sa do nich pichne, ľahko praskne a paradajku rozpučí. Paradajky by mali zostať neporušené, ale po stlačení by sa mali dať ľahko roztiahnuť. Cesnak by mal byť mäkký a zlatistej farby.
- Vyberte pekáč z rúry. Vidličkou jemne vyberte každú paradajku zo strapca. Snažte sa, aby každá paradajka zostala neporušená. Vidličkou roztlačte a vytlačte cesnak zo šupky, šupku vyhoďte.
- Paradajky, cesnak a olej vložte do čistej sterilizovanej nádoby a uzavrite ju viečkom. Olej by mal paradajky a cesnak úplne zakryť. Okamžite schlaďte v chladničke, kým nebude pripravená na použitie.