Kuskus sa môže zdať ako obilie, v skutočnosti ide o druh cestovín. Prvýkrát ho vyrobili Berberi v severnej Afrike, vyrába sa z valcovanej, preosiatej a sparenej krupice z tvrdej pšenice a je základným jedlom severoafrickej kuchyne. Tento jednoduchý recept na kuskus s citrónom patrí medzi obľúbené prílohy.
Ingrediencie
- 1 šálka vody
- 1 šálka kuskusu
- 1 lyžica plus 1 lyžička extra panenského olivového oleja
- 3/4 lyžičky morskej soli, viac podľa chuti
- 2 strúčiky cesnaku, mleté
- kôra z 1 citróna
- 1 lyžica čerstvej citrónovej šťavy
- 1/3 šálky mletej petržlenovej vňate
- 2 lyžice píniových orieškov
- štipka červenej papriky, voliteľné
Postup
- V stredne veľkom hrnci priveďte vodu do varu.
- Pridajte kuskus, 1 lyžičku olivového oleja a 1/2 lyžičky morskej soli a premiešajte.
- Prikryte, stiahnite z ohňa a nechajte 5 minút odstáť.
- Kuskus popučte vidličkou, preložte ho do veľkej misy a primiešajte k nemu zvyšnú 1 lyžicu olivového oleja, 1/4 lyžičky morskej soli, cesnak, citrónovú kôru, citrónovú šťavu, petržlenovú vňať a píniové oriešky.
- Zmes preložte na tanier a podľa potreby ju ozdobte ďalšími píniovými orieškami, petržlenovou vňaťou a červenou paprikou.