Machová torta – recept

DezertyKoláčikyTortyVegánske recepty

Torta z lesného machu je absolútne lahodný recept na špenátovú tortu. V torte nie je skutočný mach, ale časť torty sa rozdrobí, aby vyzeral ako mach a vytvoril jednoduchú, pôsobivú, rustikálnu lesnú dekoráciu torty. Machová torta v skutočnosti nechutí ako špenát – len ako lahodná torta – ale má nádhernú, prirodzenú zelenú farbu vďaka špenátu v recepte.

Táto vanilková špenátová torta je jasne zelená, ale chuť špenátu sa v ňom stráca, takže chutí len ako vanilková torta – ale má neuveriteľnú farbu. Je to zábavná skrytá zeleninová torta, ktorá je chutná a o niečo zdravší. Ideálna ako narodeninová torta alebo na akúkoľvek príležitosť.

Vanilková špenátová torta s vanilkovou polevou – recept

Špenát dodáva tortě žiarivo zelenú farbu, ale špenát nie je cítiť. Chutí ako vanilková piškóta, ale je v nej trochu pridanej dobroty z listovej zelene. Vďaka tomu má torta zábavnú farbu a je ideálna na oslavy.

Ingrediencie na vanilkovú špenátovú tortu s vanilkovou polevou

  • 3 šálky (150 g) surového špenátu
  • náhrada vajec (za 3 ks)
  • 2 lyžičky vanilkového extraktu
  • ¾ šálky (150 g) cukru
  • ⅔ šálky (100 g) hladkého jablkového pyré
  • ½ šálky (100 ml) rastlinného oleja
  • 2 šálky (250 g) hladkej múky
  • 3 lyžičky prášku do pečiva
  • ½ lyžičky soli

Na vanilkovú polevu

  • ½ tyčinky (75 g) nesoleného vegánskeho masla
  • 2 šálky (250 g) preosiateho práškového cukru
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 1 lyžica rastlinného mlieka
  • voliteľne – posýpka na ozdobenie

Postup na vanilkovú špenátovú tortu s vanilkovou polevou

  1. Predhrejte rúru na 180 °C. Vymastite a vyložte 2 x 20 cm tortové formy.
  2. Špenát varte v pare alebo na miernom ohni niekoľko minút, kým nezvädne.
  3. Prebehnite pod studenou vodou, aby ste ho osviežili, nechajte odkvapkať a vyžmýkajte prebytočnú vlhkosť.
  4. Dobre ho rozmixujte ručným mixérom a odložte bokom.
  5. Náhradu vajec, olej, vanilku, jablkové pyré a cukor spolu dobre vyšľaháme. Vmiešajte špenátové pyré.
  6. Preosejte múku, prášok do pečiva a soľ a jemne premiešajte.
  7. Nalejte do pripravených foriem a pečte 25 minút alebo kým špajľa nevyjde čistá. Nechajte 5 minút vychladnúť vo forme, potom vyklopte na mriežku a nechajte úplne vychladnúť.

Na vanilkovú polevu

  1. Všetky prísady vyšľahajte do nadýchanej konzistencie. V prípade potreby pridajte ešte trochu mlieka na zriedenie alebo práškového cukru na zahustenie.
  2. Dajte do chladničky, kým nebude pripravená na natretie na úplne vychladnutý koláč. V prípade potreby ozdobte posýpkou.

TIP: Nadýchaný a jemný korpus na tortu si viete pripraviť aj z perníkového cesta.

Špenátový machový koláč – recept

V tomto recepte na mechový koláč sa nepoužíva žiadne potravinárske farbivo – všetko je to prirodzená farba zo špenátových listov.

Ingrediencie na špenátový machový koláč

  • 3 šálky múky
  • 2 šálky cukru
  • 1 lyžica prášku do pečiva
  • 1 čajová lyžička soli
  • náhrada vajec (za 3 ks)
  • 2/3 šálky oleja
  • 2 lyžičky vanilky
  • 2 šálky špenátového pyré

Postup na špenátový machový koláč

  1. Na tento recept je najjednoduchšie použiť mrazený špenát. Rozmrazte kilové vrecko mrazeného špenátu. Tekutinu si nechajte. Špenát dobre rozmixujte na hladké pyré.
  2. Ak nemáte dostatok špenátového pyré na 2 šálky zmesi, pridajte vodu, aby hladina dosiahla dve šálky.
  3. Vyšľahajte cukor, náhradu vajec a olej. Pridáme špenátové pyré a premiešame. Zmiešajte múku, prášok do pečiva a soľ a vmiešajte ich do tekutej zmesi, aby ste vytvorili žiarivo zelené cesto.
  4. Cesto nalejte do dvoch 20 cm okrúhlych tortových foriem, ktoré ste na dne vyložili kruhom pergamenového alebo voskovaného papiera.
  5. Pečte pri 180 °C zhruba 25-30 minút. Koláč otestujte drevenou špajdľou, aby ste sa uistili, že je hotový.
  6. Nechajte koláče vychladnúť, potom ich vyberte z formy, odstráňte voskovaný papier zo spodnej časti koláčov a odstráňte klenutú časť vrchnej časti koláča. Tým sa vrstvy zostavenej torty pekne vyrovnajú a orezané vrchné časti sa premenia na machovú dekoráciu vonkajšej strany torty.

Ako si vyrobiť jedlý mach na pokrytie torty

  1. Vezmite orezané, klenuté vrchné časti dvoch vrstiev torty a jednoducho ich rukami jemne rozdrvte.
  2. Premena zvyškov torty na veľmi realisticky vyzerajúcu hromadu machu si vyžaduje len veľmi málo úsilia.

Ako zostaviť a ozdobiť machovú tortu

Vložte spodnú vrstvu torty na 20 cm kartónový okrúhly tortový plech. Na vrch spodnej vrstvy torty pridajte vyšľahanú rastlinnú mascarpone tortovú náplň a čerstvé bobuľové ovocie, potom položte vrchnú vrstvu torty.

Tortu polejeme vyšľahanou mascarpone náplňou (alebo inou polevou, ak chcete, napríklad z kefíru, tak ako pri tomto recepte na koláč z kyslého mlieka) a do čerstvo nanesenej polevy jednoducho vtlačíme zelené omrvinky.

Tortu ozdobte čerstvými lesnými plodmi alebo skúste recept na brusnicovú omáčku. Rozhodla som sa pridať aj bezé hríby, aby som torte dodala trochu lesného rozmarného vzhľadu a chrumkavosti.

Ak vám príprava vrstveného koláča naháňa strach, malé dezertíky sú úžasným spôsobom, ako z neho urobiť veľmi pôsobivý a jednoduchý dezert.

Tip: Ako dezert nielen pre návštevy sú obľúbené aj kokosové ježe – v našom recepte nájdete aj vegánsku verziu. Ak hľadáte iný recept na vegánsky dezert, skúste tento koláč s kokosovým mliekom.

IngrediencieRecept

© 2024 Vegan.sk | Nakódoval Leoš Lang