Keď zvládnete pripraviť tento základný bochník, otvorí sa vám svet pečenia pečiva a kupovaný chlieb už viac nebude chcieť.
Suroviny
- 500 g pevnej bielej múky
- 7 g sušeného droždia
- 1 lyžička soli
- 350 ml vlažnej vody
- trochu slnečnicového oleja na vymastenie
Postup
- Cesto vypracujeme tak, že múku, droždie a soľ vyklopíme do veľkej misy a uprostred urobíme jamku.
- Prilejte väčšinu vlažnej vody a prstami alebo drevenou lyžicou miešajte múku a vodu, kým sa nespoja do mierne vlhkého, vláčneho, spracovateľného cesta – v prípade potreby pridajte ešte trochu vody.
- Cesto vyklopte na jemne pomúčenú dosku a hnetieme aspoň 10 minút, kým nie je hladké a pružné. Toto môžete urobiť aj v kuchynskom robote s hákmi na miesenie cesta.
- Cesto vložte do čistej vymastenej misy, prikryte potravinovou fóliou a nechajte kysnúť, kým sa nezdvojnásobí.
- Rúru predhrejte na 220 °C.
- Cesto vyklopte späť na pomúčenú plochu a vytlačte z neho vzduch. Vyformujte cesto do tvaru bochníka, ktorý sa zmestí do 900g formy na chlieb.
- Bochník prikryte čistou utierkou a nechajte 30 minút kysnúť.
- Vrch bochníka poprášte ešte trochou múky a prípadne ho narežte ostrým nožom.
- Chlieb pečte 15 minút, potom znížte teplotu na 190 °C a pokračujte v pečení 30 minút, kým bochník po vybratí z formy a poklepaní na dno neznie duto.
- Chlieb nechajte na mriežke úplne vychladnúť.
- Chlebík vydrží čerstvý vo vzduchotesnej nádobe 3 dni alebo ho môžete zmraziť na 1 mesiac.