Naučte sa, ako si z bielej múky a vody pripraviť kvások. Po piatich dňoch kŕmenia kvásku ho môžete použiť na prípravu kváskového chleba.
Suroviny
- 250 g bielej chlebovej múky (najlepšie bio)
- voda
Postup
- Deň 1: V plastovej nádobe zmiešajte 50 g múky s 50 g vlažnej vody. Uistite sa, že je všetka múka zapracovaná, a nechajte ju 24 hodín pri izbovej teplote.
- Deň 2: Zmiešajte 50 g múky s 50 g vlažnej vody a vmiešajte do včerajšej zmesi. Uistite sa, že je všetka múka zapracovaná, a nechajte ju poloodkrytú pri izbovej teplote ďalších 24 hodín.
- Deň 3: Zmiešajte 50 g múky s 50 g vlažnej vody a vmiešajte do včerajšej zmesi. Uistite sa, že je všetka múka zapracovaná, a nechajte ju poloodkrytú pri izbovej teplote ďalších 24 hodín.
- Deň 4: Teraz by ste mali v zmesi vidieť určitú aktivitu; mali by sa v nej tvoriť bublinky a bublať na povrchu. Zmiešajte 50 g múky s 50 g vlažnej vody a vmiešajte do včerajšej zmesi. Uistite sa, že je všetka múka zapracovaná a nechajte ju poloodkrytú pri izbovej teplote ďalších 24 hodín.
- Deň 5: Zmes by teraz mala byť veľmi aktívna a pripravená na výrobu kvásku. Ak v nej ešte necirkulujú bublinky, pokračujte v každodennom prikrmovaní, kým sa tak nestane. Keď je kvások pripravený, mal by voňať ako jogurt.
- Teraz máte kvások, ktorý je základom pre chlieb.
- Uchovajte ho v chladničke (zostane v pokoji) a 24 hodín pred tým, ako ho chcete použiť, polovicu z neho odlejte a pridajte doň 100 g múky a 100 g vody. Nechajte ho pri izbovej teplote a mal by byť opäť aktívny.
- Čím dlhšie je kvások neaktívny, tým viac krát ho treba obnoviť – proces vyliatia polovice kvásku a jeho nahradenie novou múkou a vodou – aby sa znovu aktivoval.
- Ak je kvások pripravený na použitie, čajová lyžička zmesi by mala plávať v teplej vode.
- Takto aktívny kvások sa teraz môže použiť na prípravu kváskového chleba alebo iného pečiva.