Recept na krémové vegánske queso

DipyMagazínSnacky a predjedlá

Queso je obľúbený mexický dip na čipsy či tortily. Toto vegánske queso na rastlinnej báze je rýchle na prípravu a je lahodnou alternatívou, ktorá oklame väčšinu milovníkov queso.

Ingrediencie

  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 malá cibuľa
  • 1 malý sladký zemiak
  • 1 plechovka nakrájaných paradajok
  • 1/2 stredne veľkej limetky
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1/2 lyžičky čili prášku
  • 1/2 lyžičky mletej rasce
  • 1/2 lyžičky údenej papriky
  • 3/4 až 1 lyžička soli, rozdelené
  • 1 šálka surových kešu orieškov
  • 1 a 3/4 šálky vody, rozdelené, plus ďalšie podľa potreby
  • 1/2 šálky lahôdkového droždia
  • 1 lyžica štipľavej omáčky
  • 2 lyžičky paradajkového pretlaku
  • tortilla čipsy na podávanie

Možnosti príloh:

  • nakrájané nakladané papričky jalapeño
  • nakrájané chilli papričky
  • nasekané alebo natrhané lístky koriandra
  • nakrájané šalotky
  • Na tenké plátky nakrájané reďkovky
  • scedené a prepláchnuté konzervované čierne fazule alebo fazuľa pinto
  • salsa verde
  • pico de gallo

Postup

  1. Pretlačte 2 strúčiky cesnaku. Ošúpte a nastrúhajte 1 malú cibuľu a 1 malý sladký zemiak na veľkých otvoroch na strúhadle. Šťavu z plechovky paradajok dajte do mixéra. Odšťavte 1 stredne veľkú limetku, kým nebudete mať 1 lyžicu.
  2. V panvici na miernom ohni zohrejte 2 lyžice olivového oleja, kým sa nezačne trblietať. Pridajte cesnak a cibuľu a za častého miešania varte, kým nie sú aromatické a mäkké, 3 až 4 minúty. Pridajte sladké zemiaky, 1/2 lyžičky chilli, 1/2 lyžičky mletej rasce, 1/2 lyžičky údenej papriky a 1/2 lyžičky soli. Premiešajte a varte ešte 1 minútu, aby sa chute spojili.
  3. Pridajte 1 šálku surových kešu orieškov a 1 a 1/2 šálky vody a priveďte do varu. Varte na miernom ohni podľa potreby a za občasného miešania, kým sladké zemiaky nezmäknú, približne 10 minút.
  4. Zmes preložte do mixéra. Hrniec opláchnite a vytrite, aby ste ho mohli použiť neskôr.
    Pridajte 1/2 šálky droždia, 1 lyžicu štipľavej omáčky, 2 lyžičky paradajkového pretlaku, zvyšnú 1/4 lyžičky soli a zvyšnú 1/4 šálky vody. Mixujte pri vysokých otáčkach, kým nebude zmes hustá a hladká, 1 až 5 minút. V prípade potreby pridajte viac vodu po 1/4 šálky.
  5. Queso nalejte do hrnca. Pridajte paradajky, v prípade potreby si nechajte 2 polievkové lyžice na ozdobu. Varte na stredne nízkom ohni za stáleho miešania, kým sa nezačne zohrievať, približne 2 minúty. Odstavte z ohňa a vmiešajte 1/2 lyžice limetkovej šťavy.
  6. Ochutnajte a podľa potreby dochuťte ďalšou soľou a až 1/2 lyžice limetkovej šťavy. Okamžite podávajte s prílohami podľa vlastného výberu a tortillovými čipsami na namáčanie.

© 2024 Vegan.sk | Nakódoval Leoš Lang