Tento recept na vegánsky čokoládový koláč je ideálny na akúkoľvek oslavu. Je vlhký a lahodný, s bohatou chuťou tmavej čokolády. Poliaty je šťavnatou polevou a je to dezert, ktorý si zamiluje každý, či už je vegán alebo nie.
Suroviny koláč
- 3/4 šálky hladkej múky
- 1/2 šálky celozrnnej múky
- 1/2 šálky nesladeného kakaového prášku
- 1 lyžička sódy bikarbóny
- 1/2 lyžičky morskej soli
- 1/4 lyžičky škorice
- 1 šálka mandľového mlieka
- 3/4 šálky javorového sirupu
- 1/4 šálky extra panenského olivového oleja
- 1 lyžička jablčného octu
- 1 lyžička vanilkového extraktu
Poleva
- 1 veľký sladký zemiak (aby ste získali 3/4 šálky kaše)
- 1/4 šálky polosladkých čokoládových lupienkov
- 2 lyžice nesladeného kakaového prášku
- 1 lyžica rozpusteného kokosového oleja
- štipka morskej soli
Postup
- Predhrejte rúru na 220 °C.
- Pripravte sladkú zemiakovú polevu. Vidličkou urobte do sladkého zemiaka niekoľko dier. Umiestnite ho na plech na pečenie alebo na kúsok fólie a pečte, kým veľmi nezmäkne, približne 60 minút.
- Nechajte zemiak mierne vychladnúť a potom odmerajte 3/4 šálky mäkkej dužiny.
- V (malom) kuchynskom robote rozmixujte sladký zemiak, čokoládové lupienky, kakaový prášok, kokosový olej a soľ. Teplo sladkých zemiakov rozpustí čokoládu.
- Pripravte koláč. Znížte teplotu rúry na 180 °C a vymastite formu na pečenie 20×20 cm.
- Vo veľkej miske zmiešajte múku, kakaový prášok, sódu bikarbónu, soľ a škoricu.
- Do tej istej misy pridajte mandľové mlieko, javorový sirup, olivový olej, jablčný ocot a vanilku. Miešajte, kým sa nespoja.
- Cesto nalejte do pripravenej tortovej formy a pečte 25 až 30 minút, alebo kým špáradlo zapichnuté do stredu nevyjde čisté.
- Plech položte na chladiacu mriežku a nechajte 10 minút vychladnúť.
- Nožom jemne uvoľnite boky koláča. Koláč vyberte z formy a dajte späť na mriežku, aby úplne vychladol.
- Tortu polejeme polevou a podávame.