Pripravte si sýte vegánske hubové rizoto plné bohatej umami chuti. Tento jednoduchý recept je vhodný pre celú rodinu a predstavuje mimoriadne sýtu večeru uprostred týždňa.
Ingrediencie
- 20 g sušených hríbov alebo sušených divokých húb
- 1,2 litre vegánskeho zeleninového vývaru
- 4 lyžice vegánskeho masla
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 dlhá šalotka, jemne nasekaná
- 2 strúčiky cesnaku, rozdrvené
- 250 g gaštanov alebo zmiešaných húb, nakrájaných na plátky
- 250 g ryže na rizoto
- 125 ml vegánskeho bieleho vína
- 1/2 malého zväzku petržlenovej vňate alebo pažítky, jemne nasekanej
Postup
- Sušené huby a vývar dajte do hrnca na silný oheň a priveďte do varu, potom teplotu znížte a udržiavajte teplú, kým začnete pripravovať rizoto.
- V širokej plytkej panvici na miernom ohni rozohrejte 2 lyžice vegánskeho masla a oleja a 6-8 minút alebo kým šalotka nezmäkne.
- Minútu miešajte cesnak a potom pridajte gaštanové huby.
- Rehydrované huby sceďte z vývaru pomocou dierkovanej lyžice a pridajte ich tiež.
- Smažte 8-10 minút alebo kým nezmäknú a nezískajú zlatistú farbu.
- Vmiešajte ryžu a obalte ju vo vegánskom masle a oleji.
- Pridajte víno a 2 minúty povarte, aby sa zredukovalo.
- Pridávajte vývar po naberačkách a pravidelne miešajte, kým sa nevstrebe, a až potom pridajte ďalšiu naberačku.
- Pokračujte v pridávaní a miešaní 20-25 minút, kým sa väčšina vývaru nevstrebe (poslednú časť vývaru nechajte v panvici, pretože sa v ňom udrží všetka drvina zo sušených húb) a ryža nezmäkne.
- Odstavte z ohňa, vmiešajte do rizota zvyšné 2 lyžice vegánskeho masla a bylinky a pred podávaním nechajte 5 minút prikryté odpočívať.