Recept na krémovú kukuricu

Magazín

Kurkuma, chilli a orechy vyvažujú sladkosť čerstvej kukurice v tejto voľnej vegánskej úprave kukuričného krému. Výborne sa hodí ako ľahká večera alebo príloha k hlavnému jedlu.

Suroviny

  • 2 klasy kukurice (iba zrná)
  • 1 lyžica extra panenského olivového oleja
  • ½ chilli alebo jalapeño (nakrájané na tenké plátky)
  • kúsok čerstvého zázvoru (olúpaný, nastúphaný)
  • 2 strúčiky cesnaku (nakrájané na tenké plátky)
  • 1 šalotka (nakrájaná na tenké plátky)
  • ¼ lyžičky mletej kurkumy
  • ½ šálky uvarených obilnín (freekeh, farro alebo quinoa)
  • ½ šálky nesladeného kokosového mlieka
  • soľ
  • limetka (na podávanie)

Postup

  1. Z kukurice odrežte zrná a odložte ich bokom.
  2. Na veľkej panvici s nepriľnavým povrchom rozohrejte olej, kým sa nezačne trblietať. Chilli, zázvor, cesnak a cibuľu nakrájanú na plátky duste 1 až 2 minúty, kým nezmäknú a nezavoňajú.
  3. Pridajte kurkumu a za častého miešania varte, kým nestmavne, približne 30 sekúnd.
  4. Pridajte vyhradenú kukuricu a zvýšte teplotu. Varte za občasného premiešania, kým kukurica nezačne jemne hnednúť, asi 3 minúty.
  5. Pridajte zrná a za častého miešania varte, kým sa neprehrejú a nezačnú chrumkať na okrajoch, asi 2 minúty.
  6. Pridajte ½ šálky kokosového mlieka a dochuťte soľou. Priveďte do varu, pričom v prípade potreby pridajte 1-2 lyžice vody na uvoľnenie, kým sa chute nespoja, približne 3 minúty.
  7. Kukuričnú zmes preložte na tanier. Pokvapkajte ďalším kokosovým mliekom a potom pridajte na plátky nakrájanú šalotku.
  8. Podávajte s limetkovými plátkami.

© 2024 Vegan.sk | Nakódoval Leoš Lang