Ak si chcete doma pripraviť úžasný bezmäsitý obed, na výber máte množstvo rôznych receptov. Na svoje si prídu milovníci pikantných jedál, ľahkých a hustejších jedál, milovníci zdravej výživy a, samozrejme, aj deti.
Pri príprave zdravého bezmäsitého obeda môžete popustiť uzdu fantázii. Nechce sa vám nič vymýšľať a hľadáte inšpiráciu na bezmäsité jedlo?
V tomto článku nájdete množstvo zaujímavých receptov, ktoré vám poskytnú tie najlepšie bezmäsité recepty na rýchle bezmäsité jedlo, bezmäsitú večeru alebo dokonca bezmäsitý obed pre deti.
Zoznam bezmäsitých jedál – zdravé bezmäsité recepty, bezmäsitý obed pre deti
Ak hľadáte zoznam bezmäsitých jedál, môžete sa inšpirovať u nás. Medzi obľúbené zdravé bezmäsité obedy patrí vegánsky ramen s tofu, dusené sójové mäso, zapekané cestoviny s brokolicou alebo hubové rizoto, vyskúšať môžete aj rôzne fit recepty z cukety, zeleniny pečenej v rúre alebo cuketovej omáčky. Z mexickej kuchyne prinášame obľúbený recept na burrito.
Ak hľadáte obed vhodný pre deti alebo bezmäsitý obed pre deti, môžete vyskúšať paradajkovú polievku s ryžou alebo fliačky s kapustou, ktoré sú pripravené naozaj rýchlo a len z pár základných surovín. Ste skôr fanúšikom studenej kuchyne? Vyskúšajte grécky šalát alebo zelerový šalát s jablkami.
Nezabudli sme ani na starých klasikov. Ak máme radi tradičnú slovenskú kuchyňu, dnes si už bez problémov dokážete pripraviť aj bryndzové halušky vo vegánskej verzii.
Obed bez mäsa – vegánsky hamburger – recept
Mysleli ste si, že hamburgery musia byť s mäsom? Tento recept vás presvedčí, že skvelým bezmäsitým obedom môže byť aj domáci burger vhodný pre vegánov. Podávajte s domácimi sladkými zemiakovými hranolčekmi.
Vegánsky burger – ingrediencie
- 1 šálka vlašských orechov (100 g)
- 1 šálka dobre odkvapkaného cíceru z konzervy
- 1 lyžica sójovej omáčky
- 2 lyžice paradajkového pretlaku
- 1 lyžica vegánskej majonézy
- 1 lyžička omáčky Hoisin
- 1 lyžička dijonskej horčice
- ½ lyžičky cesnakového prášku
- ½ lyžičky cibuľového prášku
- 1 lyžička soli
- ¼ lyžičky mletého čierneho korenia
- ½ lyžičky údenej papriky
- ⅛ lyžička tekutého dymu
- 1 šálka uvareného kuskusu
- ½ šálky pšeničného lepku (75 g)
Omáčka a vyprážanie
- 2 lyžice vegánskej BBQ omáčky
- 2 lyžice olivového oleja
Vegánsky burger – postup
- Orechy vložte do kuchynského robota a spracujte ich na drobenku. Preneste ich do misky.
- Do kuchynského robota pridajte cícer so sójovou omáčkou a paradajkovým pretlakom. Spracúvajte, kým sa dobre nezmieša. Možno budete musieť niekoľkokrát zastaviť, aby ste oškrabali boky a začali znova, kým sa všetko začne správne miešať. Preneste do misky s drvenými vlašskými orechmi.
- Do misky pridajte vegánsku majonézu, omáčku hoisin, dijonskú horčicu, cesnakový prášok, cibuľový prášok, soľ, mleté čierne korenie, údenú papriku a tekutý dym.
- Pridajte uvarený kuskus a vitálny pšeničný lepok a miešajte, kým sa zľahka nepremieša. Potom rukami vytvorte veľkú guľu a asi 20-30krát ju prehnette, aby sa pšeničný lepok správne aktivoval.
- Nemusíte sa obávať, že by sa pšeničný lepok príliš prehnietil a spôsobil, že by bol príliš tuhý, pretože pšeničného lepku sa nepoužíva veľa, takže prílišné hnetenie tu nie je príliš veľkým rizikom.
- Cesto rozdeľte na štyri časti a každú časť buď vytvarujte rukami do tvaru hamburgeru, alebo ho naklepte okrúhlym nožom, aby ste získali pekný plochý tvar placky.
