Ďalším chutným pokrmom, ktorý môžete pripraviť z kapusty, sú kapustové karbonátky. Sú zdravé, chutné, rozplývajú sa na jazyku a dokonale vás zasýtia. Kapustové guľky môžete použiť na najrôznejšie spôsoby, pripraviť ich s rôznymi prílohami alebo ich použiť do vegetariánskych hamburgerov.
Kapustové guľky sú skvelou alternatívou k tradičným mäsovým guľkám. Sú tiež oveľa zdravšie, ľahšie a ich chuť si môžete prispôsobiť korením a koreninami.
Ukážeme vám, ako pripraviť guľky s kapustou na niekoľko rôznych spôsobov. Guľky z kapusty chutia napríklad so zemiakmi alebo šalátom.
TIP: Milovníci kapusty môžu vyskúšať aj kapustovú polievku.
Kapustové guľky – recept
Tieto kapustové guľky sú tak šťavnaté a chutné. Keď ich raz vyskúšate, nebudete chcieť vyskúšať žiadny iný recept na guľky. Sú naozaj jednoduché na prípravu, ideálne na obed, večeru alebo aj ako príloha.
Tieto guľky môžete vyprážať alebo piecť. Môžete ich podávať s obľúbenou omáčkou a vychutnať si dokonalé jedlo.
Kapustové guľky – ingrediencie
- 350 g kapusty
- 1/2 cibule
- Voda na varenie
- 2 lyžice nasekanej petržlenovej vňate
- 2 rozdrvené strúčiky cesnaku
- 250 g mletého hovädzieho mäsa
- 1 vajce
- 2 lyžice majonézy
- Soľ podľa chuti
- Čierne korenie podľa chuti
- 50 g (6 polievkových lyžíc) múky
- 1/2 lyžičky sódy bikarbóny
Na omáčku
- 3 lyžice majonézy
- 3 lyžice chilli omáčky
- 1 lyžička nasekanej petržlenovej vňate
Kapustové guľky – postup
- Rúru predhrejte na 200 °C.
- Kapustu a cibuľu nakrájajte nadrobno. Vložte ich do veľkej misy, zalejte vriacou vodou a nechajte 5 minút odstáť. Scedíme a vložíme do misy.
- Zmiešajte nasekanú petržlenovú vňať, roztlačený cesnak, mleté hovädzie mäso, vajcia, majonézu, soľ, korenie, sódu bikarbónu a múku. Miešajte, kým sa dobre nespojí.
- Vytvarujte guľky a placky. Usporiadajte ich na plech vyložený pergamenovým papierom.
- Pečte 25-30 minút dozlatista.
- Medzitým si pripravte omáčku: v malej miske vyšľahajte majonézu, chilli a petržlenovú vňať.
- Podávajte teplé alebo studené.
Kapustové guľky bez masa – vynikajúce kapustové guľky bez mäsa – recept
Upečte si doma chutné kapustové guľky bez mäsa. Verte, nepoznáte rozdiel, pochutnáte si a budete jesť s rozumom.
Kapustové guľky bez mäsa – ingrediencie
- 4 šálky kapusty, jemne rozdrvenej
- 2 lyžice kokosového oleja
- 1 malá cibuľa, nadrobno nakrájaná
- 3 strúčiky cesnaku, mleté
- 1/2 lyžičky mletej rasce
- 1/2 lyžičky koriandra
- 1/2 šálky cícerovej múky alebo bezlepkovej hladkej múky
- 1/4 šálky vody (nepovinné)
- 1 lyžička soli
Na omáčku
- 1 lyžica kokosového oleja
- 1 malá cibuľa nakrájaná nadrobno
- 2 strúčiky cesnaku, mleté
- 1 lyžička mletého zázvoru
- 1 stredne veľká paradajka, nakrájaná
- 2 lyžičky kari korenia
- 1/2 lyžičky mletej papriky
- 1 šálka kokosového mlieka
- 1 šálka vody
- 1/4 lyžičky kajenského korenia
- 1 lyžička soli alebo podľa chuti
- 1/4 šálky kešu plus 1/2 šálky vody alebo cícerovej múky, ak neobsahuje orechy
- 2 lyžice nasekaného koriandra na ozdobu
Vynikajúce kapustové guľky bez mäsa – postup
- Kapustu vložte do kuchynského robota a rozmixujte na jemno. Rozdrvenú kapustu preložte do misy a odložte bokom. Rúru predhrejte na 200 °C. Plech na pečenie zľahka vymastite a odložte bokom.
