Tento recept je skvelým spôsobom, ako pripraviť baklažány a bazalku, ktoré ste práve priniesli z trhu, alebo natrhali vo vašej záhradke.
Ingrediencie
- 4 malé až stredne veľké baklažány, pozdĺžne rozpolené
- 6 lyžic extra panenského olivového oleja, rozdelené
- soľ
- ½ kúsok zázvoru, olúpaný, jemne nastrúhaný
- ¼ šálka bieleho misa
- 2 lyžice plus ½ lyžičky sójovej omáčky tamari alebo obyčajnej sójovej omáčky
- 2 lyžice ryžového octu bez korenia
- 2 lyžičky cukru
- 2 lyžice čerstvej limetkovej šťavy
- 2 perzské uhorky nakrájané na kolieska
- 4 šalotky, nakrájané priečne na 2 kúsky, potom pozdĺžne na paličky
- 2 a ½ šálky zmiešaných varených celozrnných obilnín (napríklad jačmeň, freekeh, farro a/alebo quinoa)
- 1 šálka bazalkových listov
Postup
- Umiestnite mriežku do hornej tretiny rúry, predhrejte ju na 200 °C. Ostrým nožom urobte na baklažánoch zárezy. Potrite 2 lyžicami oleja a osoľte. Pečte na veľkom plechu so šupkou nadol, kým nezmäknú, ale nezhnednú, 22-28 minút.
- Medzitým v stredne veľkej miske vyšľahajte zázvor, miso, tamari, ocot, cukor a zvyšné 4 lyžice oleja do hladka. Odložte 3 lyžice glazúry do inej stredne veľkej misky.
- Zvýšte teplotu v rúre na 250 °C. Zvyšnú glazúru naneste na rezané strany baklažánov. Pečte, kým glazúra nezhnedne a nezačne bublať, 12-15 minút. Nechajte mierne vychladnúť.
- Kým baklažány chladnú, zašľahajte do vyhradenej polevy limetkovú šťavu. Pridajte uhorky, šalotku, zrná a bazalku a premiešajte.
- Baklažány rozdeľte na taniere, na ne dajte lyžicu obilného šalátu.