Znižujete spotrebu mäsa? Vyskúšajte ako alternatívu jackfruit (chlebové ovocie). Táto vegánska bolonská omáčka nielenže výborne chutí, zároveň sa počíta ako päť z vašich piatich denných dávok.
Ingrediencie
- 1 lyžica repkového oleja
- 320 g mrkvy (3 stredne veľké), jemne nakrájané
- 4 zelerové stonky, nadrobno nakrájané
- 4 strúčiky cesnaku, najemno pretlačené
- 410 g plechovky chlebového ovocia vo vode, scedeného a nadrobno nakrájaného
- 100 g červenej šošovice
- 3 lyžice paradajkového pretlaku
- 4 lyžičky zeleninového bujónu v prášku (skontrolujte, či je vegánsky)
- 1 lyžica nasekaného tymiánu
- 325 g celozrnných špagiet
- nasekaná petržlenová vňať, na podávanie
Na vegánsky parmezán:
- 40 g kešu orieškov
- 4 lyžičky výživného droždia
- 1 lyžička cesnakového granulátu
Postup
- Vo veľkej panvici s nepriľnavým povrchom rozohrejte olej a za občasného miešania na ňom 10 minút smažte mrkvu, zeler a cesnak.
- Medzitým si priprav vegánsky parmezán.
- Kešu oriešky, výživné droždie a cesnakový granulát vložte do kuchynského robota a rozmixujte na jemnú mrveničku.
- V prípade potreby trochu osoľte a odložte bokom.
- Jackfruit (chlebové ovocie) pridajte do zmesi so šošovicou, 700 ml vody, paradajkovým pretlakom, bujónovým práškom a tymiánom, potom prikryte a varte 25 minút.
- V prípade potreby pridajte ešte trochu vody – malo by byť kašovité.
- Medzitým uvarte polovicu špagiet podľa návodu na obale, kým nie sú al dente.
- Ak dodržiavate plán zdravej výživy, pridajte polovicu omáčky, rozdeľte do dvoch misiek a posypte polovicou vegánskeho parmezánu a petržlenovou vňaťou.
- Omáčka vydrží prikrytá v chladničke až 3 dni alebo v mrazničke až 3 mesiace.