Šišky nemusia byť nezdravé – a určite nemusia obsahovať živočíšne produkty! V tomto článku nájdete recepty na vegánske šišky, ktoré sú chutné, poctivé a neobsahujú živočíšne produkty. Takže ak ste vegán alebo sa možno len snažíte znížiť spotrebu živočíšnych produktov, nebojte sa – stále si môžete vychutnať svoje obľúbené šišky, kreple, fánky, donuty. Sami si to nazvite sebe známym pomenovaním.
Šišky sú chutné tradičné pečivo, ktoré sa vyrába na Slovensku a v celej centrálnej Európe už od nepamäti. Sú to malé okrúhle buchtičky, ktoré sa smažia na oleji do zlatista a potom sa podávajú s rôznymi sladkými džemami a ovocím.
Šišky
Niektoré šišky sú celistvého tvaru, iné majú v strede dierku. Často sa podávajú v kaviarňach ako príloha ku káve alebo čaju a možno ich nájsť na pouličných jarmokoch a festivaloch. Sú súčasťou rôznych folklórnych slávností, hlavne v období fašiangov.
Šišky – recept
Vegánske šišky sú perfektným spôsobom, ako uspokojiť svoje chuťové poháriky bez použitia surovín živočíšneho pôvodu. Recept je pomerne jednoduchý a ako zdroje bielkovín sa v ňom používajú vegánske alternatívy, ako napríklad univerzálna múka, vaječná náhrada a rastlinný olej.
Tieto lahodné sladké dobroty môžete posypať cukrom, natrieť vegánskou polevou alebo naplniť ovocným džemami, napríklad jahodovým. S trochou kreativity sú vegánske šišky chutnou a zdravou pochúťkou, ktorú si môže vychutnať každý.
Domáce šišky – recept
Ak sa vám už teraz zbiehajú slinky na chutné šišky, ste na správnom mieste! Tento recept na ich vegánsku podobu vegánske šišky je chutný, lákavý a úplne vegánsky.
Všetko, čo potrebujete, je niekoľko vegánskych surovín a trochu času v kuchyni – a budete mať sýte občerstvenie, ktoré poteší chuťové poháriky vás aj vašich blízkych.
Ingrediencie na domáce šišky
- 350 g hladkej múky
- 30 g práškového cukru
- 5 g prášku do pečiva
- 5 g morskej soli
- 240 ml sójového mlieka
- 3 lyžice rastlinného oleja
- 1 lyžička vanilkového extraktu
Na vyprážanie
- 500 ml rastlinného oleja
Postup na domáce šišky
- V miske zmiešajte múku, cukor, prášok do pečiva a morskú soľ.
- V samostatnej miske zmiešajte sójové mlieko, olej a vanilkový extrakt.
- Tekuté prísady nalejte do misy so suchými prísadami a miešajte, kým sa nevytvorí mäkké cesto.
- Cesto položte na ľahko pomúčenú pracovnú plochu a rozvaľkajte ho na hrúbku 1 cm.
- Vykrajujte kolieska pomocou 5 cm vykrajovačky na sušienky.
- Šišky položte na ľahko pomúčený plech a 20 minút chlaďte v chladničke.
- Vo veľkom hrnci zohrejte rastlinný olej na 180 °C.
- Do horúceho oleja opatrne vložte šišku a 3 minúty ju pečte dozlatista. Opakujte so všetkými.
- Z oleja ich vyberte pomocou dierkovanej lyžice a osušte na papierových utierkach. Podávajte teplé.
Recept na šišky s džemom
Dokonalé vegánske šišky so sladkým džemom – chutná pochúťka pre všetkých na celom svete. Táto verzia šišiek sa ľahko pripravujú a výborne jedia. Vďaka tomuto receptu si môžete vychutnať čerstvú šišku kedykoľvek budete mať chuť. Ľudia, ktorí chcú jesť zdravšie, radi využijú recept na džem bez cukru.
Ingrediencie na šišky s džemom
- 210 g hladkej múky
- 2 lyžičky prášku do pečiva
- 2 lyžice nemliečneho mlieka
- 2 lyžice jedlého oleja (napr. slnečnicového)
- 1 lyžička cukru
- 2 lyžice džemu (ľubovoľného druhu)
- soľ podľa chuti
Postup na šišky s džemom
- Do misky preosejte hladkú múku a prášok do pečiva.
- Pridajte nemliečne mlieko, jedlý olej a cukor. Všetko spolu premiešajte, kým nevznikne konzistencia podobná cestu.
- Cesto vyklopte na mierne pomúčenú pracovnú plochu a mieste, kým nie je husté a hladké.
- Cesto rozdeľte na 12 rovnakých častí. Z každej časti vytvarujte okrúhlu guľu.
