Pripravte si domáci pitta chlieb, ktorý môžete podávať s dipmi alebo ako prílohu na zlievanie šťavy. Môžete si ich ľahko pripraviť vopred a zamraziť, aby ste si mohli pripraviť rýchle občerstvenie.
Ingrediencie
- 2 lyžičky rýchlo pôsobiaceho sušeného droždia
- 500 g silnej bielej múky na chlieb plus ďalšia na posypanie
- 2 lyžičky soli
- 1 lyžica olivového oleja
Postup
- Vo veľkej miske zmiešajte droždie s 300 ml teplej vody.
- Nechajte 5 minút odstáť, kým droždie nezačne bublať, a potom pridajte múku, soľ a olivový olej.
- Zmes vymiešajte na mäkké cesto.
- Nemajte obavy, ak bude na okrajoch trochu hrubšie.
- Cesto vyklopte na mierne pomúčenú pracovnú plochu.
- Hnetieme 5 až 10 minút, kým nevznikne mäkké, hladké a pružné cesto.
- Snažte sa hniesť s použitím čo najmenšieho množstva múky, len toľko, aby sa cesto nelepilo – vďaka tomu budú pitty ľahké a vzdušné.
- Po vymiesení ho vložte do mierne naolejovanej misy, prikryte utierkou a nechajte približne 1 hodinu, aby sa zväčšilo na dvojnásobnú veľkosť.
- Rúru rozohrejte na najvyššiu možnú teplotu a na strednú poličku rúry umiestnite na plech.
- Cesto rozdeľte na osem guľôčok a každú z nich dlaňou sploštite do tvaru disku.
- Na jemne pomúčenej doske rozvaľkajte každý disk na ovál dlhý približne 20 cm, široký 15 cm a hrubý 3-5 mm.
- Opatrne vyberte horúci plech z rúry.
- Poprášte ho múkou a potom naň priamo položte pitty, možno to budete musieť robiť po častiach.
- Rýchlo vráťte do rúry a pečte 4-5 minút, alebo kým sa pitty nenafúknu a nezískajú bledozlatú farbu.
- Po upečení zabalte každú horúcu pittu do čistej utierky, aby zostala mäkká, kým sa ostatné upečú.