Pripraviť si jednoduchý, rýchly a chutný obed bez mäsa nemusí byť vôbec problém. Aj bez mäsa môžete vykúzliť celý rad úplne úžasných jedál, na ktorých si pochutnajú aj tí, ktorí sa inak mäsa neboja. Presvedčte sa o tom sami pomocou nasledujúcich receptov. Čo na obed bez mäsa?
Obsah článku
Ak ste sa prvýkrát ocitli v situácii, keď musíte uvariť obed bez mäsa, alebo len nechcete každú nedeľu pripravovať kuracie rezne, možno si kladiete otázku, čo uvariť bez mäsa. V tomto článku nájdete množstvo užitočných tipov, čo uvariť na bezmäsitý obed, a príprava bezmäsitého jedla už pre vás nikdy nebude problém. Rýchly obed bez mäsa je jednoducho hračka.
Čo na obed bez mäsa?
Premýšľate, čo na obed bez mäasa? Budete príjemne prekvapení, že vaše možnosti sú prakticky neobmedzené, ako sa môžete presvedčiť v týchto tipoch na bezmäsité obedy. Ak pripravujete obed v letných mesiacoch, môžeme vás uistiť, že bez mäsa sa zaobídete aj pri grilovaní. Vyskúšať môžete aj rôzne recepty zo zeleru, cukety, alebo recepty zo šošovice.
Skvelým nápadom na rýchly a zdravý obed bez mäsa je hlivové rizoto, plnené šampiňóny, či vegánske čevapčiči. Hodí sa tiež cuketový koláč alebo cuketová pizza, musaka na vegetariánsky spôsob či vegánske chilli con carne a v mnohých jedlách môžete mäso nahradiť rôznymi druhmi tofu. Francúzske toasty sú tiež bezmäsitou možnosťou a môžu byť pripravené na slano alebo na sladko. Milovníci rýchlych jedál možno ocenia aj návod na prípravu kuskusu a v horúcich letných dňoch určite uvítate studený bezmäsitý obed v podobe zelerového šalátu z čerstvého zeleru.
Vďaka bezmäsitým obedom sa dajú ľahšie dodržiavať aj zásady delenej stravy.
TIP: Milovníci sladkých jedál si môžu pripraviť vegánske banánové placky na obed bez mäsa.
Jednoduchý obed bez mäsa – burritos s ryžou a fazuľou – recept
Chcete zmenu? Pripravte si jednoduchý obed bez mäsa v podobe jednoduchých burritos s ryžou a fazuľou. Otázka – čo na obed bez mäsa – bude rýchlo vyriešená.
Burritos s ryžou a fazuľou – ingrediencie
- 1 a 1/2 šálky vody
- 1 a 1/2 šálky neuvarenej instantnej hnedej ryže
- 1 stredne veľká zelená paprika, nakrájaná na kocky
- 1/2 šálky cibule nakrájanej na kocky
- 1 lyžica olivového oleja
- 1 lyžička mletého cesnaku
- 1 lyžica čili prášku
- 1 lyžička mletej rasce
- 1/8 lyžičky drvenej červenej papriky
- 1 plechovka čiernej fazule, prepláchnutá a scedená
- 10 múčne tortilly (8 palcov), zohriate
- 1 šálka salsy
- vegánsky syr a vegánska kyslá smotana: 1 lyžica syra
Jednoduchý obed bez mäsa – postup
- V malom hrnci priveďte vodu do varu. Pridajte ryžu. Opäť ju priveďte do varu. Znížte teplotu, prikryte a varte 5 minút. Odstavte z ohňa. Nechajte stáť, kým sa voda nevstrebe, približne 5 minút.
- Medzitým vo veľkej panvici na oleji orestujte zelenú papriku a cibuľu, kým nezmäknú, približne 3 – 4 minúty. Pridajte cesnak a varte ešte 1 minútu.
- Vmiešajte mleté chilli, rascu a vločky korenia, kým sa nezmiešajú. Pridajte fazuľu a ryžu a varte a miešajte, kým sa neprehrejú, asi 4-6 minút. Vmiešajte salsu a stiahnite z ohňa.
- Na každú tortillu dajte približne 1/2 šálky náplne mimo stredu. Strany a konce preložte cez náplň a zrolujte. Podľa potreby podávajte so syrom a kyslou smotanou.
