Tento recept na hamburger s čiernymi fazuľami vám poskytne všetky chrumkavé dobroty tradičného hamburgeru – bez mäsa. Pridajte svoje obľúbené prílohy a pripravte si nezabudnuteľné jedlo.
Ingrediencie
- 1 plechovka čiernej fazule
- 230 g šampiňónov cremini alebo baby bella
- 1/2 červenej cibule, nakrájanej na štvrtiny (druhú polovicu si nechajte na posypanie)
- 1/2 papriky jalapeño, zbavenej semienok
- 6 lyžíc rastlinného oleja, rozdelených
- 1 lyžica sójovej omáčky alebo tamari
- 1 lyžička cesnakového prášku
- 1 lyžička mletej rasce
- 1 lyžička štipľavej omáčky
- 1/4 lyžičky soli
- 1/4 lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia
- 40 g tortillových čipsov
Na omáčku na šľahanie:
- 1/4 šálky majonézy alebo vegánskej majonézy
- 2 lyžice žltej horčice
- 1 lyžica kečupu
- 1 lyžica nakrájanej kôprovej uhorky
- 1 lyžička šťavy z kôprovej uhorky
Na podávanie:
- 4 žemle na hamburgery, rozdelené a opečené
- 4 plátky amerického alebo vegánskeho syra
- šalát, paradajky a červená cibuľa
- čipsy z kôprovej uhorky
Postup
- Predhrejte rúru na 175 °C. Plech na pečenie vyložte papierom na pečenie.
- Otvorte plechovku čiernej fazule, vyhraďte si 1/4 šálky tekutiny z fazule, potom fazuľu sceďte a opláchnite. Fazuľu rozložte na pripravený plech v rovnomernej vrstve. Pečte, kým nie je suchá na dotyk a nezačne sa rozpadať, 6 až 8 minút. Odstavte, aby vychladla.
- Medzitým vložte huby, cibuľu a jalapeño do misy kuchynského robota s nadstavcom s ostrím. Pulzujte, kým sa nenaseká nadrobno, približne 6 (1 sekundových) pulzov (niekoľko väčších kúskov je v poriadku).
- Vo veľkej liatinovej panvici na strednom ohni rozohrejte 2 lyžice oleja. Pridajte nakrájanú zeleninu a varte ju 10 až 12 minút, kým nezíska zlatohnedú farbu a neodparí sa z nej tekutina.
- Znížte teplotu na nízku. Vmiešajte sójovú omáčku a zoškrabte všetky hnedé kúsky zo dna panvice. Pridajte cesnakový prášok, rascu, štipľavú omáčku, soľ a korenie a varte ďalších 30 sekúnd. Odstavte z ohňa.
- Medzitým vytrite misu kuchynského robota a pridajte tortillové lupienky. Spracovávajte ich na jemno, približne 20 sekúnd (mali by ste mať 1/2 šálky).
- Pridajte čiernu fazuľu (plech na pečenie si vyhraďte) a spracujte ju, kým sa z väčšej časti nerozpadne, približne 5 (1 sekundových) pulzov. Pridajte hubovú zmes a pulzujte, kým sa nespojí, približne 3 (1 sekundové) pulzy.
- Ak zmes vyzerá príliš suchá, pridajte až 2 lyžice vyhradenej fazuľovej tekutiny. Zmes by mala byť suchá, ale pri formovaní by mala držať pohromade a nerozpadávať sa. Ochutnajte a upravte korenie soľou a korením.
- Zmes rozdeľte na 8 porcií, každú o niečo viac ako 1/4 šálky. Každú z nich dlaňou sploštite na placky. Plech na pečenie vyložte papierom alebo plastovou fóliou a položte naň placky. Uložte do chladničky, kým pripravíte omáčku a polevy.
- Majonézu, horčicu, kečup, nakrájané uhorky a šťavu z uhoriek zmiešajte.
- V prípade potreby liatinovú panvicu vytrite. Na stredne silnom ohni rozohrejte 2 lyžice oleja, až sa z neho bude takmer dymiť.
- Na panvicu vložte 4 placky a širokou a pevnou špachtľou ich jemne a krátko pritlačte, aby vznikli tenké placky. Ak vaša panvica nie je dostatočne veľká, pripravujte 2 placky naraz.
- Varte, kým okraje nezhnednú a nie sú chrumkavé, 2 až 3 minúty. Opatrne hamburgery otočte (budú krehké), posypte ich syrom a pečte, kým druhá strana nezhnedne a syr sa nerozpustí, ďalšie 2 až 3 minúty, pričom podľa potreby znížte teplotu. Hamburger premiestnite na tanier.
- Vyčistite panvicu, zohrejte zvyšné 2 lyžice oleja a zopakujte to so zvyšnými plackami.
- Spodnú a vrchnú časť opečených žemlí potrite omáčkou. Na každú spodnú žemľu dajte 2 placky a na vrch položte paradajky, šalát, plátky červenej cibule a uhorky.
Poznámka 1: Ak formované placky chladíte dlhšie, zabaľte plech na pečenie do plastovej fólie. Surové placky môžete chladiť až 2 dni vopred. Môžu sa tiež jednotlivo zabaliť do plastovej fólie a zmraziť v jednej vrstve na plechu na pečenie. Po zmrazení ich vložte do vrecúška so zipsom a zmrazte až na 3 mesiace. Pred varením ich rozmrazte v chladničke.
Poznámka 2: Ak dávate prednosť chuti omáčky Smashburger, vynechajte kečup a pridajte ho do žemle samostatne.
Tieto placky si najlepšie vychutnáte čerstvé, ale zvyšky môžete skladovať v chladničke vo vzduchotesnej nádobe až 4 dni.