Toto je jeden z najjednoduchších a najchutnejších spôsobov, ako uvariť celú hlávku kapusty, kým nie je mäkká. Ak sa paradajkový pretlak zredukuje a panvica začne byť suchá a tmavá skôr, ako je kapusta hotová, stačí pridať trochu vody na uvoľnenie a nechať ju ďalej variť.
Ingrediencie
- ¼ šálka dvakrát koncentrovanej paradajkovej pasty
- 3 strúčiky cesnaku, jemne nastrúhané
- 1 a ½ lyžičky mletého koriandra
- 1 a ½ lyžičky mletej rasce
- 1 lyžička drvenej červenej papriky
- 1 stredne veľká hlávka zelenej alebo hlávkovej kapusty
- ½ šálka extra panenského olivového oleja, rozdelená
- soľ
- 3 lyžice nasekaného kôpru, petržlenu alebo koriandra
- plnotučný grécky jogurt alebo kyslá smotana (na servírovanie)
Postup
- Rúru predhrejte na 250 °C. V malej miske zmiešajte paradajkový pretlak, cesnak, koriander, rascu a vločky červenej papriky.
- Kapustu prekrojte cez jadrovník na polovicu. Každú polovicu nakrájajte cez jadrovník na 4 kolieska.
- Na veľkej liatinovej panvici rozohrejte ¼ šálky oleja na stredne vysokej teplote. Ak je to potrebné, pracujte po častiach, pridajte kapustu na panvicu reznou stranou nadol a osoľte ju.
- Za občasného otáčania varte, kým kapusta nie je mierne spálená, približne 4 minúty z každej strany. Kapustu preložte na tanier.
- Do panvice nalejte zvyšnú ¼ šálky oleja. Pridajte paradajkový pretlak s korením a za častého miešania varte na miernom ohni, kým paradajkový pretlak nezačne štiepiť a mierne stmavne, 2-3 minúty. Prilejte toľko vody, aby siahala do polovice hrnca (asi 1 a ½ šálky), osoľte a priveďte do varu.
- Vložte kliny kapusty späť na panvicu (počas pečenia by sa mali zmenšiť, trochu sa prekrývať). Preneste kapustu do rúry a pečte ju odkrytú a v polovici otočte, kým nie je veľmi mäkká, tekutina sa väčšinou odparí a kapusta je na okrajoch skaramelizovaná, 40-50 minút.
- Kapustu posypte kôprom. Podávajte s jogurtom.