- Na panvici rozohrejte olej na strednom ohni, pridajte cibuľu a cesnak a varte, kým cibuľa nezmäkne. Vmiešajte koriander, rascu a varte ešte minútu. Pridajte kapustu a za stáleho miešania varte asi 5 minút, alebo kým kapusta nezmäkne.
- Podľa chuti osoľte. Kapustu preložte do misy a nechajte vychladnúť. Vmiešajte cícerovú múku a dobre premiešajte, aby ste vytvorili cesto.
- Ak cesto nedrží pohromade, možno bude potrebné pridať vodu.
- Z kapustového cesta vytvarujte rovnako veľké guľky. Preneste ich na plech a pečte 25-30 minút, pričom ich po 15 minútach otočte. Medzitým si pripravte omáčku.
- Vo veľkom hrnci na strednom ohni zohrejte olej alebo vodu, pridajte cibuľu a varte ju asi 4 minúty, kým nezmäkne. Pridajte cesnak a zázvor a varte asi 1 minútu. Vmiešajte paradajky a varte ďalšie 2 minúty.
- Pridajte kari korenie, papriku, (len ak neobsahuje orechy, pridajte 1/4 šálky cícerovej múky) za stáleho miešania asi 1 minútu. Vmiešajte kokosové mlieko, vodu, kajenské korenie a soľ podľa chuti. Hrniec prikryte a priveďte do varu.
- Znížte teplotu a varte asi 10 minút, medzitým rozmixujte kešu oriešky s vodou. Zmes kešu pridáme do kari omáčky a premiešame. Varte, kým nezhustne. Vypnite oheň, pridajte kapustové mäsové guľky a premiešajte. Ozdobte lístkami koriandra.
Kapustové guľky v rúre – recept
Kapustové guľky môžete pripraviť aj v rúre. Ku kapustovým guľkám v rúre môžete podávať zemiaky, ryžu alebo zeleninovú zmes.
Kapustové guľky v rúre – ingrediencie
- 1/2 hlavy kapusty
- 2 malé cibule
- 1 veľká mrkva
- 1 lyžička soli
- 1/2 lyžičky kari korenia
- 1 lyžička mletého koriandra
- po 1/2 lyžičky kurkumy, rasce, sušenej petržlenovej vňate a papriky
- po 1/4 lyžičky cesnakového prášku a mletého zázvoru
- 1/4 lyžičky mletého korenia
- 1/8 – 1/4 lyžičky kajenského korenia
- 1 a 1/2 šálky cícerovej múky
- 1/2 šálky vody podľa potreby
- Olej na vyprážanie
Kapustové guľky v rúre – postup
- Kapustu, cibuľu a mrkvu nastrúhajte najemno. Môžete to urobiť buď v kuchynskom robote, alebo nožom a ručným strúhadlom, ak ho nemáte.
- Všetko vložte do veľkej misy a posypte soľou.
- Minútu alebo dve masírujte rukami v soli, aby sa zelenina lepšie obalila.
- Odložte na 5 až 10 minút, aby zelenina odpočívala a zmäkla.
- Počas čakania odmerajte všetky koreniny a zmiešajte ich v malej miske.
- Korenie pridajte k zelenine a premiešajte rukami alebo drevenou lyžicou.
- Preosejte cícerovú múku a po troškách ju pridajte ku kapuste a premiešajte drevenou lyžicou.
- Cieľom je vytvoriť takmer cestovitú zmes. Najlepšie je zapracovať ju rukami, aby ste sa uistili, že ste zeleninu dobre obalili.
- Na začiatku pridajte niekoľko lyžíc vody a premiešajte ju. Chcete, aby sa zmes spojila do malých guľôčok veľkosti vlašského orecha. Ak sa vám zdá suchá, pridajte po troškách viac vody. Keď ste vytvorili cesto na mäsové guľky, predhrejte rúru na 170 °C.
