Recept na hubový Sloppy sendvič

Magazín

Túto vegánsku náhradu tradičného Sloppy sendviča si zaručene obľúbia aj nevegáni, navyše príprava je nenáročná. Výborne sa hodí ako večera aj obed.

Suroviny

Na hubový Sloppy:

  • 170 g šampiňónov
  • 170 g húb shiitake
  • 1 balenie údeného alebo tvrdého tofu (odkvapkané, nakrájané na kúsky)
  • 1 stredne veľká cibuľa
  • ¼ šálky rastlinného oleja
  • 5 strúčikov cesnaku (jemne nasekané)
  • ¼ šálky gochujangu (kórejskej pálivej paprikovej pasty)
  • ½ lyžičky mletej rasce
  • 3 lyžice vína Shaoxing (čínske ryžové víno)
  • kuchynská soľ

Na prílohu:

  • 2 lyžice rastlinného oleja
  • 1 lyžička opečeného sezamového oleja
  • 6 ks sezamových žemlí
  • 2 ks šalotky (nakrájaná na tenké plátky)
  • ½ šálky nahrubo nasekaného koriandra
  • 1 lyžica opražených sezamových semienok

Postup

  1. V kuchynskom robote po častiach rozmixujte šampiňóny a huby shiitake najemno. Preneste ich do stredne veľkej misy.
  2. V dávkach rozmixujte tofu v kuchynskom robote na veľkosť hrášku. Preneste do malej misky.
  3. V kuchynskom robote rozmixujte cibuľu na veľmi jemno a preneste ju do ďalšej malej misky.
  4. Vo veľkom hrnci zohrejte ¼ šálky oleja. Pridajte huby a za občasného miešania varte, kým huby nezhnednú a nezmenšia sa približne o jednu tretinu (8 až 10 minút). Preneste huby späť do misky a vyčistite hrniec.
  5. Zvyšné 3 PL oleja zohrejte v hrnci. Pridajte cibuľu a cesnak a za občasného miešania varte, kým cibuľa nezmäkne a nezhnedne na okrajoch, 8 až 10 minút.
  6. Do hrnca pridajte gochujang, rascu a tofu a za stáleho miešania varte, kým sa tofu a cibuľa neobalia, približne 2 minúty. Prilejte víno a varte, kým sa nevytratí alkoholový zápach, asi 1 minútu. Pridajte ustricovú omáčku a 4 šálky vody a vráťte huby do hrnca. Hrniec čiastočne prikryte a varte zmes húb, kým nezhustne a nebude veľmi mäkká a hodvábna, 50 až 65 minút.
  7. Odstavte z ohňa a dochuťte soľou.
  8. Kým sa zmes varí v malej miske vyšľahajte rastlinný olej a sezamový olej a potrite rezné strany každej žemle olejovou zmesou.
  9. Rozpáľte veľkú panvicu s nepriľnavým povrchom. Žemle upečte reznými stranami nadol, kým nezískajú zlatohnedú farbu, približne 1 minútu. Preneste ich na taniere a urovnajte ich reznou stranou nahor.
  10. Na spodné polovice žemlí dajte lyžičkou trochu hubovej zmesi (môže vám zostať trochu navyše) a na vrch dajte šalotku, koriander a sezamové semienka. Sendviče uzavrite a podávajte.

© 2024 Vegan.sk | Nakódoval Leoš Lang