Krémové cestoviny Pomodoro sú rýchlym a jednoduchým večerným jedlom. Výdatné cestoviny rigatoni sú obalené v pikantnej, šťavnatej paradajkovej omáčke.
Ingrediencie
Základná marinara:
- 1 lyžica extra panenského olivového oleja
- 3 lyžice jemne mletej šalotky
- 1 veľký strúčik cesnaku, jemne pomletý
- ¼ lyžičky morskej soli
- čerstvo mleté čierne korenie
- 1 plechovka nakrájaných paradajok
- 1 lyžička balzamikového octu
- ⅛ lyžičky trstinového cukru
- štipka sušeného oregana
- štipka rozdrvených vločiek červenej papriky
Krémová paradajková omáčka:
- ¼ šálky surových kešu orieškov (pozrieť poznámku)
- ½ lyžice paradajkového pretlaku
- ¼ šálky vody
- ¼ šálky vody na cestoviny
- ¼ až ½ lyžičky morskej soli
Na cestoviny:
- 300 g rigatoni
- extra panenský olivový olej na pokvapkanie
- 2 stredne veľké cukety nakrájané na tenké polmesiačiky
- 2 lyžice čerstvých tymiánových listov
- 2 plechovky čerešňových paradajok Mutti, scedené
- 6 šálok špenátu alebo zmesi špenátu a rukoly
- ¼ šálky nasekanej petržlenovej vňate alebo nakrájanej bazalky
- morská soľ a čerstvo mleté čierne korenie
Postup
- V malom hrnci na miernom ohni zohrejte olivový olej. Pridajte šalotku, cesnak, soľ a niekoľko štipiek čierneho korenia a za častého miešania varte 3 minúty. Pridajte paradajky a ich šťavu, balzamikový ocot, trstinový cukor, oregano a vločky červenej papriky. Prikryte a za občasného miešania varte na miernom ohni 20 minút.
- Vložte marinaru do mixéra spolu s kešu orieškami, paradajkovým pretlakom, soľou a ¼ šálky vody. Rozmixujte do hladka. Odstavte, kým nebude pripravená na použitie. Pred podávaním vmiešajte ¼ šálky horúcej vody z varenia cestovín, aby sa omáčka uvoľnila a pekne obalila cestoviny.
- Uvarte cestoviny vo veľkom hrnci s osolenou vriacou vodou podľa návodu na obale alebo kým nie sú al dente.
- Kým sa cestoviny varia, na nepriľnavej panvici na strednom ohni rozohrejte veľké množstvo olivového oleja. Pridajte cuketu, tymián a veľké štipky soli a korenia. Za občasného miešania smažte, až kým ľahko nezhnedne, približne 3 minúty. Pridajte paradajky, znížte teplotu na minimum a varte ďalšie 2 až 3 minúty alebo kým sa neprehrejú. Pridajte špenát a jemne ho premiešajte, kým nezvädne. Podľa chuti ho ešte osolíme a okoreníme.
- Cestoviny naberte do jednotlivých misiek, pridajte kopčeky krémovej omáčky a premiešajte. Zeleninu rozdeľte do misiek a posypte petržlenovou vňaťou alebo bazalkou. Podľa chuti dochuťte a podávajte.
Poznámka: Ak nepoužívate výkonný mixér, namočte kešu oriešky na viac ako 2 hodiny, aby bola omáčka krémovejšia. Pred pridaním do receptu ich sceďte.