Recept na najkrémovejšie vegánske cestoviny

Hlavné jedláMagazínOmáčky

Tieto jednoduché víkendové cestoviny využívajú surové kešu oriešky a tajnú prísadu na vytvorenie tej najšťavnatejšej a najkrémovejšej omáčky – nikto by si nemyslel, že je vegánska.

Ingrediencie

  • 3/4 šálky nesolených kešu orieškov
  • 1 malý alebo 1/2 stredne veľkého zemiaka nakrájaného na 1 cm kúsky
  • 1/3 šálky lahôdkového droždia
  • 3 strúčiky cesnaku, pretlačené
  • 1 šálka obyčajného mandľového mlieka, nesladeného
  • 1/2 lyžičky soli a viac podľa chuti
  • 1/4 lyžičky čierneho korenia a viac podľa chuti
  • 2 lyžičky bieleho misa
  • 4 a 1/2 šálky vody, rozdelené
  • 500 g cestovín
  • 1/4 šálky nasekanej petržlenovej vňate (nepovinné)

Postup

  1. V stredne veľkom hrnci zmiešajte kešu oriešky, zemiaky, droždie, cesnak, mandľové mlieko, soľ a čierne korenie. Priveďte do varu na stredne silnom ohni a varte asi 10 minút, kým zemiaky neprepichnete vidličkou.
  2. Zmiešajte omáčku: Vložte kešu do mixéra, pridajte miso a 1 šálku vody a rozmixujte do hladka. Odstavte.
  3. V hlbokej veľkej panvici priveďte na silnom ohni do varu 3 a pol šálky vody. Hneď ako začne vrieť, pridajte cestoviny a varte ich 3 minúty za občasného miešania, aby sa na seba neprilepili.
  4. Potom prilejte kešu zmes a jemne zatlačte cestoviny, aby sa úplne ponorili do krémovej tekutiny.
  5. Znížte teplotu na stredný stupeň a za častého miešania varte, kým sa cestoviny neuvaria, približne 15 minút. Omáčka zhustne – ak sa zahustí príliš rýchlo, pridajte po 1/4 šálky vody.
  6. Ak sa omáčka začne lepiť na dno panvice, znížte teplotu na minimum a počas miešania cestovín pridajte niekoľko lyžíc vody.
  7. Ochutnajte a dochuťte ešte soľou a čiernym korením. Posypte petržlenovou vňaťou a podávajte.

© 2024 Vegan.sk | Nakódoval Leoš Lang