Kurkuma, chilli a orechy vyvažujú sladkosť čerstvej kukurice v tejto voľnej vegánskej úprave kukuričného krému. Výborne sa hodí ako ľahká večera alebo príloha k hlavnému jedlu.
Suroviny
- 2 klasy kukurice (iba zrná)
- 1 lyžica extra panenského olivového oleja
- ½ chilli alebo jalapeño (nakrájané na tenké plátky)
- kúsok čerstvého zázvoru (olúpaný, nastúphaný)
- 2 strúčiky cesnaku (nakrájané na tenké plátky)
- 1 šalotka (nakrájaná na tenké plátky)
- ¼ lyžičky mletej kurkumy
- ½ šálky uvarených obilnín (freekeh, farro alebo quinoa)
- ½ šálky nesladeného kokosového mlieka
- soľ
- limetka (na podávanie)
Postup
- Z kukurice odrežte zrná a odložte ich bokom.
- Na veľkej panvici s nepriľnavým povrchom rozohrejte olej, kým sa nezačne trblietať. Chilli, zázvor, cesnak a cibuľu nakrájanú na plátky duste 1 až 2 minúty, kým nezmäknú a nezavoňajú.
- Pridajte kurkumu a za častého miešania varte, kým nestmavne, približne 30 sekúnd.
- Pridajte vyhradenú kukuricu a zvýšte teplotu. Varte za občasného premiešania, kým kukurica nezačne jemne hnednúť, asi 3 minúty.
- Pridajte zrná a za častého miešania varte, kým sa neprehrejú a nezačnú chrumkať na okrajoch, asi 2 minúty.
- Pridajte ½ šálky kokosového mlieka a dochuťte soľou. Priveďte do varu, pričom v prípade potreby pridajte 1-2 lyžice vody na uvoľnenie, kým sa chute nespoja, približne 3 minúty.
- Kukuričnú zmes preložte na tanier. Pokvapkajte ďalším kokosovým mliekom a potom pridajte na plátky nakrájanú šalotku.
- Podávajte s limetkovými plátkami.