V tomto recepte na cuketový brownies cuketu vôbec nepocítite, rozpustí sa v hutnom čokoládovom cestíčku. Vďaka cukete je tento brownies vláčny a šťavnatý. Ak chcete pripraviť vegánske čokoládové brownies, použite vegánske čokoládové lupienky.
Suroviny
- 2 lyžice mletého ľanového semienka
- 5 lyžíc vody
- 1 a ¼ šálky univerzálnej múky
- 1 šálka kryštálového cukru
- ⅔ šálky kakaového prášku (preosiateho)
- 1 lyžička prášku do pečiva
- ½ lyžičky morskej soli
- ½ šálky rozpusteného kokosového oleja
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 2 šálky nastrúhanej cukety
- ½ šálky horkých čokoládových lupienkov
- vločková morská soľ (nepovinná, na posypanie)
Postup
- Rúru predhrejte na 170 °C.
- Vymastite 20×20 cm nádobu na pečenie a vyložte ju papierom.
- V malej miske zmiešajte ľanové semienka s vodou a nechajte ich 5 minút odstáť, aby zhustli.
- V stredne veľkej miske zmiešajte múku, cukor, kakaový prášok, prášok do pečiva a soľ.
- Vo veľkej miske vyšľahajte kokosový olej, vanilku a zmes ľanových semienok. Vmiešajte nastrúhanú cuketu.
- Suché prísady pridajte k cuketovej zmesi a čo najlepšie premiešajte. Nechajte 1 minútu odpočívať a opäť premiešajte. Zmes bude spočiatku hustá a suchá, ale bude hladšia a vlhkejšia, pretože cuketa uvoľní vlhkosť do cesta. Miešajte, kým nezostanú žiadne suché miesta, a potom pridajte čokoládové lupienky.
- Cesto nalejte do pripravenej formy a stierkou uhlaďte vrch. Posypte ďalšími čokoládovými lupienkami a vločkovou morskou soľou, ak ju používate.
- Pečte 45 až 50 minút, alebo kým koláčiky nie sú v strede pevné a špáradlo zapichnuté do stredu nevyjde čisté.
- Pred krájaním nechajte aspoň hodinu vychladnúť.