Recept na miso-glazované baklažánové misy s bazalkou

Pre začiatočníkovVegánske receptyZdravíŽivotný štýl

Tento recept je skvelým spôsobom, ako pripraviť baklažány a bazalku, ktoré ste práve priniesli z trhu, alebo natrhali vo vašej záhradke.

Ingrediencie

  • 4 malé až stredne veľké baklažány, pozdĺžne rozpolené
  • 6 lyžic extra panenského olivového oleja, rozdelené
  • soľ
  • ½ kúsok zázvoru, olúpaný, jemne nastrúhaný
  • ¼ šálka bieleho misa
  • 2 lyžice plus ½ lyžičky sójovej omáčky tamari alebo obyčajnej sójovej omáčky
  • 2 lyžice ryžového octu bez korenia
  • 2 lyžičky cukru
  • 2 lyžice čerstvej limetkovej šťavy
  • 2 perzské uhorky nakrájané na kolieska
  • 4 šalotky, nakrájané priečne na 2 kúsky, potom pozdĺžne na paličky
  • 2 a ½ šálky zmiešaných varených celozrnných obilnín (napríklad jačmeň, freekeh, farro a/alebo quinoa)
  • 1 šálka bazalkových listov

Postup

  1. Umiestnite mriežku do hornej tretiny rúry, predhrejte ju na 200 °C. Ostrým nožom urobte na baklažánoch zárezy. Potrite 2 lyžicami oleja a osoľte. Pečte na veľkom plechu so šupkou nadol, kým nezmäknú, ale nezhnednú, 22-28 minút.
  2. Medzitým v stredne veľkej miske vyšľahajte zázvor, miso, tamari, ocot, cukor a zvyšné 4 lyžice oleja do hladka. Odložte 3 lyžice glazúry do inej stredne veľkej misky.
  3. Zvýšte teplotu v rúre na 250 °C. Zvyšnú glazúru naneste na rezané strany baklažánov. Pečte, kým glazúra nezhnedne a nezačne bublať, 12-15 minút. Nechajte mierne vychladnúť.
  4. Kým baklažány chladnú, zašľahajte do vyhradenej polevy limetkovú šťavu. Pridajte uhorky, šalotku, zrná a bazalku a premiešajte.
  5. Baklažány rozdeľte na taniere, na ne dajte lyžicu obilného šalátu.

© 2024 Vegan.sk | Nakódoval Leoš Lang