Túto vegánsku náhradu tradičného Sloppy sendviča si zaručene obľúbia aj nevegáni, navyše príprava je nenáročná. Výborne sa hodí ako večera aj obed.
Suroviny
Na hubový Sloppy:
- 170 g šampiňónov
- 170 g húb shiitake
- 1 balenie údeného alebo tvrdého tofu (odkvapkané, nakrájané na kúsky)
- 1 stredne veľká cibuľa
- ¼ šálky rastlinného oleja
- 5 strúčikov cesnaku (jemne nasekané)
- ¼ šálky gochujangu (kórejskej pálivej paprikovej pasty)
- ½ lyžičky mletej rasce
- 3 lyžice vína Shaoxing (čínske ryžové víno)
- kuchynská soľ
Na prílohu:
- 2 lyžice rastlinného oleja
- 1 lyžička opečeného sezamového oleja
- 6 ks sezamových žemlí
- 2 ks šalotky (nakrájaná na tenké plátky)
- ½ šálky nahrubo nasekaného koriandra
- 1 lyžica opražených sezamových semienok
Postup
- V kuchynskom robote po častiach rozmixujte šampiňóny a huby shiitake najemno. Preneste ich do stredne veľkej misy.
- V dávkach rozmixujte tofu v kuchynskom robote na veľkosť hrášku. Preneste do malej misky.
- V kuchynskom robote rozmixujte cibuľu na veľmi jemno a preneste ju do ďalšej malej misky.
- Vo veľkom hrnci zohrejte ¼ šálky oleja. Pridajte huby a za občasného miešania varte, kým huby nezhnednú a nezmenšia sa približne o jednu tretinu (8 až 10 minút). Preneste huby späť do misky a vyčistite hrniec.
- Zvyšné 3 PL oleja zohrejte v hrnci. Pridajte cibuľu a cesnak a za občasného miešania varte, kým cibuľa nezmäkne a nezhnedne na okrajoch, 8 až 10 minút.
- Do hrnca pridajte gochujang, rascu a tofu a za stáleho miešania varte, kým sa tofu a cibuľa neobalia, približne 2 minúty. Prilejte víno a varte, kým sa nevytratí alkoholový zápach, asi 1 minútu. Pridajte ustricovú omáčku a 4 šálky vody a vráťte huby do hrnca. Hrniec čiastočne prikryte a varte zmes húb, kým nezhustne a nebude veľmi mäkká a hodvábna, 50 až 65 minút.
- Odstavte z ohňa a dochuťte soľou.
- Kým sa zmes varí v malej miske vyšľahajte rastlinný olej a sezamový olej a potrite rezné strany každej žemle olejovou zmesou.
- Rozpáľte veľkú panvicu s nepriľnavým povrchom. Žemle upečte reznými stranami nadol, kým nezískajú zlatohnedú farbu, približne 1 minútu. Preneste ich na taniere a urovnajte ich reznou stranou nahor.
- Na spodné polovice žemlí dajte lyžičkou trochu hubovej zmesi (môže vám zostať trochu navyše) a na vrch dajte šalotku, koriander a sezamové semienka. Sendviče uzavrite a podávajte.