Avokádo je neuveriteľne všestranná potravina, ktorú si môžete vychutnať na mnoho rôznych spôsobov. Vďaka lahodnej chuti a zdraviu prospešným vlastnostiam je skvelým doplnkom každého jedálnička. Keď budete nabudúce v obchode s potravinami, vyberte si avokádo a vyskúšajte ho.
Obsahuje veľké množstvo dôležitých vitamínov, minerálov a mastných kyselín. Je vynikajúcim zdrojom vitamínu K, vitamínu C, vitamínu B6, draslíka a horčíka. Zdravé tuky v avokáde sú mononenasýtené mastné kyseliny, ktoré sú spojené so zlepšením zdravia srdca.
Avokádo je tiež skvelým zdrojom vlákniny, ktorá pomáha znižovať hladinu cholesterolu a zlepšuje trávenie. Avokádo sa dá použiť do rôznych jedál, od šalátov a sendvičov, vegánskych hamburgerov, až po cestoviny, smoothies a guacamole.
Pri výbere avokáda hľadajte také, ktoré je tmavozelené a na dotyk mierne mäkké. Avokádo môžete skladovať v chladničke až tri dni alebo ho môžete nakrájať na plátky, roztlačiť a potom zamraziť až na šesť mesiacov.
Avokádová pecka
V strede každého avokáda nájdete tvrdú okrúhlu kôstku, ktorej sa najlepšie zbavíte tak, že do nej zapichnete nôž a zatočíte ním, kôstka sa potom sama vysunie.
Pecku nemusíte vyhadzovať, ale skúste do nej zapichnúť štyri špáradlá, posaďte ju na pohár s vodou, aby bola čiastočne ponorená, a vytrvajte. O niekoľko týždňov avokádo pustí korene a začne rásť. Preneste ho do kvetináča a máte skvelú izbovú rastlinu.
Čo pripraviť z avokáda a aké recepty pripraviť z avokáda?
Ako už bolo spomenuté, avokádo je východiskovou surovinou mnohých receptov. Niektoré z nich vám prinášame nižšie, ale medzi klasické patria napríklad raňajkové toasty s avokádom, avokádové guacamole, plnené tortilly s plátkami avokáda, vegánske burrito, klasická mexická avokádová nátierka s koriandrom a chilli.
Vyskúšali ste už netradičné vegánske sushi s avokádom a uhorkou? Ak nie, tak je najvyšší čas, pretože stačí kúsok čerstvého domáceho sushi a toto ázijské jedlo sa stane vaším obľúbeným.
Potom avokádová majonéza, skvelá vegánska náhrada klasickej majonézy, ktorú využijete napríklad pri príprave vajíčkovej pomazánky alebo ako dip ku karfiolovým plackám. Môžete vyskúšať aj avokádové cestoviny alebo dokonca avokádový puding či nutelu.
Avokádová nátierka s paradajkami – recept
Pripravte si túto nátierku s nachos ako občerstvenie na filmový večer namiesto popcornu a uvidíte, že sa po nej len zapráši.
Ingrediencie na avokádovou nátierku s paradajkami
- 2 stredne zrelé avokáda, olúpané a nakrájané na plátky
- 1 lyžica limetkovej šťavy
- 1 malé paradajky, zbavené semienok a nakrájané na plátky
- 3 lyžice vegánskej smotany alebo jogurtu
- 1/2 lyžičky soli
- 1/2 lyžičky mletého cesnaku
- Tortilla čipsy
Avokádová nátierka s paradajkami – postup
- V malej miske roztlačte avokádo a limetkovú šťavu vidličkou.
- Vmiešajte paradajky, smotanu, soľ a cesnak. Prikryte a nechajte 5 minút odstáť v chladničke. Podávajte s tortillovými čipsami.
Recept na avokádovú nátierku
Pripravte si tieto jednoduché rýchle raňajky len z niekoľkých surovín. Náš avokádový toast obsahuje chrumkavý kváskový chlieb a štipku chilli, ktoré mu dodá šťavu. A ak ste skôr fanúšikom klasiky, pripravte si túto drožďovú nátierku v štýle materskej školy.
Ingrediencie na avokádovú nátierku
- 1 zrelé avokádo
- ½ citróna
- veľká štipka chilli vločiek
- 2 plátky kváskového chleba
- poriadna kvapka extra panenského olivového oleja
Avokádová nátierka – postup
- Avokádo rozrežte na polovicu, opatrne odstráňte kôstku a vydlabte dužinu do misky.
- Vytlačte na ňu citrónovú šťavu a potom ju roztlačte vidličkou na požadovanú konzistenciu. Podľa chuti dochuťte morskou soľou, čiernym korením a chilli vločkami.
- Chlieb opečieme, pokvapkáme olejom a navrstvíme naň avokádo.
Kváskový chlieb môžete nahradiť aj toastovým domácim najlepším chlebom.
Avokádové guacamole – recept
Krémové avokádo, trochu chilli a pikantné limetky a fantastické guacamole je na stole.
Ingrediencie na avokádové guacamole
- Malý zväzok koriandra, nasekaný
- 2 strúčiky cesnaku, rozdrvené
- 1 lyžica papriky jalapeño, nadrobno nasekanej
- Šťava z 2 limetiek alebo podľa chuti
- 4 avokáda
Avokádové guacamole – postup
- V stredne veľkej miske zmiešajte koriander, cesnak a jalapeños s limetkovou šťavou.
