Pripravte si vegánsku verziu hovädzieho bourguignonu s použitím červenej repy ako čarovnej ingrediencie. Zelenina sa opečie, aby získala spálenú chuť a červená repa jej dodá sladkosť.
Suroviny
- 100 g zelenej šošovice
- 450 g červene repy (ošúpanej a rozkrojenej na polovicu prípadne štvrtiny)
- 1 lyžica rastlinného oleja
- 1 cibuľa (nakrájaná)
- 3 mrkvy (ošúpané a nakrájané)
- 1 lyžička sušeného tymianu
- 2 lyžice paradajkového pretlaku
- 1 lyžica balzamikového alebo červeného vínneho octu
- 1 lyžica sójovej omáčky
- 300 ml vegánskeho červeného vína
- 300 ml zeleninového vývaru
- 250 g šampiňónov (nakrájaných na štvrtiny)
- 2 bobkové listy
- chrumkavý chlieb na podávanie (nepovinné)
Postup
- Šošovicu namočte na 40 minút do studenej vody. Medzitým rozohrejte rúru na 230 °C.
- Do veľkého hlbokého ohňovzdorného pekáča vložte červenú repu, olej, cibuľu, mrkvu a tymian. Premiešajte a okoreňte.
- Pečte 35 minút, pričom v polovici pečenia zeleninu premiešajte, kým nezačne chrumkať (nemusí byť úplne upečená). Vyberte misu z rúry a dajte ju na varnú dosku na stredný oheň. Znížte teplotu rúry na 200 °C.
- Šošovicu scedíme a pridáme do misky. Primiešajte ostatné prísady a poriadne posypte čiernym korením. Priveďte do varu, potom stiahnite z ohňa a prikryte pokrievkou.
- Presuňte späť do rúry a pečte 55 minút až 1 hodinu, kým sa šošovica nerozvarí, zelenina nezmäkne a tekutina nezhustne a nezredukuje sa.
- Podávajte v miskách s chlebom na namáčanie.