Recept na biele kváskové cesto

MagazínPrílohy

Osvojte si umenie výroby kváskového chleba podľa nášho receptu krok za krokom. Naučte sa, ako vytvoriť kvások, cesto a samotný bochník pomocou našich odborných tipov.

Ingrediencie

Na štartér:

  • 250 g bielej chlebovej múky

Na kvások:

  • 1 lyžica štartéra (vyššie)
  • 100 g bielej chlebovej múky

Na chlieb:

  • kvások (vyššie)
  • 1 kg bielej chlebovej múky, plus ďalšia na posypanie
  • 20 g jemnej morskej soli

Postup

  1. Na začiatok kvásku zmiešajte 50 g múky s 50 g vlažnej vody v pohári alebo ešte lepšie v plastovej nádobe. Uistite sa, že je všetka múka zapracovaná, a nechajte ju poloodkrytú pri izbovej teplote 24 hodín.
  2. Deň 2: Zmiešajte 50 g múky s 50 g vlažnej vody a vmiešajte do včerajšej zmesi. Uistite sa, že je všetka múka zapracovaná, a nechajte ju poloodkrytú pri izbovej teplote ďalších 24 hodín.
  3. Deň 3: Zmiešajte 50 g múky s 50 g vlažnej vody a vmiešajte do včerajšej zmesi. Uistite sa, že je všetka múka zapracovaná, a nechajte ju poloodkrytú pri izbovej teplote ďalších 24 hodín.
  4. Deň 4: Teraz by ste mali v zmesi vidieť určitú aktivitu; mali by sa v nej tvoriť bublinky a bublať na povrchu. Zmiešajte 50 g múky s 50 g vlažnej vody a vmiešajte do včerajšej zmesi. Uistite sa, že je všetka múka zapracovaná a nechajte ju poloodkrytú pri izbovej teplote ďalších 24 hodín.
  5. Deň 5: Zmes by teraz mala byť veľmi aktívna a pripravená na výrobu kvásku. Ak v nej ešte nie sú bublinky, pokračujte v každodennom prikrmovaní, kým sa tak nestane. Keď je pripravená, mala by voňať ako jogurt.
  6. Teraz máte kvások, ktorý je základom pre chlieb. Budete sa oň musieť starať. Uchovávajte ho v chladničke (zostane v pokoji) a 24 hodín predtým, ako ho chcete použiť, polovicu z neho odlejte a pridajte doň 100 g múky a 100 g vody. Nechajte ju pri izbovej teplote a mala by byť opäť aktívna. Čím dlhšie je kvások neaktívny, tým viackrát ho treba obnoviť – proces vyliatia polovice kvásku a jeho nahradenie novou múkou a vodou – aby sa znovu aktivoval. Ak je kvások pripravený na použitie, čajová lyžička zmesi by mala plávať v teplej vode.
  7. Na prípravu kvásku: Zmiešajte 1 polievkovú lyžicu kvásku so 100 g múky a 100 g vody (ide o rovnaký postup ako pri kŕmení kvásku, ale mali by ste to urobiť v novej, samostatnej miske a pôvodný kvások si ponechať ako zálohu, pretože túto zmes použijete na pečenie chleba). Kvások nechajte 8 hodín pri izbovej teplote, kým sa nestane aktívnym. Keď je hotový, čajová lyžička zmesi by mala plávať v teplej vode.
  8. Na chlieb: Do kvásku nalejte 600 g vlažnej vody a premiešajte gumovou stierkou, aby sa vmiešal – nebojte sa, ak zostanú nepremiešané kúsky kvásku. Pridajte múku a všetko spolu premiešajte gumovou stierkou, aby ste vytvorili cesto, pričom dbajte na to, aby bola všetka múka rovnomerne zapracovaná a aby na stenách misy neboli žiadne suché kúsky. Prikryte a nechajte na teplom mieste aspoň 30 minút alebo až 4 hodiny.
  9. Cesto posypte soľou a pridajte 50 g vody. Soľ a vodu v cestíčku rukami rozmiešajte. Ak sa cesto zlepí, spracúvajte ho, kým nebude mať hladkú konzistenciu. Nechajte ešte 15 minút odstáť.
  10. Navlhčite si ruky, uchopte cesto z jednej strany a natiahnite ho na seba, potom to zopakujte s druhou stranou. Táto technika naťahovania pomáha rozvíjať lepok. Zdvihnite cesto a stočte ho do seba, potom ho prikryte a nechajte stáť ďalších 20-30 minút. Tento postup zopakujte ešte dvakrát (celkovo trikrát) a potom nechajte cesto kysnúť ďalšie 2-3 hodiny, kým nevykysne asi o 30 % a nebude vyzerať mäkké a bublinkové.
  11. Pomocou gumovej stierky vyškrabte cesto na mierne pomúčenú pracovnú plochu a rozdeľte ho na dve časti. Každú časť preložte na seba, aby ste vytvorili guľu, a potom nechajte 30 minút odkryté. Guľôčky cesta sa počas tejto doby roztiahnu.
  12. Dva košíky na pečenie chleba bohato poprášte múkou. Jednu z guľôčok cesta zoškrabte z pracovnej plochy a potom ju preložte na seba, aby sa vytvorila tesná guľa. Guľu zdvihnite do košíka švom nahor a potom ju presuňte do chladničky, kde sa bude chladiť cez noc alebo až 18 hodín. Postup zopakujte s druhou guľou cesta.
  13. Rúru predhrejte na 240 °C a do rúry vložte zapekaciu misu s vekom, aby sa zohriala. Z papiera na pečenie vystrihnite štvorec o niečo väčší, ako je základňa jedného z bochníkov. Opatrne vyberte horúci pekáč z rúry a odstráňte pokrievku. Jeden bochník obráťte na papier na pečenie a potom ho rýchlo narežte pod uhlom. Pomocou rohov papiera zdvihnite bochník do zapekacej misy. Prikryte pokrievkou a pečte 30 minút, potom opatrne odklopte a pečte ďalších 10 minút (alebo dlhšie, ak chcete tmavší povrch). Chlieb opatrne vyberte z misky pomocou špachtle, preložte na mriežku a pred krájaním nechajte vychladnúť na izbovú teplotu. Opakujte s druhým bochníkom.

© 2024 Vegan.sk | Nakódoval Leoš Lang