Tento dezert na jablkovú vegánsku tortu je vhodný pre každého bez ohľadu na jeho diétu. Je vegánsky, bezlepkový a úplne lahodný, s hrejivým korením a nadýchanou vegánskou maslovou polevou.
Suroviny
Na koláč
- 7 a 1/2 šálky mandľovej múky
- 1 a 1/2 šálky zemiakového škrobu
- 1/2 šálky kukuričného škrobu
- 2 šálky kryštálového cukru
- 3 lyžičky mletej škorice
- 2 a 1/4 lyžičky prášku do pečiva
- 2 a 1/4 lyžičky sódy bikarbóny
- 1 a 1/2 lyžičky mletého korenia
- 1 a 1/2 lyžičky mletého zázvoru
- 3/4 lyžičky mletého muškátového orieška
- 1/2 lyžičky kuchynskej soli
- 2 a 1/2 šálka ovseného mlieka (alebo iného nemliečneho mlieka)
- 2 a 1/4 lyžičky jablčného octu
- 3 lyžice melasy
- 1 a 1/2 lyžičky čistého vanilkového extraktu
- 1/2 šálky nesladeného jablkového pyré
Na polevu
- 3 šálky jablčného cideru
- 450 g vegánskeho masla
- 450 g práškového cukru
Postup
- Pripravte koláč: Rúru predhrejte na 180 °C.
- Tri okrúhle tortové formy zľahka potrite nepriľnavým sprejom na pečenie. Dno vyložte papierom na pečenie.
- Vo veľkej miske zmiešajte mandľovú múku, zemiakový škrob, kukuričný škrob, kryštálový cukor, škoricu, prášok do pečiva, sódu bikarbónu, nové korenie, zázvor, muškátový oriešok a soľ.
- V druhej miske zmiešajte ovsené mlieko, ocot, melasu a vanilku. Vmiešajte do múčnej zmesi a potom vmiešajte jablkovú pyré.
- Rovnomerne rozdeľte cesto do pripravených foriem (asi 2 a 1/3 šálky do každej formy), rovnomerne rozotrite a pečte, kým nie sú zlatohnedé a špáradlo zapichnuté do stredu nevyjde čisté, 30 až 35 minút.
- Korpusy nechajte úplne vychladnúť v plechoch.
- Medzitým pripravte polevu: V malom hrnci varte jablčný cider, kým sa nezredukuje na približne 2 polievkové lyžice, 30 až 35 minút. Nechajte vychladnúť.
- Kým sa jablkový sirup chladí, vyberte vegánske maslo z chladničky a nechajte ho 20 minút pri izbovej teplote, ale nenechajte ho príliš zmäknúť.
- Elektrickým mixérom vyšľahajte vegánske maslo, práškový cukor a redukovaný jablčný sirup dohladka a nadýchanej konzistencie, približne 4 minúty. Vznikne asi 4 a pol šálky polevy (ak je príliš mäkká, vráťte ju do chladničky, aby stuhla.)
- Jednu vrstvu korpusu položte spodnou stranou nahor na servírovací tanier a rovnomerne na ňu rozotrite vrchovatú 1/2 šálky polevy.
- Navrch položte ďalší korpus, spodnou stranou nahor a postup opakujte aj s posledným korpusom a polevou.
- Zvyšnú polevu rozotrite na vrch a boky koláča.