Recept na jablkovo – černicový džem

Vegánske recepty

Máte veľa jabĺk alebo černíc? Premeňte ich na džem a obdarujte rodinu a priateľov. Vychutnajte si ich v obľúbených piškótových koláčoch alebo na rannom toaste.

Ingrediencie

  • 500 g jabĺk, olúpaných, zbavených jadierok, rozštvrtených a nakrájaných na 2 cm kúsky
  • 1 citrón, odšťavený
  • 500 g černíc, čerstvých alebo mrazených
  • 1 kg kryštálového cukru

Postup

  1. Do mrazničky vložte dva malé taniere pripravené na testovanie tuhnutia džemu.
  2. Jablká vložte do veľkej panvice alebo hrnca na zaváranie s citrónovou šťavou a 250 ml vody.
  3. Priveďte do varu a potom varte 5-8 minút, kým nezmäknú.
  4. Pridajte ostružiny a cukor a premiešajte.
  5. Miešajte na miernom ohni, kým sa cukor nerozpustí, potom zvýšte teplotu na strednú a varte 30-35 minút, kým džem nezostane stály.
  6. Ak chcete džem otestovať, vyberte jeden z tanierov z mrazničky a dajte naň trochu džemu, ak stuhne a keď po ňom prejdete prstom a zvlní sa, znamená to, že je hotový.
  7. Pomocou lievika prelejte džem do sterilizovanej nádoby.
  8. Po vychladnutí sa uistite, že ste viečka uzavreli.
  9. V uzavretej sterilizovanej nádobe vydrží v chladničke šesť mesiacov.

© 2024 Vegan.sk | Nakódoval Leoš Lang