Recept na krémové vegánske rizoto

Bezlepkové veganskéHlavné jedláMagazín

Jednoduché a chutné rizoto bez mlieka. Je plné chuti rovnako ako tradičná syrová verzia, a tiež bohaté – bez ťažkých mliečnych výrobkov.

Ingrediencie

  • 6 šálok vody
  • 1 malá cibuľa
  • 3 lyžice olivového oleja
  • 2 lyžice bielej miso pasty
  • 1 lyžička soli, plus ďalšie podľa potreby
  • 1 a 1/2 šálky ryže carnaroli, arborio alebo vialone nano
  • 1/2 šálky suchého bieleho vína
  • 1/2 stredne veľkého citróna
  • 3 lyžice pochúťkového droždia
  • 1/2 lyžičky cesnakového prášku
  • 1/2 lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia

Postup

  1. V stredne veľkom hrnci na stredne silnom ohni priveďte do varu 6 šálok vody. Medzitým nakrájajte na drobné kocky 1 malú cibuľu (asi 2/3 šálky).
  2. Do vriacej vody pridajte 2 lyžice bieleho misa a 1 lyžičku soli a šľahajte, kým sa nerozpustí. Znížte teplotu na minimum a udržujte ju na veľmi miernom ohni.
  3. Vo veľkej hlbokej panvici alebo holandskej rúre na stredne nízkom ohni zohrejte 3 lyžice olivového oleja, kým sa nezačne trblietať. Pridajte cibuľu a štipku soli. Za častého miešania varte 5 až 9 minút, kým nezmäkne a nespriesvitnie.
  4. Pridajte 1 a 1/2 šálky ryže a za častého miešania varte, kým okraje nezískajú priesvitnú farbu, ale stred je stále nepriehľadný, približne 2 minúty. Mali by ste cítiť vôňu opečenej ryže. Pridajte 1/2 šálky suchého bieleho vína a za stáleho miešania a oškrabávania dna panvice varechou varte, kým sa víno úplne nezredukuje a panvica nebude takmer suchá, 1 až 2 minúty.
  5. Do ryže pridajte 2 naberačky miso vývaru. Za častého miešania varte, kým sa vývar takmer nevstrebe, približne 3 minúty. Postupne pridávajte ďalšie naberačky vývaru a často miešajte. Počkajte, kým ryža takmer úplne absorbuje tekutinu, a až potom pridajte ďalšiu naberačku. Približne po 15 minútach začnite ryžu ochutnávať, aby ste zistili, do akej miery je uvarená.
  6. Pokračujte v pridávaní vývaru, kým ryža nie je al dente, vývar nie je krémový a pokrm nemá konzistenciu hustej kaše, celkovo 20 až 30 minút (nemusíte spotrebovať všetok vývar). Ak prejdete špajdľou cez rizoto, malo by pomaly tiecť.
  7. Medzitým nastrúhajte kôru z 1/2 stredne veľkého citróna do malej misky. Pridajte 3 lyžice droždia, 1/2 lyžičky cesnakového prášku a 1/2 lyžičky čierneho korenia.
  8. Keď je rizoto hotové, pridajte zmes droždia a miešajte, kým sa nespojí. Odstavte hrniec z ohňa. Ochutnajte a podľa potreby dochuťte ďalšou soľou. Podávajte ihneď.

© 2024 Vegan.sk | Nakódoval Leoš Lang