Kuskus nielenže výborne chutí a obsahuje množstvo prospešných látok, ale jeho príprava je tiež jednoduchá a veľmi rýchla. Mnohí z vás určite poznajú recepty, v ktorých sa pracuje so slaným kuskusom. Čo tak vyskúšať pre zmenu sladký kuskus?
Sladký kuskus je rýchly, jednoduchý a veľmi variabilný spôsob, ako si doma pripraviť množstvo zaujímavých receptov z kuskusu. Do sladkého kuskusu môžete pridať množstvo zaujímavých a chutných ingrediencií.
Je na vás, či si vyberiete ovocie, škoricu, vanilku, orechy, alebo dokonca ochutený tvaroh či jogurt.
Kuskus je tradičné severoafrické jedlo z malých dusených zŕn krupice z tvrdej pšenice, ktoré sa často podáva s dusenou polievkou. V iných regiónoch sa podobným spôsobom niekedy varí proso, cirok, bulgur a iné obilniny a výsledný pokrm sa niekedy nazýva kuskus.
Kuskus je základným jedlom v kuchyni krajín Maghrebu, teda Alžírska, Tuniska, Mauritánie, Maroka a Líbye. Do francúzskej a európskej kuchyne sa dostal začiatkom dvadsiateho storočia.
TIP: Vyskúšajte aj rýchle recepty na sladké šneky z lístkového cesta.
Ako pripraviť kuskus – príprava kuskusu
Mnohí ľudia, ktorí robia kuskus prvýkrát, majú problém s tým, ako kuskus uvariť. Neviete, ako pripraviť kuskus? Kuskus je surovina, ktorá sa pripravuje naozaj veľmi jednoducho a rýchlo. Základným spôsobom prípravy kuskusu na ďalšie spracovanie je jednoducho zaliať pripravený kuskus vriacou vodou.
Keď takto nasypete kuskus, prikryte ho a nechajte napučať. Niektorí ľudia pridávajú do kuskusu kocku masla, ghí alebo trochu oleja, aby zmäkol. Príprava kuskusu je prvým krokom k jeho ďalšiemu ochuteniu a úprave.
Keď si osvojíte rýchly a jednoduchý spôsob prípravy kuskusu, môžete ho ochucovať na najrôznejšie spôsoby. Sladký kuskus môžete pripraviť s orechmi, semienkami, arašidovým maslom, všetkými druhmi sirupov, sušeným a čerstvým ovocím, datľami, figami alebo hnedým či práškovým cukrom.
Recepty na kuskus – recepty z kuskusu
Existuje obrovské množstvo receptov na kuskus. Kuskus ako základ nemá žiadnu špecifickú chuť, a preto je ideálny na použitie v slaných aj sladkých jedlách.
Práve preto sú recepty na kuskus tak rozmanité. Medzi obľúbené recepty na kuskus patrí sladký kuskus, vyskúšať môžete aj rýchlu kuskusovú večeru.
Kuskus na sladko – recept
Ak raz vyskúšate tento veľmi jednoduchý dezert, možno už nebudete chcieť pripravovať sladký kuskus iným spôsobom. Tento tradičný recept na kuskus s orechovou chuťou a ľahkou textúrou je domácim jednoduchým dezertom.
Kuskus na sladko – ingrediencie
- 1 šálka kuskusu
- 1 a 1/4 šálky vody
- 2 lyžice masla, rozdelené
- 1/4 šálky práškového cukru
- Múčkový cukor, kokosové vločky a ďalšie prísady podľa chuti na posypanie
Kuskus na sladko – postup
- Do stredne veľkého hrnca pridajte vodu a 1 lyžicu masla a priveďte do varu.
- Pridajte kuskus a varte 1 minútu.
- Prikryte, stiahnite z ohňa a nechajte 10 minút odpočívať.
- Kuskus zľahka popučíme vidličkou, pridáme ¼ lyžice práškového cukru a zvyšné maslo a pokračujeme v miešaní, kým sa všetko nespojí.
- Posypte orechmi, hrozienkami, sušenými brusnicami, kokosovými vločkami a ďalším práškovým cukrom.