- Na panvicu pridajte olivový olej, potom do nej vložte hamburgery a vrch hamburgerov potrite vegánskou BBQ omáčkou. Smažte ich 5 minút na stredne silnom ohni a potom ich otočte a potrite BBQ omáčkou z druhej strany.
- Aby ste dosiahli čo najlepšie výsledky, neobracajte hamburgery príliš často, hamburgery najlepšie držia, keď sa obracajú čo najmenej, preto sa uistite, že panvica nie je taká horúca, aby sa pripálila.
- Ak pripravujete na grile, uistite sa, že je gril ľahko naolejovaný, aby sa hamburgery neprilepili. Potrite hamburgery omáčkou BBQ a potom ich grilujte 5 minút z jednej strany a potom 5 minút z druhej strany.
- Čas sa môže na grile trochu líšiť, takže sa môžete riadiť aj podľa svojho ucha. Hotové sú, keď sú pekne prepečené z oboch strán.
- Podávajte na hamburgerových žemliach so šalátom, plátkami paradajok, uhorkami, avokádom, červenou cibuľou a vegánskym dresingom thousand island.
TIP: Ak vám vegánske burgre zachutia, nabudúce určite vyskúšajte aj vegánske čevapčiči. Uvidíte, že neoľutujete!
Bezmäsité obedy, bezmäsité večere – šalát s avokádom – recept
Tento avokádový šalát s cícerom je veľmi krémový a je naozaj dobrou alternatívou, ak máte radi šaláty na báze smotany a hľadáte zaujímavé tipy na bezmäsité obedové jedlá. Hlavná chuť tohto šalátu pochádza z krásneho krémového avokádového dresingu.
Je to tiež skvelá alternatíva, ak máte radi šaláty na báze majonézy, pretože je pre vás oveľa zdravšia. Tento dresing môžete použiť na akýkoľvek šalát, ktorý máte radi.
Šalát s avokádom – ingrediencie
- 1 hlávka rímskeho šalátu
- 4-5 reďkoviek
- 1 malá mrkva
- 1 plechovka cíceru
- 200 g cherry paradajok
- 1 hrsť petržlenovej vňate
Avokádová omáčka
- 1 zrelé avokádo
- 1 hrsť nasekanej petržlenovej vňate
- ½ citrónovej šťavy
- 1 strúčik cesnaku
- 1 lyžica olivového oleja
- ½ lyžičky soli
Bezmäsité jedlá na obed – šalát s avokádom – postup
- Všetky prísady na dresing zmiešajte do krémovej konzistencie.
- Nakrájajte všetku zeleninu podľa chuti a pridajte ju do misy.
- Zmiešajte prísady so šalátovou zálievkou a vychutnajte si ju.
Rýchle bezmäsité jedlá – pečený baklažán – recept
V rámci prípravy bezmäsitého obeda alebo večere môžete vyskúšať aj prípravu chrumkavého pečeného baklažánu. Tento baklažán na taliansky spôsob má syrovú chuť, chrumkavú štruktúru a lahodnú paradajkovú omáčku. Je to skvelý predkrm, príloha alebo aj hlavné jedlo.
Keďže sa nesmaží, má menej tuku a kalórií ako vyprážaný baklažán. Pripravte si ľahší baklažánový parmezán tak, že ho posypete vegánskym syrom mozzarella.
Pečený baklažán ingrediencie
- nepriľnavý sprej
- 1 baklažán, stredne veľký
- ¼ lyžičky soli
- ½ šálky aquafaby
- ½ šálky panko strúhanky
- 2 lyžice vločiek z lahôdkového droždia
- 1 lyžička sušenej petržlenovej vňate
- ½ lyžičky cesnakového prášku
- ½ lyžičky sušenej bazalky
- ¼ lyžičky čierneho korenia
- ½ šálky omáčky marinara
Pečený baklažán – postup
- Ak chcete, olúpte baklažán, ale nie je to potrebné. Nakrájajte ho na plátky alebo pozdĺžne rozrežte. Plátky rozložte na dosku na krájanie a posypte ich ⅛ lyžičkou soli. Plátky otočte a posypte zvyšnou ⅛ čajovou lyžičkou soli. Plátky nechajte odpočívať približne 30 minút.
- Plech na pečenie postriekajte nepriľnavým sprejom alebo ho vyložte pergamenovým papierom.
