Recept na paradajkovú ryžu

MagazínPrílohy

Táto ryža v štýle biryani sa spojí v jednom hrnci. Vyrobená zo ingrediencií, ktoré máte v špajzi, je plná paradajkovej chuti a hrejivého korenia.

Ingrediencie

  • 1 šálka ryže basmati
  • 2 lyžice repkového oleja
  • 2 struky kardamónu
  • 1 tyčinka škorice
  • 1/2 lyžičky semien fenikla
  • 8 zrniek čierneho korenia
  • 1 veľká červená cibuľa, nakrájaná nadrobno
  • soľ
  • 1 lyžica strúhaného cesnaku
  • 1 a 1/2 lyžičky strúhaného zázvoru
  • 1 malé jalapeno, pozdĺžne rozrezané na polovicu
  • 2 lyžice kešu, nahrubo nasekaných (voliteľné)
  • 1 plechovka (400 g) drvených paradajok
  • 1 a 1/2 lyžičky garam masala
  • 3/4 lyžičky mletej racse
  • 1 a 1/2 šálky vody
  • 1/2 šálky listov koriandra, nahrubo nasekaných

Postup

  1. Opláchnite ryžu v sitku a prstami prečešte zrnká, kým nebude voda takmer číra, asi 1 minútu. Do misky nalejte toľko studenej vody, aby bola ryža úplne ponorená. Pridajte ryžu a namočte ryžu aspoň na 30 minút až 4 hodiny. Ryžu sceďte cez sito a odložte, kým nebude pripravená na varenie.
  2. Stredný hrniec dajte na sporák na strednú teplotu. Pridajte olej a vmiešajte klinčeky, kardamón, škoricu, semienka feniklu a čierne korenie. Keď korenie začne prskať, primiešame cibuľu. Cibuľu restujte 8 až 10 minút, alebo kým nebude na okrajoch zlatohnedá a v strede mäkká a priesvitná.
  3. Dochutíme 1/8 lyžičky soli. Často miešajte, aby sa to nepripálilo. Znížte teplotu na stredne nízku teplotu a potom restujte cesnak, zázvor, polovičky jalapeňo a kešu oriešky (ak ich používate) 1 až 2 minúty, alebo kým nebudú aromatické.
  4. Pridajte paradajku, garam masalu a rascu. Varte 5 až 6 minút, kým sa paradajková tekutina mierne nezredukuje a nezačne sa lepiť na panvicu.
  5. Pridajte vodu, scedenú ryžu a 1 lyžičku soli. Odkrytú zmes priveďte do varu. Nechajte zmes variť, kým sa na vrchu nevytvoria bubliny veľkosti hrášku, asi 5 minút. Ryžu raz premiešajte (môžete si všimnúť, že spodná časť ryže sa mierne prilepí na panvicu, opatrne premiešajte, aby sa uvoľnili prilepené zrnká).
  6. Ak používate plynový sporák, znížte teplotu na minimum, hrniec prikryte a varte 20 minút. Vypnite oheň a potom nechajte ryžu prikrytú 10 minút postáť.
  7. Odstráňte pokrievku a ryžu načechrajte vidličkou. Vidličkou preosejte a odstráňte celé korenie.
  8. Ryžu ozdobíme koriandrom a podávame.

Skladovanie a ohrievanie:
Zvyšky ryže možno skladovať vo vzduchotesnej nádobe v chladničke 3 až 4 dni.

Ak chcete ryžu zohriať, preneste ju do nádoby vhodnej do mikrovlnnej rúry a prikryte ju vlhkou papierovou utierkou. Ohrievajte v mikrovlnnej rúre v 1 minútových intervaloch a medzitým miešajte, kým sa nezohreje.

© 2024 Vegan.sk | Nakódoval Leoš Lang