V recepte na tieto vegánske muffiny sa nepoužíva vajíčko – perfektne narastú aj bez neho. Namiesto mliečnych výrobkov obsahujú mandľové mlieko, jablčný ocot a olivový olej. Olivový olej v citrónových receptoch je skvelý, pretože citrón a olivový olej sú výborným chuťovým párom. Navyše vďaka kokosovému cukru neobsahujú rafinovaný cukor.
Suroviny muffiny
- 1 šálka mandľového mlieka
- 1 lyžička jablčného octu
- 1 a ¾ šálky univerzálnej múky
- ½ šálky mandľovej múky
- 2 a ½ lyžičky prášku do pečiva
- ¼ lyžičky sódy bikarbóny
- ½ lyžičky morskej soli
- ½ šálky + 2 lyžice organického kokosového cukru
- ⅓ šálky extra panenského olivového oleja
- 2 lyžice kôry z citróna
- 3 lyžice šťavy z citróna
- 1 lyžička čistého vanilkového extraktu
- 1 lyžica chia semienok
Poleva
- ½ šálky vegánskeho smotanového syra
- 2 lyžice citrónovej šťavy
- 2 lyžice javorového sirupu
- 1 lyžička kôry z citróna
Postup
- Predhrejte rúru na 190 °C a ľahko vymažte olejom formu na muffiny (na 12 kusov) alebo použite papierové košíčky.
- V malej miske zmiešajte mandľové mlieko a jablčný ocot.
- Vo veľkej miske zmiešajte múku, prášok do pečiva, sódu bikarbónu a soľ.
- V strednej miske vyšľahajte cukor, olivový olej, citrónovú kôru, citrónovú šťavu a vanilku. Vmiešajte zmes mandľového mlieka.
- Mokré prísady zmiešajte so suchými a miešajte, kým sa nespoja.
- Primiešajte chia semienka.
- Pomocou lyžice naberte cesto do formičiek na muffiny.
- Pečte 16 až 17 minút, alebo kým špajdľa zapichnutá do stredu nevyjde čistá.
- Nechajte 10 minút vychladnúť vo forme, potom preložte na mriežku a nechajte vychladnúť.
- Pripravte polevu. Pomocou ručného mixéra alebo kuchynského robota vymiešajte smotanový syr, citrónovú šťavu, javorový sirup a citrónovú kôru do hladka.
- Naneste na vychladnuté muffiny a ozdobte chia semienkami a citrónovou kôrou.