Tieto jednoduché víkendové cestoviny využívajú surové kešu oriešky a tajnú prísadu na vytvorenie tej najšťavnatejšej a najkrémovejšej omáčky – nikto by si nemyslel, že je vegánska.
Ingrediencie
- 3/4 šálky nesolených kešu orieškov
- 1 malý alebo 1/2 stredne veľkého zemiaka nakrájaného na 1 cm kúsky
- 1/3 šálky lahôdkového droždia
- 3 strúčiky cesnaku, pretlačené
- 1 šálka obyčajného mandľového mlieka, nesladeného
- 1/2 lyžičky soli a viac podľa chuti
- 1/4 lyžičky čierneho korenia a viac podľa chuti
- 2 lyžičky bieleho misa
- 4 a 1/2 šálky vody, rozdelené
- 500 g cestovín
- 1/4 šálky nasekanej petržlenovej vňate (nepovinné)
Postup
- V stredne veľkom hrnci zmiešajte kešu oriešky, zemiaky, droždie, cesnak, mandľové mlieko, soľ a čierne korenie. Priveďte do varu na stredne silnom ohni a varte asi 10 minút, kým zemiaky neprepichnete vidličkou.
- Zmiešajte omáčku: Vložte kešu do mixéra, pridajte miso a 1 šálku vody a rozmixujte do hladka. Odstavte.
- V hlbokej veľkej panvici priveďte na silnom ohni do varu 3 a pol šálky vody. Hneď ako začne vrieť, pridajte cestoviny a varte ich 3 minúty za občasného miešania, aby sa na seba neprilepili.
- Potom prilejte kešu zmes a jemne zatlačte cestoviny, aby sa úplne ponorili do krémovej tekutiny.
- Znížte teplotu na stredný stupeň a za častého miešania varte, kým sa cestoviny neuvaria, približne 15 minút. Omáčka zhustne – ak sa zahustí príliš rýchlo, pridajte po 1/4 šálky vody.
- Ak sa omáčka začne lepiť na dno panvice, znížte teplotu na minimum a počas miešania cestovín pridajte niekoľko lyžíc vody.
- Ochutnajte a dochuťte ešte soľou a čiernym korením. Posypte petržlenovou vňaťou a podávajte.