Recept na burgre s čiernou fazuľou

Hlavné jedlá

Tento recept na hamburger s čiernymi fazuľami vám poskytne všetky chrumkavé dobroty tradičného hamburgeru – bez mäsa. Pridajte svoje obľúbené prílohy a pripravte si nezabudnuteľné jedlo.

Ingrediencie

  • 1 plechovka čiernej fazule
  • 230 g šampiňónov cremini alebo baby bella
  • 1/2 červenej cibule, nakrájanej na štvrtiny (druhú polovicu si nechajte na posypanie)
  • 1/2 papriky jalapeño, zbavenej semienok
  • 6 lyžíc rastlinného oleja, rozdelených
  • 1 lyžica sójovej omáčky alebo tamari
  • 1 lyžička cesnakového prášku
  • 1 lyžička mletej rasce
  • 1 lyžička štipľavej omáčky
  • 1/4 lyžičky soli
  • 1/4 lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia
  • 40 g tortillových čipsov

Na omáčku na šľahanie:

  • 1/4 šálky majonézy alebo vegánskej majonézy
  • 2 lyžice žltej horčice
  • 1 lyžica kečupu
  • 1 lyžica nakrájanej kôprovej uhorky
  • 1 lyžička šťavy z kôprovej uhorky

Na podávanie:

  • 4 žemle na hamburgery, rozdelené a opečené
  • 4 plátky amerického alebo vegánskeho syra
  • šalát, paradajky a červená cibuľa
  • čipsy z kôprovej uhorky

Postup

  1. Predhrejte rúru na 175 °C. Plech na pečenie vyložte papierom na pečenie.
  2. Otvorte plechovku čiernej fazule, vyhraďte si 1/4 šálky tekutiny z fazule, potom fazuľu sceďte a opláchnite. Fazuľu rozložte na pripravený plech v rovnomernej vrstve. Pečte, kým nie je suchá na dotyk a nezačne sa rozpadať, 6 až 8 minút. Odstavte, aby vychladla.
  3. Medzitým vložte huby, cibuľu a jalapeño do misy kuchynského robota s nadstavcom s ostrím. Pulzujte, kým sa nenaseká nadrobno, približne 6 (1 sekundových) pulzov (niekoľko väčších kúskov je v poriadku).
  4. Vo veľkej liatinovej panvici na strednom ohni rozohrejte 2 lyžice oleja. Pridajte nakrájanú zeleninu a varte ju 10 až 12 minút, kým nezíska zlatohnedú farbu a neodparí sa z nej tekutina.
  5. Znížte teplotu na nízku. Vmiešajte sójovú omáčku a zoškrabte všetky hnedé kúsky zo dna panvice. Pridajte cesnakový prášok, rascu, štipľavú omáčku, soľ a korenie a varte ďalších 30 sekúnd. Odstavte z ohňa.
  6. Medzitým vytrite misu kuchynského robota a pridajte tortillové lupienky. Spracovávajte ich na jemno, približne 20 sekúnd (mali by ste mať 1/2 šálky).
  7. Pridajte čiernu fazuľu (plech na pečenie si vyhraďte) a spracujte ju, kým sa z väčšej časti nerozpadne, približne 5 (1 sekundových) pulzov. Pridajte hubovú zmes a pulzujte, kým sa nespojí, približne 3 (1 sekundové) pulzy.
  8. Ak zmes vyzerá príliš suchá, pridajte až 2 lyžice vyhradenej fazuľovej tekutiny. Zmes by mala byť suchá, ale pri formovaní by mala držať pohromade a nerozpadávať sa. Ochutnajte a upravte korenie soľou a korením.
  9. Zmes rozdeľte na 8 porcií, každú o niečo viac ako 1/4 šálky. Každú z nich dlaňou sploštite na placky. Plech na pečenie vyložte papierom alebo plastovou fóliou a položte naň placky. Uložte do chladničky, kým pripravíte omáčku a polevy.
  10. Majonézu, horčicu, kečup, nakrájané uhorky a šťavu z uhoriek zmiešajte.
  11. V prípade potreby liatinovú panvicu vytrite. Na stredne silnom ohni rozohrejte 2 lyžice oleja, až sa z neho bude takmer dymiť.
  12. Na panvicu vložte 4 placky a širokou a pevnou špachtľou ich jemne a krátko pritlačte, aby vznikli tenké placky. Ak vaša panvica nie je dostatočne veľká, pripravujte 2 placky naraz.
  13. Varte, kým okraje nezhnednú a nie sú chrumkavé, 2 až 3 minúty. Opatrne hamburgery otočte (budú krehké), posypte ich syrom a pečte, kým druhá strana nezhnedne a syr sa nerozpustí, ďalšie 2 až 3 minúty, pričom podľa potreby znížte teplotu. Hamburger premiestnite na tanier.
  14. Vyčistite panvicu, zohrejte zvyšné 2 lyžice oleja a zopakujte to so zvyšnými plackami.
  15. Spodnú a vrchnú časť opečených žemlí potrite omáčkou. Na každú spodnú žemľu dajte 2 placky a na vrch položte paradajky, šalát, plátky červenej cibule a uhorky.

Poznámka 1: Ak formované placky chladíte dlhšie, zabaľte plech na pečenie do plastovej fólie. Surové placky môžete chladiť až 2 dni vopred. Môžu sa tiež jednotlivo zabaliť do plastovej fólie a zmraziť v jednej vrstve na plechu na pečenie. Po zmrazení ich vložte do vrecúška so zipsom a zmrazte až na 3 mesiace. Pred varením ich rozmrazte v chladničke.

Poznámka 2: Ak dávate prednosť chuti omáčky Smashburger, vynechajte kečup a pridajte ho do žemle samostatne.

Tieto placky si najlepšie vychutnáte čerstvé, ale zvyšky môžete skladovať v chladničke vo vzduchotesnej nádobe až 4 dni.

© 2024 Vegan.sk | Nakódoval Leoš Lang