Pripravte si našu jednoduchú vegánsku čokoládovú tortu na špeciálnu príležitosť s použitím náhrad mliečnych výrobkov. Ozdobená je šťavnatým „maslovým krémom“ a sezónnym ovocím.
Ingrediencie
- 150 g nemliečnej nátierky plus ďalšie na formu
- 300 ml rastlinného mlieka, napríklad ovsené
- 1 lyžica jablčného octu
- 300 g hladkej múky
- 200 g trstinového krupicového cukru
- 4 lyžice kakaového prášku
- 1 lyžička sódy bikarbóny
- ½ lyžičky vanilkového extraktu
Na maslový krém:
- 100 g horkej čokolády bez mlieka
- 200 g nemliečnej nátierky
- 400 g práškového cukru
- 5 lyžic kakaového prášku
- 1 lyžica rastlinného mlieka, napríklad ovseného
Na zdobenie:
- hrsť čerstvého sezónneho ovocia, ako sú čerešne, černice alebo figy
Postup
- Rúru predhrejte na 190 °C. Dno a boky 2 tortových foriem vymažte nezmliečnou nátierkou a dno vyložte papierom na pečenie.
- Do džbánu nalejte mlieko a pridajte ocot – bude sa zrážať, nebojte sa. Všetky ostatné prísady na koláč dajte do veľkej misy, zalejte ich mliečnou zmesou a dobre vyšľahajte do hladka. Zmes rozdeľte do pripravených foriem a pečte 25-30 minút alebo kým špajľa zapichnutá do stredu koláčov nevyjde čistá.
- Nechajte ich 10 minút vychladnúť vo forme a potom ich vyklopte na mriežky, aby úplne vychladli.
- Na prípravu maslového krému vložte čokoládu do žiaruvzdornej misky a roztopte ju v mikrovlnnej rúre, pričom každých 30 sekúnd premiešajte. Rozpustenú čokoládu nechajte 5 minút chladnúť. Nátierku a práškový cukor vyšľaháme, potom preosejeme kakaový prášok so štipkou soli. Prilejeme rozpustenú čokoládu a mlieko a ďalej miešame do hladka.
- Dva vychladnuté korpusy spojíme polovicou maslového krému a zvyšok navrstvíme na vrch a po stranách. Ozdobte čerstvým ovocím.