- Guľky cesta položte na mierne vymastený plech.
- Palcom urobte do stredu každej guľôčky cesta zárez, pričom dbajte na to, aby ste neprešli na druhú stranu.
- Každú jamku naplňte džemom a prstom ju zľahka pritlačte.
- Šišky pečte vo vyhriatej rúre pri 190 °C 12 minút alebo do zlatista. Nechajte ich vychladnúť.
Vegánske cesto na šišky – recept
Tento vegánsky recept na šišky je chutnou alternatívou pre tých, ktorí hľadajú možnosť šišiek bez živočíšnych produktov. A keďže všetky prísady sa dajú ľahko odmerať podľa hmotnosti a objemu, tento recept je rovnako jednoduchý ako chutný.
Ingrediencie na cesto na šišky
- 300 g hladkej múky
- 1 lyžička prášku do pečiva
- 1/4 lyžičky sódy bikarbóny
- 125 g práškového cukru
- štipka soli
- 250 ml rastlinného mlieka
- 60 ml jablčného octu
- 60 ml rastlinného oleja
- 1 lyžička vanilky
Postup na cesto na šišky
- Vo veľkej miske zmiešajte múku, prášok do pečiva, sódu bikarbónu, cukor a soľ.
- V samostatnej miske zmiešajte mlieko, jablčný ocot a rastlinný olej, kým sa nespoja.
- Mokré prísady pridajte k suchým a miešajte, kým sa nespoja.
- Cesto hneťte asi 5 minút, kým nie je hladké a poddajné.
- Cesto nechajte odpočívať aspoň 10 minút a potom ho rozvaľkajte na ľahko pomúčenej ploche.
- Pomocou formičky na sušienky vykrajujte z cesta okrúhle kolieska.
- Šišky smažte v predhriatom oleji pri teplote 175 °C, kým nebudú z oboch strán zlatohnedé, približne 2 minúty z každej strany.
- Pred podávaním nechajte šišky vychladnúť na mriežke.
Fašiangové šišky – recept
Tieto vegánske fašiangové šišky budú určite hitom na každej fašiangovej slávnosti. Ľahké, nadýchané a nie príliš sladké, sú dokonale vyvážené medzi chrumkavým vonkajškom a mäkkým vnútrom. Navyše sa ľahko pripravujú a nevyžadujú fritovanie, takže sa nemusíte starať o následné čistenie fritézy.
Ingrediencie na fašiangové šišky
- 1/2 šálky rastlinného mlieka
- 2 lyžice bieleho octu
- 2 šálky hladkej múky
- 1 lyžička prášku do pečiva
- 1/2 lyžičky sódy bikarbóny
- 1 lyžička mletej škorice
- 2 lyžice cukru
- 1/2 šálky vegánskeho masla
- 1/4 šálky rastlinného oleja
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
- 1/2 šálky nadrobno nasekanej vegánskej čokolády
Postup na fašiangové šišky
- Predhrejte rúru na 175 °C.
- V stredne veľkej miske zmiešajte mlieko a ocot, dajte bokom.
- Do veľkej misy preosejte múku, prášok do pečiva, sódu bikarbónu, škoricu a cukor.
- Vegánske maslo vmiešajte do múčnej zmesi, kým zmes nebude pripomínať hrubé omrvinky.
- Do múčnej zmesi pridajte mliečnu zmes, rastlinný olej a vanilku. Miešajte, kým sa nespojí.
- Zložte nasekanú vegánsku čokoládu.
- Vymastite šiškovú formu. Každú jamku naplňte do dvoch tretín cestom.
- Pečte 15-20 minút, alebo kým špáradlo zapichnuté do stredu šišky nevyjde čisté.
- Nechajte šišky 30 minút vychladnúť a podávajte.
Ďalšie typicky slovenské recepty
Okrem tradičných slovenských šišiek sa určite oplatí vyskúšať aj tieto recepty:
- Bryndzové pirohy
- Sladké pirohy
- Vegánske bryndzové halušky
- Vegan halušky s tvarohom
- Kapustníky
- Lokše
- Pagáče
- Jablkový koláč
- Parené buchty
- Dukátové buchtičky a mnoho ďalších.
Vegánske šišky sú celkovo skvelou voľbou pre tých, ktorí hľadajú chutné občerstvenie bez živočíšnych produktov. Ľahko sa pripravujú a pre ľudí s diétnymi obmedzeniami predstavujú pôžitok bez pocitu viny.
Či už hľadáte chutné občerstvenie pre seba alebo lahodný dezert na špeciálnu príležitosť, vegánske šišky vám môžu poskytnúť vzrušujúcu a chutnú pochúťku. Vyskúšajte ich – možno vás prekvapia a potešia.