Tento jednoduchý vegánsky recept na karí používa celý karfiol vrátane stonky a listov, takže nevzniká žiadny odpad. Je chutný a ľahko sa pripravuje.
Ingrediencie
- 1 lyžička semienok senovky gréckej
- 1 lyžička semienok koriandra
- 1 kardamónový struk, len semienka
- 1 lyžička sušených karí listov
- 2 lyžice slnečnicového oleja
- ¼ lyžičky kurkumy
- 1 lyžička mletej rasce
- 1 lyžička mletého chilli
- 1 lyžica najemno nasekaného zázvoru
- 4 rozdrvené strúčiky cesnaku
- 2 zelené chilli papričky zbavené jadierok a nadrobno nasekané
- 2 červené cibule nakrájané na kocky
- 1 celý karfiol vrátane stonky a listov, nakrájaný na kúsky
- 2 veľké paradajky nakrájané na mesiačiky
- 250 ml kokosového mlieka
- 1 limetka, odšťavená
Postup
- Wok rozohrejte na vysokej teplote. Pridajte semienka senovky gréckej, koriandra, kardamónu a karí listov a opekajte ich 2 minúty alebo kým nezačnú hnednúť a uvoľňovať arómu. Vyberte ich a pomocou tĺčika, hmoždiera alebo mlynčeka na korenie ich zomeľte na prášok.
- Vráťte wok na vysokú teplotu a pridajte olej. Pridajte všetky koreniny (vrátane tých, ktoré ste práve pomleli) a 1 minútu ich opekajte, potom pridajte zázvor, cesnak, chilli, cibuľu a 1 a 1/2 lyžičky soli a 5 minút ich smažte.
- Pidajte karfiol, premiešajte ho s ostatnými prísadami, aby sa dobre obalil, a potom ho smažte 7-10 minút alebo kým nezačne mäknúť.
- Pridajte paradajky a smažte ďalších 3-5 minút alebo kým sa nezačnú rozpadávať.
- Prilejte kokosové mlieko a za stáleho miešania varte na miernom ohni 15-20 minút, kým karfiol nezmäkne a omáčka sa nezredukuje.
- Vyžmýkajte limetkovú šťavu a skontrolujte, či je dochutená. Môžete pripraviť deň vopred – zalejte kokosovým mliekom, zredukujte na polovicu, potom nechajte vychladnúť a uchovávajte v chladničke.