Domáce proteínové tyčinky – recept

DezertyVegánske recepty

Vegánske proteínové tyčinky sú čoraz obľúbenejším občerstvením medzi vegánmi a vegetariánmi, ako aj medzi tými, ktorí chcú do svojho jedálnička pridať bielkoviny rastlinného pôvodu.

Tieto tyčinky majú množstvo výhod a často majú nižší obsah kalórií a tukov ako mnohé iné alternatívne vegánske občerstvenia. Sú skvelým rastlinným zdrojom bielkovín, často sa vyrábajú z bielkovín, ako je sója, hrach, hnedá ryža, quinoa, ľanové semienka a iné bielkoviny z orechov a semien.

Zvyčajne sú ochutené ovocím, orechmi, semienkami a inými prírodnými sladidlami, ako sú datle, zázvor a kakao. Proteínové tyčinky obsahujú menej spracovaných zložiek ako mnohé iné občerstvenia, vďaka čomu sú oveľa zdravšie.

Bielkoviny sú nevyhnutné pre každého človeka, pretože zohrávajú dôležitú úlohu v mnohých telesných funkciách. Slúžia na budovanie a obnovu svalov, udržiavanie zdravých vlasov, pokožky a nechtov, dodávajú energiu a podporujú metabolizmus a celkovú pohodu.

Zatiaľ čo mnohí ľudia používajú živočíšne bielkoviny na získanie denného príjmu bielkovín, vegáni a vegetariáni sa často obracajú na vegánske proteínové tyčinky ako na spôsob, ako získať bielkoviny rastlinným spôsobom.

Vegánske proteínové tyčinky sú pohodlným zdrojom bielkovín a možno ich ľahko užívať na cestách či namáčať do mandľového fondue, aby získali výrazný mandľový nádych. Často sa predávajú v jednorazových baleniach, takže sú ideálne na vloženie do obedovej krabičky, do posilňovne alebo na občerstvenie počas túry. Vďaka ich ľahkej prenosnosti a dostupnosti sú obľúbeným občerstvením mnohých vegánov.

Vegánske proteínové tyčinky sú k dispozícii v rôznych príchutiach a zloženiach a určite si z nich každý vyberie niečo podľa svojej chuti. Mnohé značky začali vyrábať aj proteínové tyčinky bez orechov, semienok a sladkostí, takže sú vhodné aj pre alergikov.

Domáce tyčinky

Domáce tyčinky sú ideálnym občerstvením pre tých, ktorí dodržiavajú vegánsku stravu. Môžu taktiež byť jednoduchým a pohodlným spôsobom, ako získať bielkoviny, ktoré vaše telo potrebuje na desiatu.

Domáce tyčinky sú skvelou desiatou počas dňa.

Zložky sa dajú ľahko obmieňať, vďaka čomu si môžete jednoducho vytvoriť rôzne chuťové kombinácie, aby bolo občerstvenie chutné a živé.

Okrem chutného občerstvenia ponúka výroba domácich vegánskych proteínových tyčiniek aj mnoho výživových výhod. Tieto tyčinky sú vyrobené bez akýchkoľvek umelých konzervačných látok alebo prísad, ktoré sa nachádzajú v tyčinkách kupovaných v obchode a v mnohých spracovaných potravinách.

Domáce vegánske proteínové tyčinky sú tiež skvelým spôsobom, ako do seba dostať viac porcií celozrnných výrobkov, orechov a sušeného ovocia, ktoré poskytujú dôležité vitamíny, minerály a vlákninu, ktoré telo potrebuje pre optimálne zdravie.

S niekoľkými jednoduchými prísadami si ľahko pripravíte dávku čerstvých a sýtych vegánskych proteínových tyčiniek, ktoré určite uspokoja vaše chute.

Chia semienka

Chia semienka sú super potravinou s vysokým obsahom vlákniny, bielkovín, omega-3 mastných kyselín, vitamínov a minerálov. Pochádzajú zo starých mayských a aztéckych kultúr a používajú sa ako energetický stimulátor, ktorý poskytuje udržateľnú energiu na beh na dlhé vzdialenosti.

Drobné oválne semienka sú plné mikroživín, neobsahujú lepok a majú nízky obsah sacharidov. Má jemnú, orechovú chuť a štruktúru, ktorá ľahko absorbuje tekutinu a vytvára „gél“. Tento gél sa môže použiť ako náhrada vajec vo vegánskych receptoch a môže sa použiť na zahustenie omáčok a vinaigretov.

Chia semienka sú známe tým, že sú skvelým zdrojom vlákniny, čo pomáha ľuďom, ktorí trpia tráviacimi problémami. Okrem toho môžu znížiť riziko kardiovaskulárnych ochorení, mŕtvice a cukrovky. Každý, kto chce zlepšiť zdravie svojho srdca, udržať si hmotnosť alebo zlepšiť trávenie, môže mať prospech z pridania chia semienok do svojho jedálnička.