Šošovica s paradajkami – rýchly zdravý obed bez mäsa – recept
Nasledujúci recept na rýchly zdravý obed bez mäsa je skvelým príkladom toho, že šošovica môže chutiť výborne. Toto jedlo si zamiluje celá rodina.
Šošovica s paradajkami – ingrediencie
- 1 lyžica olivového oleja
- 2 stredne veľké cibule nakrájané nadrobno
- 4 strúčiky cesnaku, mleté
- 2 šálky prepláchnutej sušenej hnedej šošovice
- 1 lyžička soli
- 1/2 lyžičky mletého zázvoru
- 1/2 lyžičky papriky
- 1/4 lyžičky korenia
- 3 šálky vody
- 1/4 šálky citrónovej šťavy
- 3 lyžice paradajkového pretlaku
- 3/4 šálky nízkotučného gréckeho jogurtu
- Voliteľné: nakrájané paradajky a mletý čerstvý koriander
Rýchly zdravý obed bez mäsa – postup
- Vo veľkom hrnci rozohrejte olej na miernom ohni a 2 minúty na ňom opekajte cibuľu. Pridajte cesnak a varte 1 minútu. Vmiešajte šošovicu, korenie a vodu; priveďte do varu.
- Znížte teplotu a prikryté varte, kým šošovica nezmäkne, 25-30 minút.
- Vmiešajte citrónovú šťavu a paradajkový pretlak a prehrejte. Podávajte s jogurtom, paradajkami a koriandrom, ak chcete.
TIP: Zo šošovice si môžete pripraviť aj jednoduchý a sýty indický dhal alebo ju spolu s paradajkami použiť v recepte na boloňské špagety.
Falafel burger – jedlo bez mäsa – recept
Chcete si pripraviť jedlo bez mäsa, ktoré vás však spoľahlivo zasýti a bude chutné? Potom by ste určite mali vyskúšať tento báječný falafelový burger.
Falafel burger ingrediencie
- 250 g cíceru z konzervy
- 1 stredne veľká cibuľa nakrájaná nadrobno
- 2 strúčiky cesnaku, rozdrvené
- 2 lyžičky mletého koriandra
- 2 lyžičky mletej rasce
- malý zväzok plocholistej petržlenovej vňate, nasekaný
- 2 lyžice hladkej múky
- 2 lyžice rastlinného oleja
- 100 g hummusu
- 4 hamburgerové žemle rozkrojené na polovicu
- žerucha, na podávanie
Bezmäsité jedlo – recept na falafelový hamburger
- Cícer sceďte, dôkladne opláchnite a osušte, potom ho presuňte do misy kuchynského robota. Pulzujte, kým sa zľahka nerozomelie na hrubú múčku.
- Pridajte cibuľu, cesnak, korenie, petržlenovú vňať, múku a trochu korenia a pokračujte v pulzovaní, kým sa nespojí. Rukami opatrne vytvarujte 4 placky s priemerom asi 10 cm a hrúbkou 2 cm.
- Vo veľkej panvici rozohrejte olej a falafely smažte 2 – 3 minúty z každej strany alebo dozlatista (možno budete musieť smažiť po častiach). Burgerové žemle zľahka opečte na reznej strane panvice alebo ich ugrilujte pod grilom.
- Jednu stranu každej žemle natrite humusom, navrch položte falafelový burger, pridajte hrsť žeruchy a pridajte zvyšnú polovicu žemle.
TIP: Falafel burger môžete podávať aj cviklovým šalátom.
Omáčky bez mäsa – omáčka na ryžu bez mäsa – recept
Rôzne omáčky môžete pripraviť aj bez mäsa. Chutia rovnako dobre ako omáčky s mäsom a môžete ich podávať k rôznym jedlám. Vyskúšajte napríklad túto skvelú omáčku k ryži bez mäsa alebo ryžu nahraďte domácimi haluškami.
Omáčka na ryžu bez mäsa – ingrediencie
- 1 malá cibuľa, nakrájaná na štvrtiny
- 2 veľké strúčiky cesnaku
- 1 šálka (240 ml) sójovej omáčky alebo tamari
- 2 lyžice opečeného sezamového oleja
- ¼ šálky (60 ml) ryžového octu
- ⅓ šálky (80 ml) javorového sirupu
- ½ lyžičky čili vločiek
- 2 lyžice prášku z maranty alebo kukuričného škrobu
- ¾ šálky + 2 lyžice (210 ml) vody
Omáčka na ryžu bez mäsa – postup
- Všetky prísady vložte do mixéra a rozmixujte do hladka.