Sladký obed – kuskus na sladko – recept
Máte chuť na sladký obed? Čo tak pripraviť si tento chutný, jednoduchý a rýchly sladký kuskus?
Kuskus na sladko – ingrediencie
- 200 ml (¾ šálky) vriacej vody
- 1 liter (4 šálky) nesladeného rastlinného mlieka
- 6 lyžíc medu alebo agávového nektáru, ak ste vegán
- 1 lyžička škorice
- 500 g (2 a ½ šálky) kuskusu
- 250 g (1 a ¼ šálky) sušených marhúľ, nahrubo nasekaných
- 75 g (½ šálky) olúpaných pistácií nasekaných nahrubo
- Hrsť malín
Sladký obed – postup
- Vodu, škoricu, dve tretiny medu/nektáru a polovicu mlieka dajte do hrnca na sporák a priveďte do varu.
- Vypnite oheň a vmiešajte kuskus.
- Okamžite prikryte pokrievkou a nechajte 5 minút odstáť.
- Odklopte pokrievku, vidličkou našľahajte kuskus a potom vmiešajte zvyšné mlieko, marhule a pistácie. Prikryte pokrievkou a nechajte ďalšie 2 minúty odpočívať.
- Kuskus vyklopte do veľkej misy, ozdobte malinami a zvyšným medom/nektárom a podávajte na stole.
- Ak ho nechcete zjesť celý naraz, preložte ho hneď po uvarení do uzatvárateľnej nádoby a uložte do chladničky, aby ste si ho mohli vychutnať na druhý deň.
Sladký kuskus – ľahký recept
Tento sladký kuskus s maslom, orechmi a práškovým cukrom je úžasný dezert. Cukor a orechy môžete dokonca nahradiť čerstvým ovocím, aby ste si pripravili zdravé a jednoduché raňajky. Kuskus je takou dobrou alternatívou ovsených vločiek.
Sladký kuskus – ingrediencie
- 1 šálka kuskusu
- 1 šálka vriacej vody
- ¼ šálky rozpusteného masla
Na posypanie
- ¼ šálky práškového cukru
- 1 lyžica vlašských orechov
- 1 lyžica strúhaného kokosu
- 1 lyžica hrozienok
- 1 lyžica mandlí
- 1 lyžica lieskových orechov
Sladký kuskus – postup
- Kuskus vložte do misky, pridajte vriacu vodu a maslo a premiešajte. Misku prikryte a nechajte odstáť 8-10 minút.
- Kuskus popučíme vidličkou.
- Posypte práškovým cukrom a zmiešanými orechmi a podávajte.
TIP: Kokos nielen výborne dochutí kuskus, môžete si z neho pripraviť aj šťavnatý kokosový koláč alebo domáce raffaello.
Sladký kuskus s orechmi a sušeným ovocím – recept
Pripravte si tento úžasný a chutný sladký kuskus s orechmi a sušeným ovocím. Je aj zdravý. Namiesto sušených brusníc ho môžete poliať domácou brusnicovou omáčkou pre ešte zaujímavejšiu chuť.
Kuskus na sladko – ingrediencie
- 580 ml vody
- 100 g krupicového cukru
- 40 g sušených brusníc
- 60 g sušených marhúľ, nasekaných
- 40 g sušených čerešní, nasekaných
- 500 g kuskusu
- 60 g nahrubo nasekaných pražených mandlí nakrájaných na plátky
Kuskus na sladko – postup
- V stredne veľkom hrnci zmiešajte vodu, cukor, brusnice, marhule a čerešne. Zmes za stáleho miešania priveďte na miernom ohni do varu, kým sa kryštálový cukor nerozpustí, približne dve minúty.
- Vmiešajte kuskus a odstráňte panvicu z ohňa. Panvicu prikryte tesne priliehajúcou pokrievkou, kým kuskus neabsorbuje všetku tekutinu z varenia, približne 5 až 7 minút.
- Kuskus popučíme vidličkou, aby sme rozbili prípadné hrudky. Pridajte mandle a lieskové orechy a premiešajte. Zmes rovnomerne rozložte na plech, kým úplne nevychladne, približne 10 minút.
- Kuskus preložte do vzduchotesnej nádoby a uložte do chladničky.
