Recept na karamelizovanú kapustu na jeseň

Bezlepkové veganskéVegánske recepty

Toto je jeden z najjednoduchších a najchutnejších spôsobov, ako uvariť celú hlávku kapusty, kým nie je mäkká. Ak sa paradajkový pretlak zredukuje a panvica začne byť suchá a tmavá skôr, ako je kapusta hotová, stačí pridať trochu vody na uvoľnenie a nechať ju ďalej variť.

Ingrediencie

  • ¼ šálka dvakrát koncentrovanej paradajkovej pasty
  • 3 strúčiky cesnaku, jemne nastrúhané
  • 1 a ½ lyžičky mletého koriandra
  • 1 a ½ lyžičky mletej rasce
  • 1 lyžička drvenej červenej papriky
  • 1 stredne veľká hlávka zelenej alebo hlávkovej kapusty
  • ½ šálka extra panenského olivového oleja, rozdelená
  • soľ
  • 3 lyžice nasekaného kôpru, petržlenu alebo koriandra
  • plnotučný grécky jogurt alebo kyslá smotana (na servírovanie)

Postup

  1. Rúru predhrejte na 250 °C. V malej miske zmiešajte paradajkový pretlak, cesnak, koriander, rascu a vločky červenej papriky.
  2. Kapustu prekrojte cez jadrovník na polovicu. Každú polovicu nakrájajte cez jadrovník na 4 kolieska.
  3. Na veľkej liatinovej panvici rozohrejte ¼ šálky oleja na stredne vysokej teplote. Ak je to potrebné, pracujte po častiach, pridajte kapustu na panvicu reznou stranou nadol a osoľte ju.
  4. Za občasného otáčania varte, kým kapusta nie je mierne spálená, približne 4 minúty z každej strany. Kapustu preložte na tanier.
  5. Do panvice nalejte zvyšnú ¼ šálky oleja. Pridajte paradajkový pretlak s korením a za častého miešania varte na miernom ohni, kým paradajkový pretlak nezačne štiepiť a mierne stmavne, 2-3 minúty. Prilejte toľko vody, aby siahala do polovice hrnca (asi 1 a ½ šálky), osoľte a priveďte do varu.
  6. Vložte kliny kapusty späť na panvicu (počas pečenia by sa mali zmenšiť, trochu sa prekrývať). Preneste kapustu do rúry a pečte ju odkrytú a v polovici otočte, kým nie je veľmi mäkká, tekutina sa väčšinou odparí a kapusta je na okrajoch skaramelizovaná, 40-50 minút.
  7. Kapustu posypte kôprom. Podávajte s jogurtom.

© 2024 Vegan.sk | Nakódoval Leoš Lang