Recept na cibuľový tart s cviklou

Magazín

Vyskúšajte tento vegánsky koláč, ktorý sa stane ozdobou každého rodinného stretnutia. Výrazná červená farba cvikly na pozadí žiarivo zeleného šalátu je ideálna aj na bezmäsité oslavy.

Suroviny

  • 400 g červenej repy nakrájanej na mesiačiky
  • 1 červená cibuľa (nakrájaná na mesiačiky)
  • 3 lyžice olivového oleja
  • 2 lyžice ryžového octu
  • 2 lyžice hnedého cukru
  • 2 hviezdičky badiánu
  • múka na vyvaľkanie
  • 500 g blok lístkového cesta
  • 1 pomaranč zbavený kôry
  • zelený šalát, paradajky (na podávanie)

Postup

  1. Rúru predhrejte na 200 °C.
  2. V miske primiešajte červenú repu a cibuľu do 2 lyžic oleja, octu a cukru. Pridajte badián a dobre okoreňte.
  3. Zvyšok oleja rozohrejte vo veľkej panvici s nepriľnavým povrchom a potom doň vložte zeleninu tak, aby pokryla povrch panvice. Prikryte alobalom a pečte v rúre 45 minút.
  4. Na dobre pomúčenej doske rozvaľkajte cesto na hrúbku 0,5 cm a vykrojte kruh rovnakej veľkosti ako panvica. Opatrne vyberte panvicu z rúry, odstráňte alobal a premiešajte repu a cibuľu na panvici, aby sa vytvorila kompaktná vrstva. Navrch položte cesto, zastrčte ho po okrajoch, potom panvicu vráťte do rúry a pečte 35 minút alebo kým sa cesto nenafúkne a nezíska sýtozlatistú farbu
  5. Okraj koláča obtočte nožom, potom naň položte tanier servírovacou stranou nadol. Obráťte panvicu a koláč vyklopte na tanier – dávajte pozor, aby ste sa nepopálili rukoväťou.
  6. Na vrch položte pomarančovú kôru a posypte morskou soľou, potom podávajte s korenistým šalátom.

Tipy k receptu

Z odrezkov lístkového cesta pripravte vegánske „syrové“ tyčinky. Na pásiky lístkového cesta nasypte horčicu, lahôdkové droždie, soľ a papriku, stočte ich do špirály a pečte v horúcej rúre, kým nie sú chrumkavé a zlatohnedé. Vo vzduchotesnej nádobe vydržia týždeň.

Ak sa koláč nevyklopí, nechajte cesto na tanieri a pomocou lyžice alebo stierky vyškrabte cviklu a cibuľu a naaranžujte ich na vrch.

ento koláč môžete ľahko pripraviť bez lepku použitím bezlepkovej múky a bezlepkového cesta.

© 2024 Vegan.sk | Nakódoval Leoš Lang