- Odporúčanie na servírovanie: Kuskus pokvapkajte 60 ml extra panenského olivového oleja, aby získal vlhkejšiu štruktúru.
Sladký kuskus recept
Vyskúšať môžete aj tento sladký kuskus so škoricou na izraelský spôsob. Je to skvelý tip na zdravé sladké raňajky alebo desiatu.
Sladký kuskus so škoricou – ingrediencie
- 1 šálka kuskusu
- 1 šálka mlieka
- 1/2 šálky vody
- 1 lyžica hnedého cukru
- štipka soli
- 50 g masla
- Škorica
- Med
Sladký kuskus – postup
- V malom hrnci na miernom ohni priveďte mlieko a vodu do varu.
- Pridajte kuskus, cukor a soľ. Prikryte a varte 8 až 10 minút. Ak na povrchu vznikne veľa peny, odstráňte ju lyžicou.
- Keď kuskus absorbuje tekutinu, stiahnite ho z ohňa a vmiešajte maslo.
- Podávajte teplý, posypaný škoricou a pokvapkaný medom.
Kuskus na sladko – najlepší recept
Tento aromatický sladký kuskus je senzačnou prílohou k večeri v blízkovýchodnom štýle.
Kuskus na sladko – ingrediencie
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 cibuľa nakrájaná nadrobno
- 1 lyžička mletej rasce
- 2 lyžičky mletej škorice
- 1 lyžica práškového cukru
- 1 šálka sultánok
- 4 šálky vývaru
- 2 tyčinky škorice
- 2 bobkové listy
- 800 g kuskusu
- 40 g roztopeného nesoleného masla
- 1/4 šálky jemne nasekanej petržlenovej vňate
- 3 lyžice sušených čučoriedok
Kuskus na sladko – postup
- V hrnci rozohrejte olej, pridajte cibuľu a na miernom ohni ju za stáleho miešania varte, kým nezmäkne. Pridajte rascu, škoricu, cukor a sultánky so 4 lyžicami vody a varte asi 5 minút alebo kým sa dobre nezredukuje.
- Kuskus vložte do veľkej misy. Do hrnca dajte vývar so škoricovými tyčinkami a bobkovými listami, zohrejte ho do bodu varu a potom ním zalejte kuskus. Prikryte ho, nechajte 10 minút odstáť a potom ho vidličkou nadýchajte.
- Do kuskusu pridajte rozpustené maslo, petržlenovú vňať, sultánky a čučoriedkovú zmes a opäť ho nadýchajte, kým sa zrná neoddelia. Naaranžujte na tanier a podávajte.
Kuskus na sladko – rýchly recept
Pripravte si tento jednoduchý a rýchly sladký kuskus doma. Príprava sladkej večere alebo sladkého obeda nebola nikdy jednoduchšia.
Kuskus na sladko – ingrediencie
- 3 lyžice nesoleného masla
- 2 šálky kuskusu
- 1 lyžica jemne nastrúhaného čerstvého zázvoru
- 1/2 lyžičky mletého kardamónu
- 1/2 šálky nasekaných datlí
- 1 a ¼ šálky vody
- 1 šálka kuracieho vývaru
- 1 lyžička kuchynskej soli
- 3/4 šálky nahrubo nasekaných pražených mandlí
- 3 lyžice mletého čerstvého koriandra
- 2 lyžičky citrónovej šťavy
- Mleté čierne korenie
Kuskus na sladko – rýchly recept
- V stredne veľkom hrnci na miernom ohni rozpusťte maslo. Keď pena ustúpi, pridajte kuskus, zázvor, kardamón a datle a za častého miešania varte, kým kuskus nezačne hnednúť, približne 5 minút.
- Pridajte vodu, vývar a soľ, krátko premiešajte, prikryte a stiahnite z ohňa.
- Nechajte odstáť, kým kuskus nezmäkne, približne 7 minút. Odokryte a vidličkou ho popučíme. Vmiešajte mandle, koriander a citrónovú šťavu, podľa chuti okoreňte a podávajte.
Pokiaľ nemusíte kuskus v sladkej verzii a preferujete slanú, nesmúťte. Existuje množstvo spôsobov ako pripraviť kuskus. Vyskúšať môžete napríklad kuskus z červenej repy.