Recept na bolonskú omáčku z chlebového ovocia s vegánskym parmezánom

Vegánske recepty

Znižujete spotrebu mäsa? Vyskúšajte ako alternatívu jackfruit (chlebové ovocie). Táto vegánska bolonská omáčka nielenže výborne chutí, zároveň sa počíta ako päť z vašich piatich denných dávok.

Ingrediencie

  • 1 lyžica repkového oleja
  • 320 g mrkvy (3 stredne veľké), jemne nakrájané
  • 4 zelerové stonky, nadrobno nakrájané
  • 4 strúčiky cesnaku, najemno pretlačené
  • 410 g plechovky chlebového ovocia vo vode, scedeného a nadrobno nakrájaného
  • 100 g červenej šošovice
  • 3 lyžice paradajkového pretlaku
  • 4 lyžičky zeleninového bujónu v prášku (skontrolujte, či je vegánsky)
  • 1 lyžica nasekaného tymiánu
  • 325 g celozrnných špagiet
  • nasekaná petržlenová vňať, na podávanie

Na vegánsky parmezán:

  • 40 g kešu orieškov
  • 4 lyžičky výživného droždia
  • 1 lyžička cesnakového granulátu

Postup

  1. Vo veľkej panvici s nepriľnavým povrchom rozohrejte olej a za občasného miešania na ňom 10 minút smažte mrkvu, zeler a cesnak.
  2. Medzitým si priprav vegánsky parmezán.
  3. Kešu oriešky, výživné droždie a cesnakový granulát vložte do kuchynského robota a rozmixujte na jemnú mrveničku.
  4. V prípade potreby trochu osoľte a odložte bokom.
  5. Jackfruit (chlebové ovocie) pridajte do zmesi so šošovicou, 700 ml vody, paradajkovým pretlakom, bujónovým práškom a tymiánom, potom prikryte a varte 25 minút.
  6. V prípade potreby pridajte ešte trochu vody – malo by byť kašovité.
  7. Medzitým uvarte polovicu špagiet podľa návodu na obale, kým nie sú al dente.
  8. Ak dodržiavate plán zdravej výživy, pridajte polovicu omáčky, rozdeľte do dvoch misiek a posypte polovicou vegánskeho parmezánu a petržlenovou vňaťou.
  9. Omáčka vydrží prikrytá v chladničke až 3 dni alebo v mrazničke až 3 mesiace.

© 2024 Vegan.sk | Nakódoval Leoš Lang