Recept na krémové cestoviny Pomodoro

Hlavné jedláŽivotný štýl

Krémové cestoviny Pomodoro sú rýchlym a jednoduchým večerným jedlom. Výdatné cestoviny rigatoni sú obalené v pikantnej, šťavnatej paradajkovej omáčke.

Ingrediencie

Základná marinara:

  • 1 lyžica extra panenského olivového oleja
  • 3 lyžice jemne mletej šalotky
  • 1 veľký strúčik cesnaku, jemne pomletý
  • ¼ lyžičky morskej soli
  • čerstvo mleté čierne korenie
  • 1 plechovka nakrájaných paradajok
  • 1 lyžička balzamikového octu
  • ⅛ lyžičky trstinového cukru
  • štipka sušeného oregana
  • štipka rozdrvených vločiek červenej papriky

Krémová paradajková omáčka:

  • ¼ šálky surových kešu orieškov (pozrieť poznámku)
  • ½ lyžice paradajkového pretlaku
  • ¼ šálky vody
  • ¼ šálky vody na cestoviny
  • ¼ až ½ lyžičky morskej soli

Na cestoviny:

  • 300 g rigatoni
  • extra panenský olivový olej na pokvapkanie
  • 2 stredne veľké cukety nakrájané na tenké polmesiačiky
  • 2 lyžice čerstvých tymiánových listov
  • 2 plechovky čerešňových paradajok Mutti, scedené
  • 6 šálok špenátu alebo zmesi špenátu a rukoly
  • ¼ šálky nasekanej petržlenovej vňate alebo nakrájanej bazalky
  • morská soľ a čerstvo mleté čierne korenie

Postup

  1. V malom hrnci na miernom ohni zohrejte olivový olej. Pridajte šalotku, cesnak, soľ a niekoľko štipiek čierneho korenia a za častého miešania varte 3 minúty. Pridajte paradajky a ich šťavu, balzamikový ocot, trstinový cukor, oregano a vločky červenej papriky. Prikryte a za občasného miešania varte na miernom ohni 20 minút.
  2. Vložte marinaru do mixéra spolu s kešu orieškami, paradajkovým pretlakom, soľou a ¼ šálky vody. Rozmixujte do hladka. Odstavte, kým nebude pripravená na použitie. Pred podávaním vmiešajte ¼ šálky horúcej vody z varenia cestovín, aby sa omáčka uvoľnila a pekne obalila cestoviny.
  3. Uvarte cestoviny vo veľkom hrnci s osolenou vriacou vodou podľa návodu na obale alebo kým nie sú al dente.
  4. Kým sa cestoviny varia, na nepriľnavej panvici na strednom ohni rozohrejte veľké množstvo olivového oleja. Pridajte cuketu, tymián a veľké štipky soli a korenia. Za občasného miešania smažte, až kým ľahko nezhnedne, približne 3 minúty. Pridajte paradajky, znížte teplotu na minimum a varte ďalšie 2 až 3 minúty alebo kým sa neprehrejú. Pridajte špenát a jemne ho premiešajte, kým nezvädne. Podľa chuti ho ešte osolíme a okoreníme.
  5. Cestoviny naberte do jednotlivých misiek, pridajte kopčeky krémovej omáčky a premiešajte. Zeleninu rozdeľte do misiek a posypte petržlenovou vňaťou alebo bazalkou. Podľa chuti dochuťte a podávajte.

Poznámka: Ak nepoužívate výkonný mixér, namočte kešu oriešky na viac ako 2 hodiny, aby bola omáčka krémovejšia. Pred pridaním do receptu ich sceďte.

© 2024 Vegan.sk | Nakódoval Leoš Lang