- Hotové guľky rozložte na plech vystlaný papierom na pečenie a pečte 15 minút v strede rúry, potom ich na 10 minút presuňte do vyššej časti rúry a zároveň znížte teplotu na 160 °C.
- Vyberte z rúry a podávajte.
Guľky s kapustou – recept
Vyskúšajte tieto báječné guľky s kapustou. Chutia úplne vynikajúco a určite nimi pohostíte aj stravníkov, ktorí bežne vegetariánske jedlá neobľubujú. A určite im zachutia aj karfiolové placky.
Guľky s kapustou – ingrediencie
- 1 cibuľa
- 1 mrkva (nastrúhaná)
- 2 lyžice oleja na varenie
- 1/2 hlávky kapusty (stredne veľkej)
- Soľ
- 600 g mletého sójového mäsa
- Čierne korenie
- Koriander
- 2 strúčiky cesnaku
Na omáčku
- 2 lyžice oleja na varenie
- 1 cibuľa
- 1 mrkva (nastrúhaná)
- 2 paradajky (nastrúhané)
- Soľ
- Čierne korenie
- 1 lyžička cukru
- 6 lyžíc kyslej smotany
Guľky s kapustou – postup
- Nakrájajte cibuľu a nastrúhajte mrkvu. Nakrájajte 1/2 kapusty na tenké plátky a pripravte ju na varenie.
- Rozpáľte panvicu a pridajte olej na varenie. Orestujte cibuľu a mrkvu, a keď cibuľa zmizne, pridajte kapustu.
- Dusíme na miernom ohni 15 minút. Osolíme a dobre premiešame. Po uvarení ju vložte do misy.
- Pridajte sójové mäso a ochuťte soľou, korením, koriandrom a roztlačeným cesnakom. Dobre premiešajte a potom začnite formovať oválne mäsové guľky. Odložte ich bokom.
- Mäsové guľky smažte, kým nie sú z každej strany zlatohnedé. Odložte ich bokom.
- Je čas na omáčku. Nakrájajte cibuľu, nastrúhajte mrkvu a orestujte ju. Počas varenia môžete začať strúhať paradajky.
- Nastrúhané paradajky vložte do panvice k cibuli a mrkve. Varte, kým nie sú uvarené.
- Pridajte soľ, korenie a cukor. Keď uvidíte, že je omáčka uvarená, môžete pridať 6 lyžíc kyslej smotany. Varte, kým nezhustne. Vyzerá to chutne, však?
- Vymažte zapekaciu misu olejom a vložte do nej zeleninové guľky. Potrite ich omáčkou a pečte 35 minút pri teplote 190 °C.
- Navrch posypte nasekanou petržlenovou vňaťou. Pochutnajte si.
Ako prílohu k týmto vynikajúcim kapustovým guľkám môžte vyskúšať aj paradajkovú omáčku, ktorá dodá guľkam sviežu paradajkovú príchuť.
Babičkine kapustové guľky – recept
Zaspomínajte si na pohodové detstvo a pripravte si doma tieto skvelé babičkine kapustové guľky, ale vo vegetariánskej verzii.
Babičkine kapustové guľky – ingrediencie
- 1 hlávka kapusty
- 4 vajcia
- 1 balenie údeného tofu
- Soľ, korenie, korenie podľa chuti
- 4 vajcia
- 1 strúčik cesnaku, rozdrvený
- Múka, strúhanka
- 1 cibuľa
Babičkine kapustové guľky – postup
- Uvarte kapustu, nakrájajte ju na kúsky a umyte v mixéri.
- Mletú kapustu vložíme do misy, pridáme 3 vajcia, nakrájané tofu, soľ, korenie a koreniny a premiešame.
- Nakrájajte cibuľu a pridajte ju do zmesi spolu s cesnakom.
- Premiešajte a postupne pridávajte múku a strúhanku, kým nevznikne zmes vhodná na guľky.
- Vytvarujte guľky a opečte ich z oboch strán na vhodnej panvici na rozpálenom oleji.
TIP: Ak vám ostane kapusta nazvyš, pripravte z nej jednoduché kapustové fliačky.