Táto vegánska polievka je krémová a sýta, navyše bez jediného mliečneho výrobku. Príchuť jasného čerstvého talianskeho bylinkového korenia ju robí výnimočnou.
Suroviny
Na polievku
- 3 lyžice olivového oleja
- 1 veľká žltá cibuľa (nakrájaná nadrobno)
- 5 strúčikov cesnaku (nahrubo nasekaných)
- 1/4 lyžičky vločiek červenej papriky
- 2 šálky zeleninového vývaru
- plechovky bielej fazule (napríklad cannellini)
- 1/2 lyžičky soli
- 1/4 lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia
Na gremolatu
- 3 lyžice olivového oleja.
- 35 čerstvých šalviových lístkov (asi z 5 vetvičiek)
- 1/2 šálky nadrobno nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
- 1 strúčik cesnaku (mletý)
- nastrúhaná kôra z 1 stredne veľkého citróna
- 1/8 lyžičky soli
Postup
- Vo veľkom hrnci na miernom ohni zohrejte olivový olej. Pridajte cibuľu, cesnak, vločky červenej papriky a restujte, kým cibuľa nie je priesvitná, veľmi mäkká a bledozlatá, približne 7 až 9 minút.
- Pridajte vývar a všetku fazuľu. Ochuťte 1/2 lyžičkou soli, 1/4 lyžičkou čerstvo mletého čierneho korenia a premiešajte.
- Polievku prikryte a priveďte do varu. Odokryte, znížte teplotu, aby sa udržiaval mierny var a varte odkryté 30 minút, aby sa chute spojili a vývar sa mierne zredukoval.
- Medzitým pripravte gremolatu: Vyložte tanier papierovými utierkami. V malej panvici na stredne silnom ohni zohrievajte olivový olej, kým kúsok šalviového listu po vložení do oleja okamžite nezasyčí.
- Pridajte polovicu šalviových listov a za stáleho miešania varte, kým nie sú chrumkavé, okraje sa nezvlnia a nezískajú zlatohnedú farbu. Pomocou dierkovanej lyžice presuňte opečené listy na tanier vystlaný papierovou utierkou a zopakujte to so zvyšnými listami.
- Odstráňte panvicu z ohňa a šalviový olej na vyprážanie si nechajte. Smaženú šalviu nechajte niekoľko minút vychladnúť, kým nebude dostatočne chladná na manipuláciu.
- Petržlenovú vňať, cesnak a citrónovú kôru vložte do malej misky. Do misky rozdrvte vyprážané šalviové listy. Dochuťte 1/8 lyžičky soli a vidličkou spojte.
- Po uvarení polievky ju stiahnite z ohňa. Pomocou ponorného mixéra rozmixujte polievku priamo v hrnci do hladka a podľa potreby pridajte ďalší vývar, aby ste dosiahli konzistenciu, ktorá vám vyhovuje.
- Ochutnajte a podľa potreby dochuťte ďalšou kóšer soľou a korením.
- Rozdeľte polievku do misiek, ozdobte gremolatou a podávajte s hriankou alebo čerstvým pečivom.