Toto je zdravší variant tradičného brokolicového šalátu, ktorý je ale rovnako chutný ako ten tradičný. Malé ružičky brokolice sú marinované v krémovom dresingu spolu so sušenými brusnicami a mandľami praženými na tamari. Šalát sa výborne hodí na piknik alebo ako jednoduchý obed.

Suroviny

  • 450 g brokolicových ružičiek
  • 3 lyžice extra panenského olivového oleja
  • 3 lyžice vegánske majonézy
  • 1 a ½ lyžice jablčného octu
  • 2 lyžičky dijonskej horčice
  • 1 lyžička javorového sirupu
  • 1 strúčik cesnaku
  • ¼ lyžičky morskej soli
  • ⅓ šálky nakrájanej červenej cibule
  • ⅓ šálky sušených brusníc

Tamari mandle

  • ½ šálky mandlí
  • ½ šálky tekvicových semienok
  • 1 lyžica tamari
  • ½ lyžičky javorového sirupu
  • ¼ lyžičky údenej papriky

Postup

  1. Rúru predhrejte na 180 °C a plech na pečenie vyložte pergamenovým papierom.
  2. Nakrájajte ružičky brokolice na 0,5 cm kúsky a zvyšné stonky na 2,5 mm kocky. Zo stoniek ošúpte všetky drevnaté alebo hrubé časti.
  3. Na dne veľkej misy vyšľahajte olivový olej, majonézu, jablčný ocot, horčicu, javorový sirup, mletý cesnak a soľ. Pridajte brokolicu, cibuľu a brusnice a premiešajte.
  4. Mandle a tekvicové semienka poukladajte na plech, premiešajte s tamari, javorovým sirupom a údenou paprikou a rozotrite do tenkej vrstvy. Pečte 10 až 14 minút alebo dozlatista. Vyberiete z rúry a nechajte 5 minút vychladnúť.
  5. Do šalátu primiešajte mandle a tekvicové semienka. Niekoľko si ich nechajte na posypanie. Dochuťte a podávajte.
IngrediencieRecept

© 2024 Vegan.sk | Nakódoval Leoš Lang