Pripravte si hrniec nášho úžasného sezónneho ríbezľového džemu a využite tieto krásne bobule naplno. Táto sladká pochúťka chutí užasne natretá na čerstvo upečenom chlebe.
Suroviny
- 600 g čiernych ríbezlí zbavených stopiek
- 400 g práškového alebo kryštálového cukru
- šťava z ½ citróna
Postup
- Ak nemáte teplomer na varenie, vložte do mrazničky tanier. Sterilizujte poháre, ktoré chcete použiť.
- Čierne ríbezle vyklopte do hrnca s približne 100 ml vody. Priveďte do varu a varte 5 minút, kým sa ovocie nerozpadne na kašu. Nechajte mierne vychladnúť.
- Teraz máte dve možnosti. Ak chcete získať hladký džem, ovocie prepasírujte cez sito do misky. Ak máte radšej džem s kúskami a semienkami, nechajte dužinu tak, ako je.
- Bez ohľadu na to, či je dužina prepasírovaná alebo nie, odvážte ju a potom pridajte 400 g cukru na každých 500 g dužiny a vyklopte späť do hrnca.
- Prilejte citrónovú šťavu a za stáleho miešania jemne zahrievajte, aby sa cukor rozpustil.
- Zvýšte teplotu a varte približne 10 minút alebo kým teplota na teplomere nedosiahne 100 °C. Ak nemáte teplomer, otestujte bod stuhnutia tak, že na studený tanier naberiete trochu džemu.
- Po niekoľkých minútach jemne zatlačte prstom do džemu – ak sa povrch zvlní, je hotový. Ak nie, vráťte ho na 2 minúty do varu a potom ho znovu otestujte.
- Džem odstavte z ohňa a pomocou dierkovanej lyžice odstráňte prípadnú penu.
- Nechajte 10-15 minút chladnúť. Jemne premiešajte, aby sa ovocie rozdelilo, a potom naberajte do sterilizovaných pohárov.
- V chladnej a suchej miestnosti vydrží džem 6 mesiacov.