- Avokádo ošúpeme, vykôstkujeme a nahrubo roztlačíme škrabkou na zemiaky, pridáme do misky s ostatnými prísadami a trochou korenia a podávame s fajitas alebo tortillovými čipsami ako predjedlo.
Avokádová majonéza – recept
Táto majonéza sa výborne hodí ku klasickým aj sladkým zemiakovým hranolčekom. Výborná je aj ako dip k rôznym vegánskym plackám.
Ingrediencie na avokádovú majonézu
- 75 g avokáda, rozpoleného a zbaveného kôstok
- 1 malý strúčik cesnaku, jemne nastrúhaný
- ½ lyžičky sušenej horčice
- 1 citrón, odšťavený a napoly olúpaný
Avokádová majonéza – postup
- Vydlabte avokádo do misky, pridajte cesnak, horčicu a 2 lyžice citrónovej šťavy a rozmixujte ručným mixérom alebo kuchynským robotom do hladka.
- Ak je príliš husté, pridajte 1-2 lyžice studenej vody a podávajte.
Recept na zdravú avokádovú nátierku
Nízkokalorický a vegánsky recept, ktorý je vhodný ako obed alebo predjedlo, je lahodný krémový avokádový hummus.
Ingrediencie na zdravú avokádovú nátierku
- 1 avokádo, olúpané a zbavené kôstok
- 210 g cíceru, odkvapkaného
- 1 strúčik cesnaku, rozdrvený
- štipka chilli vločiek a ďalšie na podávanie
- 1 limetka, odšťavená
- Hrsť listov koriandra
- 2 mrkvy nakrájané na pásiky
- 2 miešané papriky nakrájané na pásiky
- 160 g cukrového hrášku
Zdravá avokádová nátierka – postup
- Avokádo, cícer, cesnak, chilli vločky a limetkovú šťavu rozmixujte a dochuťte.
- Hummus posypte lístkami koriandra a niekoľkými čili vločkami a podávajte s mrkvou, paprikou a cukrovým hráškom. Pripravte si ho večer predtým, aby ste si ho mohli vziať so sebou do práce.
Ak vám chutila táto nátierka, určite skúste aj klasickú cícerovú nátierku.
Recept na avokádové cestoviny
Rýchle, jednoduché a spoľahlivé cestoviny s avokádom za 15 minút sú ideálne pre hektické pracovné večery. Stačí len niekoľko základných ingrediencií a zrelé avokádo a za 15 minút môžete mať na stole lahodnú krémovú večeru s cestovinami.
Ingrediencie na avokádové cestoviny
- 450 g linguine (v prípade potreby môžete nahradiť bezlepkovými cestovinami)
- 2 stredne zrelé avokáda bez kôstky
- 1/2 šálky nesladeného rastlinného mlieka podľa vlastného výberu
- Kôra z 1/2 veľkého citróna
- Šťava z 1/2 veľkého citróna
- 1/2 šálky bazalkových listov
- 1 lyžička morskej soli
- Čerstvo posypané čierne korenie
- 1/4 lyžičky cesnakového prášku
- 1/8 lyžičky kajenského korenia
Na ozdobu
- 1/4 šálky konopných semienok
- Nakrájané cherry paradajky
- 1 hrsť čerstvej bazalky
Avokádové cestoviny – postup
- Naplňte veľký hrniec vodou a priveďte ho do varu. Keď voda takmer zovrie, pridajte veľké množstvo soli. Pridajte linguine a uvarte ich podľa pokynov na obale.
- Medzitým si pripravte avokádovú omáčku. V kuchynskom robote rozmixujte dužinu zrelého avokáda, mandľové mlieko, citrónovú kôru, citrónovú šťavu, lístky bazalky, soľ, korenie, cesnakový prášok a kajenské korenie do hladka.
- Keď sú cestoviny al dente, sceďte ich, ale ponechajte si 1/2 šálky tekutiny z varenia. Horúce cestoviny zalejte avokádovou omáčkou a premiešajte. Ak je omáčka príliš hustá, pridajte trochu vyhradenej vody z cestovín, aby ste ju zriedili.
- Cestoviny ozdobte čerstvou bazalkou, cherry paradajkami a konopnými semienkami.
Avokádová nutella – recept
Chcete povedať, že avokádová nutella je nejaký nezmysel? Vyskúšajte ju a uvidíte, že túto čokoládovú nátierku určite nerobíte naposledy.
Ingrediencie na avokádovú nutellu
- 100 g horkej čokolády s obsahom najmenej 70 % kakaa
- 2 zrelé avokáda
- 1/4 lyžičky červenej papriky veľmi jemne nasekanej
Avokádová nutella – postup
- Čokoládu rozpustite vo vodnom kúpeli.
- Avokádo ošúpeme a dužinu roztlačíme v kuchynskom robote. Pridajte nadrobno nakrájanú chilli papričku a zalejte rozpustenou čokoládou. Šľahajte, aby sa ingrediencie spojili.
- Lyžicou nalejte do pohára alebo misky a vychlaďte v chladničke.