- Nalejte do panvice. Bude veľmi spenená. Je to normálne a pena zmizne, keď sa zohreje.
- Zahrievajte na stredne nízkom ohni za stáleho miešania, kým nie je horúca, hustá a nemá hustú konzistenciu.
- Buď ho ihneď použite, alebo ho prelejte do nádoby a uložte do chladničky/mrazničky.
Polievka bez mäsa – minestrone so zeleným pestom
V tejto sviežej a zdravej polievke s pestom vyvažuje citrusy strúhaný parmezán. Jednoduchý zeleninový obed, ktorý môžete podávať s nadýchanými cesnakovými sendvičmi.
Minestrone s pestom – ingrediencie
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 veľká cibuľa nakrájaná nadrobno
- 2 zelerové tyčinky nakrájané nadrobno
- 1,4 litra zeleninového vývaru
- 2 malé citróny, olúpané a odšťavené
- 170 g orzo
- 120 g mrazeného hrášku
- 250 g mrazeného špenátu
- 50 g pesta
- cesnakové placky na podávanie (voliteľné)
- 60 g vegánskeho parmezánu, nastrúhaného
Minestrone s pestom – postup
- Vo veľkom hrnci rozohrejte olej, pridajte cibuľu, zeler a štipku soli a 8 minút smažte do mäkka. Pridajte vývar s kôrou a šťavou z citrónov a podľa chuti okoreňte.
- Vmiešajte orzo a varte 5 minút, potom pridajte hrášok a špenát a varte ďalších 5 minút. Vmiešajte pesto a podľa chuti okoreňte.
- Ak používate chlieb, zohrejte ho podľa pokynov na obale. Polievku naberte do misiek a posypte hrsťou parmezánu. Podávajte s chlebom na namáčanie.
Ďalšou obľúbenou bezmäsitou polievkou je gazpacho – studená španielska polievka z čerstvých paradajok alebo v teplej verzii – tradičná rajčinová polievka. V jeseni zasa nesklame šampiňónová polievka.
Fazuľový guláš s halloumi – recept
Na prípravu tohto duseného mäsa s paradajkami a halloumi použite plechovku miešanej fazule. Na rýchlu a jednoduchú večeru uprostred týždňa ho pripravíte za 25 minút. Fazuľový guláš sa stane vaším obľúbeným pokrmom či už na obed, alebo na večeru.
Ingrediencie – Fazuľový guláš s halloumi
- 3 lyžice olivového oleja
- 1 cibuľa nakrájaná na tenké plátky
- 1 červená paprika nakrájaná na tenké plátky
- 2 strúčiky cesnaku, rozdrvené
- 3 lyžice červeného chilli pesta, pesta zo sušených paradajok alebo vegánskej alternatívy
- 1 vrchovatá čajová lyžička mletého koriandra
- 400 g plechovky miešanej fazule, scedenej a prepláchnutej
- 400 g plechovky nakrájaných paradajok
- 500 g halloumi nakrájaného na plátky
- ½ malého zväzku koriandra, jemne nasekaného
- cesnakový chlieb na podávanie (voliteľné)
Fazuľový guláš s halloumi – postup
- Na panvici na strednom ohni rozohrejte 2 polievkové lyžice oleja. Pridajte cibuľu, papriku a štipku soli a smažte 10 minút alebo kým nezmäkne. Pridajte cesnak, pesto a mletý koriander a varte 1 minútu.
- Vmiešajte fazuľu a paradajky spolu s ½ plechovky vody, priveďte do varu a varte odkryté 10 minút.
- Na samostatnej panvici na strednom ohni pridajte zvyšný olej. Halloumi smažte 2 minúty z každej strany alebo dozlatista.
- Fazuľu ochutnajte a potom ju lyžicou rozdeľte do hlbokých misiek. Navrch položte halloumi a posypte nasekaným koriandrom. Ak chcete, podávajte s cesnakovým chlebom.
TIP: Ak máte pocit, že vám predsa len mäsitá chuť a štruktúra v pokrmoch chýba, skúste niektorý z receptov na seitan – obľúbenú vegánsku náhradu mäsa.