Dhal zo špenátu, sladkých zemiakov a šošovice – recept

Hlavné jedláMagazín

Pohodlný vegánsky recept z jedného hrnca, ktorý sa počíta do 3 z vašich 5 denných porcií zeleniny. S touto na železo bohatou, nízkotučnou a nízkokalorickou večerou nič nepokazíte.

Ingrediencie

  • 1 lyžica sezamového oleja
  • 1 červená cibuľa, nadrobno nakrájaná
  • 1 strúčik cesnaku, rozdrvený
  • kúsok zázvoru veľkosti palca, olúpaný a nadrobno nasekaný
  • 1 červená paprika, nadrobno nasekaná
  • 1 a ½ lyžičky mletej kurkumy
  • 1a ½ lyžičky mletej rasce
  • 2 sladké zemiaky (asi 400 g), nakrájané na rovnomerné kúsky
  • 250 g červenej polenej šošovice
  • 600 ml zeleninového vývaru
  • 80 g špenátu
  • 4 jarné cibuľky, nakrájané na uhlopriečku, na podávanie
  • ½ malého balenia thajskej bazalky, natrhané listy, na podávanie

Postup

  1. V širokej panvici s tesne priliehajúcou pokrievkou rozohrejte 1 lyžicu sezamového oleja.
  2. Pridajte 1 rozdrvený strúčik cesnaku, nadrobno nakrájaný zázvor veľkosti palca a 1 nadrobno nakrájanú červenú papriku, varte 1 minútu, potom pridajte 1 a ½ lyžičky mletej kurkumy a 1 a ½ lyžičky mletej rasce a varte ešte 1 minútu.
  3. Zvýšte teplotu na strednú, pridajte 2 sladké zemiaky nakrájané na rovnomerné kúsky a všetko spolu premiešajte, aby sa zemiaky obalili v zmesi korenia.
  4. Pridajte 250 g červenej šošovice, 600 ml zeleninového vývaru a trochu korenia.
  5. Tekutinu priveďte do varu, potom znížte teplotu, prikryte a varte 20 minút, kým šošovica nezmäkne a zemiaky si udržia svoj tvar.
  6. Ochutnajte a upravte korenie, potom jemne vmiešajte 80 g špenátu. Po zvädnutí ho doplňte 4 šikmo nakrájanými jarnými cibuľkami a ½ malého balenia natrhaných lístkov bazalky.
  7. Prípadne nechajte úplne vychladnúť, potom rozdeľte do vzduchotesných nádob a uložte do chladničky na zdravý obed.

© 2024 Vegan.sk | Nakódoval Leoš Lang