Recept na kapustu s citrusmi a zeleným tahini

Bezlepkové veganskéVegánske receptyZdravíŽivotný štýl

V tomto pokrme rýchle opečenie na rozpálenej panvici zmierni surový okraj kapusty a vyváži jej rastlinnú chuť.

Ingrediencie

  • ¼ šálka ochuteného ryžového octu
  • ¼ šálka tahini
  • 1 malý strúčik cesnaku
  • 7 lyžic extra panenského olivového oleja, rozdelené
  • 1 šálka koriandrových listov s jemnými stonkami
  • soľ
  • 2 zväzky kučeravej kapusty, odstránené rebrá a stonky, listy natrhané na veľké kúsky
  • 2 veľké pomaranče alebo malé grapefruity (alebo mix)
  • ⅓ šálka chrumkavej šalotky alebo cibule kúpenej v obchode
  • 2 lyžice opražených sezamových semienok

Postup

  1. Zmiešajte ocot, tahini, cesnak, 5 lyžic oleja a 5 lyžic vody v mixéri alebo kuchynskom robote do hladka. Pridajte koriander a pyré, kým nie je veľmi hladké a jasne zelené. Dresing dochuťte soľou.
  2. Na stredne vysokej panvici, najlepšie liatinovej, rozohrejte 1 lyžicu oleja. Na panvicu pridajte polovicu kapusty a nerušene ju varte, kým sa nezohreje a nezíska jasne zelenú farbu, približne 1 minútu. Pokračujte vo varení a raz alebo dvakrát premiešajte, kým kapusta na niektorých miestach nezuhoľnatie a nezvädne len čiastočne, približne o 1 minútu dlhšie. Preložte do stredne veľkej misy. Postup opakujte so zvyšnou kapustou a 1 lyžicu oleja.
  3. Kapustu pokvapkajte polovicou dresingu a premiešajte. Ochutnajte a dochuťte soľou.
  4. Pomocou noža na krájanie odstráňte z citrusov kôru a biely jadrovník, pričom dávajte pozor, aby ste neodstránili príliš veľa dužiny. Citrusy nakrájajte na plátky podľa vlastnej fantázie, pričom sa snažte vyhnúť stredovej osi, ktorá obsahuje väčšinu semien (môžete ich nakrájať na ¼ hrubé kolieska alebo na 1, kúsky nemusia mať presný tvar ani veľkosť). Citrusy rozložte na kapustu.
  5. Pokvapkajte šalát ďalším dresingom (pravdepodobne vám nejaký zostane). Na vrch položte chrumkavú šalotku a sezamové semienka.

© 2024 Vegan.sk | Nakódoval Leoš Lang