Recept na balzamikové hubové cestoviny

Hlavné jedláMagazín

Tieto vegánske balzamikové hubové cestoviny sú majstrovským dielom vo vrstvení chutí. Recept získava svoju hĺbku z troch ingrediencií plných umami: húb, balzamikového octu a sójovej omáčky. Spoločne vytvárajú také pikantné a lahodné jedlo, že takmer neveríte, že je vegánske.

Ingrediencie

  • 350 g šampiňónov nakrájaných na 7 mm plátky
  • 45 ml olivového oleja, rozdelené
  • približne 45 ml kvalitného balzamikového octu
  • 1 lyžička javorového sirupu
  • 3 strúčiky cesnaku, 2 jemne nakrájané, 1 pretlačený
  • niekoľko vetvičiek čerstvého tymianu alebo ½ lyžičky sušeného tymianu
  • ½ lyžičky údenej sladkej papriky, plus ďalšie na podávanie
  • čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
  • 3-4 lyžičky sójovej omáčky alebo tamari, prípadne soľ, podľa chuti
  • 200 g špagiet
  • 2 lyžice lahôdkového droždia
  • opražené vlašské orechy, nasekané, alebo orechová drť, na podávanie (voliteľné)

Postup

  1. Rozohrejte rúru na 220° C a vezmite nádobu na pečenie veľkosti lasagne. Môžete použiť plech na pečenie, ale nie taký, ktorý sa pri vysokej teplote deformuje.
  2. Nakrájané huby vložte do zapekacej misy a vložte do rúry na približne 10 minút – kým huby nepustia svoju prirodzenú šťavu a väčšina tejto šťavy sa neodparí.
  3. Kým sa huby pečú, do malej misky dajte 1 lyžicu olivového oleja, približne 3 lyžice balzamikového octu, 1 lyžičku javorového sirupu, strúčik strúhaného cesnaku, čerstvý alebo sušený tymian, ½ lyžičky údenej papriky, sójovú omáčku (alebo soľ) a korenie. Dobre premiešajte a odložte bokom.
  4. Balzamikovú marinádu vmiešajte do čiastočne upečených šampiňónov a vráťte pokrm do rúry na ďalších 10-15 minút, pričom v polovici ich premiešajte. Keď sú hotové, huby by mali byť úplne upečené a v mise by malo zostať trochu zahustenej marinády.
  5. Cestoviny uvarte krátko al dente, sceďte a nechajte si asi 60 ml alebo ¼ šálky vody z varenia cestovín.
  6. Rozohrejte veľkú panvicu na miernom ohni. Keď sa rozpáli, pridajte olej a nechajte ho zohriať, potom pridajte 2 nadrobno nakrájané strúčiky cesnaku.
  7. Cesnak orestujte na miernom až strednom ohni, ale nenechajte ho zhnednúť. Celý čas miešajte.
  8. Pridajte približne 2 lyžice vody z varenia cestovín a droždie. Dobre premiešajte, aby sa emulgovali, a dochuťte veľkým množstvom soli a korenia.
  9. Cestoviny rýchlo vhoďte do syrovej omáčky. Potom do nej pridajte upečené šampiňóny spolu so všetkou šťavou z panvice – môžete použiť 1 lyžicu vody z cestovín na odmastenie zapekacej misy, aby sa zachytili všetky lahodné chute. Dobre premiešajte.
  10. Ak chcete, dochuťte a posypte štipkou údenej papriky.
  11. Rozdeľte na dva taniere. Posypte opraženými vlašskými orechmi (alebo orechovou drvinou) a lístkami čerstvého tymianu.

© 2024 Vegan.sk | Nakódoval Leoš Lang