Chia semienka majú v kuchyni všestranné využitie.

Chia semienka si môžete vychutnať v šalátoch, smoothies a cereáliách, zamiešať do jogurtu alebo vmiešať do muffinov, chleba a palaciniek. Sú skvelým zdrojom železa, bielkovín a zdravých tukov, takže sú ideálnym doplnkom jedálnička každého človeka.

Proteínové tyčinky – recept

Vďaka tomuto jednoduchému receptu si môžete výborne proteínové tyčinky pripraviť aj doma bez toho, aby ste museli vykúpiť supermarket.

Suroviny na proteínové tyčinky

  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 1 šálka kešu masla
  • 1/2 šálky javorového sirupu
  • 2 lyžice rozpusteného kokosového oleja
  • 1 šálka ovsených vločiek
  • 1/2 šálky nesladených kokosových vločiek
  • 1/4 šálky vegánskeho proteínového prášku
  • 2 lyžice chia semienok

Postup na proteínové tyčinky

  1. Predhrejte rúru na 175 °C.
  2. Formu na pečenie vyložte pergamenovým papierom alebo potrite olejom.
  3. V stredne veľkej miske zmiešajte kešu maslo, javorový sirup a kokosový olej, kým sa nespoja.
  4. V samostatnej miske zmiešajte ovsené vločky, kokosové vločky, vegánsky proteínový prášok a chia semienka.
  5. Mokré prísady nalejte do suchých a miešajte, kým sa všetky prísady nespoja.
  6. Zmes preneste do zapekacej misy a rovnomerne ju rozotrite.
  7. Pečte 20 minút, alebo kým okraje nie sú mierne zlatohnedé a stred úplne upečený.
  8. Pred krájaním a podávaním nechajte úplne vychladnúť.

Tyčinky môžete poliať čokoládou alebo vegánskym jogurtom, a tak im dodať vláčnejšiu a sladšiu chuť.

Proteínová tyčinka s arašidovým maslom – recept

Arašidové maslo je pri príprave proteínových tyčiniek vhodnou voľbou. Tyčinkám dodáva skvelú orieškovú chuť.

Ovsené vločky a sušené ovocie skvelo arašidové maslo dopĺňajú.

Suroviny na proteínovú tyčinku s arašidovým maslom:

  • 2 šálky ovsených vločiek
  • 1/2 šálky prírodného arašidového masla
  • 1/4 šálky nesladených karobových lupienkov
  • 1/4 šálky vegánskeho proteínového prášku
  • 2 lyžice strúhaného kokosu
  • 2 lyžice javorového sirupu
  • 2 lyžice rozpusteného kokosového oleja

Postup na proteínovú tyčinku s arašidovým maslom

  1. Predhrejte rúru na 180 °C.
  2. Formu na pečenie vyložte pergamenovým papierom.
  3. V stredne veľkej miske zmiešajte ovsené vločky, arašidové maslo, karobové lupienky, vegánsky proteínový prášok a strúhaný kokos. Miešajte, kým sa všetky prísady rovnomerne nerozložia.
  4. V malej miske vyšľahajte javorový sirup a kokosový olej, kým sa nespoja.
  5. Mokré prísady nalejte do suchých a miešajte, kým sa všetky prísady nespoja.
  6. Zmes preneste do zapekacej misy a rovnomerne ju rozotrite.
  7. Pečte 20 minút, alebo kým okraje nie sú zlatohnedé a stred upečený.
  8. Pred krájaním a podávaním nechajte úplne vychladnúť.

Tyčinky sú vhodný snack počas dňa. Môžete ich však aj podarovať blízkym a potešiť ich chutnou a zdravou dobrotou.

Recepty s proteínom

Recepty s proteínom sú skvelým spôsobom, ako do svojho jedálnička dostať potrebné množstvo bielkovín bez toho, aby ste sa príliš spoliehali na mäso a iné bielkoviny živočíšneho pôvodu.

Tieto recepty zvyčajne obsahujú vysoko proteínové zložky, ako sú fazuľa a strukoviny, orechy a semená, tofu, rastlinné bielkoviny, napríklad quinoa, a mnohé ďalšie.

Napríklad vegánska šošovicová polievka môže poskytnúť dostatok bielkovín, zatiaľ čo quinoa burrito misa môže byť tiež plná bielkovín z čiernej fazule, vegánskeho syra a avokáda. V obchodoch alebo na internete je k dispozícii čoraz viac vegánskych proteínových kokteilov, tyčiniek a občerstvenia.

S trochou kreativity a týmito rastlinnými zdrojmi bielkovín môžete do svojej vegánskej stravy dostať dostatočné množstvo bielkovín. Je možné nájsť vegánske recepty, ktoré vás zasýtia a zároveň sú plné tejto základnej makroživiny.

IngrediencieRecept

© 2024 Vegan.sk | Nakódoval Leoš Lang