- Plátky baklažánu osušte papierovými utierkami.
- Predhrejte rúru na 200 °C. Ak ju máte, použite konvekčný režim.
- Do plytkej misy nalejte aquafabu. Do samostatnej plytkej misky dajte strúhanku panko. Do strúhanky vmiešajte vločky výživného droždia, petržlenovú vňať, cesnak, bazalku a korenie. Dobre premiešajte vidličkou.
- Každý plátok baklažánu ponorte do aquafaby z oboch strán. Potom ich z oboch strán vtlačte do zmesi panko a položte na plech na pečenie. Pokračujte, kým nie sú všetky plátky obalené.
- Plech vložte do rúry a pečte 15 minút.
- Vyberte z rúry a každý plátok otočte. Na každý plátok dajte lyžicu marinovanej omáčky.
- Vráťte do rúry na ďalších 10 minút alebo kým omáčka nie je horúca.
Bezmäsitá večera – vegánsky pad thai – recept
Tento recept na Pad Thai je jedným z najjednoduchších a najchutnejších receptov na blogu. Je to thajské jedlo s rezancami, ktoré sa pripravuje z jednoduchých ingrediencií a v prípade potreby sa dá pripraviť aj s kuracím mäsom alebo krevetami.
Vegánsky pad thai – ingredience
- 60 g suchých pad thai rezancov
- Voda na varenie, aby boli rezance zakryté
- 1 veľká šalotka, nadrobno nakrájaná
- 4 strúčiky cesnaku, nahrubo nasekané
- 1 lyžička zázvoru, nasekaná (voliteľné)
- 230 g tofu
- 2 lyžice arašidového oleja, oleja z woku alebo kokosového oleja
- 1 limetka
Pad thai omáčka
- 3 lyžice vegánskej thajskej omáčky
- 3 lyžice hnedého cukru (alebo kokosového cukru, palmového cukru, medu alebo bežného cukru)
- 3 lyžice ryžového octu
- 1 lyžička sójovej omáčky
Vegánsky pad thai – postup
- Rezance uvarte podľa pokynov na obale.
- Šalotku, cesnak a zázvor nakrájajte nadrobno a odložte bokom.
- Pripravte si omáčku Pad Thai: v malej miske rozšľahajte vegánsku omáčku, ryžový ocot, hnedý cukor a sójovú omáčku. Odstavte.
- Tofu dôkladne utrite papierovými utierkami a vylisujte. Nakrájajte tofu na ¾ cm kocky, posypte soľou a korením a pre väčšiu chrumkavosť ho obaľte v troche kukuričného škrobu.
- V panvici wok opečte ochutené tofu na rozpálenom oleji na stredne silnom ohni, kým nie je prepečené. Vyberte ich a panvicu na vrchu utrite papierovou utierkou. Vypnite oheň.
- Na sporáku zhromaždite nasekanú šalotku a cesnak, rozšľahané vajcia, uvarené rezance, uvarené bielky a omáčku Pad Thai.
- V panvici wok na strednom ohni rozohrejte 2 lyžice arašidového oleja, pridajte šalotku, cesnak a zázvor, premiešajte a varte len niekoľko minút, kým nezískajú zlatistú farbu a vôňu.
- Pridajte osušené polomäkké rezance, premiešajte, otočte a smažte zmes 3-4 minúty, kým rezance nezmäknú a nebudú poddajné.
- Pridajte omáčku Pad Thai a varte 1 minútu. Pridajte tofu. Varte, kým rezance nie sú mäkké (ale stále trochu žuvateľné), a ak sa vám zdajú príliš suché, pridajte len trochu vody.
- Prihoďte fazuľové klíčky a pražené arašidy (alebo podávajte bokom) a posypte čili vločkami a šalotkou. Potrite trochou limetkovej šťavy. Ochutnajte.
- Podľa chuti upravte soľ, limetku a sladkosť a pridajte štipku soli, viac limetky alebo štipku cukru. Ešte raz premiešajte a ihneď podávajte. Rozdeľte na dva taniere.
- Ozdobte ďalšími fazuľovými klíčkami, čerstvou šalotkou, koriandrom alebo bazalkou, čili vločkami, plátkami limetky a praženými drvenými arašidmi.
TIP: Obľúbenou a sýtou vegánskou surovinou sú aj huby. Šampiňónový stroganov si ako rýchly obed tiež nájde uplatnenie v nejednej kuchyni,