Toto je zdravší variant tradičného brokolicového šalátu, ktorý je ale rovnako chutný ako ten tradičný. Malé ružičky brokolice sú marinované v krémovom dresingu spolu so sušenými brusnicami a mandľami praženými na tamari. Šalát sa výborne hodí na piknik alebo ako jednoduchý obed.
Suroviny
- 450 g brokolicových ružičiek
- 3 lyžice extra panenského olivového oleja
- 3 lyžice vegánske majonézy
- 1 a ½ lyžice jablčného octu
- 2 lyžičky dijonskej horčice
- 1 lyžička javorového sirupu
- 1 strúčik cesnaku
- ¼ lyžičky morskej soli
- ⅓ šálky nakrájanej červenej cibule
- ⅓ šálky sušených brusníc
Tamari mandle
- ½ šálky mandlí
- ½ šálky tekvicových semienok
- 1 lyžica tamari
- ½ lyžičky javorového sirupu
- ¼ lyžičky údenej papriky
Postup
- Rúru predhrejte na 180 °C a plech na pečenie vyložte pergamenovým papierom.
- Nakrájajte ružičky brokolice na 0,5 cm kúsky a zvyšné stonky na 2,5 mm kocky. Zo stoniek ošúpte všetky drevnaté alebo hrubé časti.
- Na dne veľkej misy vyšľahajte olivový olej, majonézu, jablčný ocot, horčicu, javorový sirup, mletý cesnak a soľ. Pridajte brokolicu, cibuľu a brusnice a premiešajte.
- Mandle a tekvicové semienka poukladajte na plech, premiešajte s tamari, javorovým sirupom a údenou paprikou a rozotrite do tenkej vrstvy. Pečte 10 až 14 minút alebo dozlatista. Vyberiete z rúry a nechajte 5 minút vychladnúť.
- Do šalátu primiešajte mandle a tekvicové semienka. Niekoľko si ich nechajte na posypanie. Dochuťte a podávajte.