Recept na vegánske citrónové muffiny

DezertyKoláčikyVegánske recepty

V recepte na tieto vegánske muffiny sa nepoužíva vajíčko – perfektne narastú aj bez neho. Namiesto mliečnych výrobkov obsahujú mandľové mlieko, jablčný ocot a olivový olej. Olivový olej v citrónových receptoch je skvelý, pretože citrón a olivový olej sú výborným chuťovým párom. Navyše vďaka kokosovému cukru neobsahujú rafinovaný cukor.

Suroviny muffiny

  • 1 šálka mandľového mlieka
  • 1 lyžička jablčného octu
  • 1 a ¾ šálky univerzálnej múky
  • ½ šálky mandľovej múky
  • 2 a ½ lyžičky prášku do pečiva
  • ¼ lyžičky sódy bikarbóny
  • ½ lyžičky morskej soli
  • ½ šálky + 2 lyžice organického kokosového cukru
  • ⅓ šálky extra panenského olivového oleja
  • 2 lyžice kôry z citróna
  • 3 lyžice šťavy z citróna
  • 1 lyžička čistého vanilkového extraktu
  • 1 lyžica chia semienok

Poleva

  • ½ šálky vegánskeho smotanového syra
  • 2 lyžice citrónovej šťavy
  • 2 lyžice javorového sirupu
  • 1 lyžička kôry z citróna

Postup

  1. Predhrejte rúru na 190 °C a ľahko vymažte olejom formu na muffiny (na 12 kusov) alebo použite papierové košíčky.
  2. V malej miske zmiešajte mandľové mlieko a jablčný ocot.
  3. Vo veľkej miske zmiešajte múku, prášok do pečiva, sódu bikarbónu a soľ.
  4. V strednej miske vyšľahajte cukor, olivový olej, citrónovú kôru, citrónovú šťavu a vanilku. Vmiešajte zmes mandľového mlieka.
  5. Mokré prísady zmiešajte so suchými a miešajte, kým sa nespoja.
  6. Primiešajte chia semienka.
  7. Pomocou lyžice naberte cesto do formičiek na muffiny.
  8. Pečte 16 až 17 minút, alebo kým špajdľa zapichnutá do stredu nevyjde čistá.
  9. Nechajte 10 minút vychladnúť vo forme, potom preložte na mriežku a nechajte vychladnúť.
  10. Pripravte polevu. Pomocou ručného mixéra alebo kuchynského robota vymiešajte smotanový syr, citrónovú šťavu, javorový sirup a citrónovú kôru do hladka.
  11. Naneste na vychladnuté muffiny a ozdobte chia semienkami a citrónovou kôrou.
IngrediencieRecept

© 2024 Vegan.sk | Nakódoval Leoš Lang