Recept na vegánsky čokoládový koláč

DezertyMagazín

Pripravte si chutný vegánsky čokoládový koláč z plechu, ktorý si zamiluje celá rodina. Toto jednoduché pečenie je ideálne na pohostenie na večierkoch alebo pri špeciálnych príležitostiach.

Ingrediencie

  • 215 ml slnečnicového oleja plus navyše na plech
  • 300 ml sójového mlieka, mandľového alebo kokosového mlieka
  • 2 lyžičky jablčného octu
  • 335 g trstinového cukru
  • 1 lyžička vanilkového extraktu alebo pasty z vanilkových strukov
  • 175 g sójového jogurtu alebo kokosového jogurtu
  • 300 g hladkej múky
  • 105 g kakaového prášku
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • 1 lyžička sódy bikarbóny

Na maslový krém:

  • 100 g tmavej nemliečnej čokolády
  • 140 g vegánskej nátierky pri izbovej teplote
  • 1 lyžička pasty alebo extraktu z vanilkového lusku
  • 265 g práškového cukru, preosiateho
  • ½ až 1 lyžica rastlinného mlieka (čokoľvek ste použili do cesta)
  • farebné posypy (uistite sa, že sú vhodné pre vegánov), na ozdobenie (voliteľné)

Postup

  1. Rúru zohrejte na 180 °C. Formu na pečenie (aspoň 4 cm hlbokú) vyložte papierom na pečenie. Mlieko a ocot spolu vyšľaháme v džbáne – mlieko by sa malo mierne zraziť. Odložte bokom.
  2. Cukor, olej a vanilkový extrakt spolu vyšľaháme v miske, potom vmiešame jogurt, pričom dbáme na to, aby sme rozbili všetky hrudky cukru. Prilejeme mlieko a dobre premiešame.
  3. Múku, kakaový prášok, prášok do pečiva, sódu bikarbónu a ¼ lyžičky soli preosejte do samostatnej misky a dobre premiešajte, aby sa zmes spojila. Mokré ingrediencie postupne zašľahávame do suchých, kým nám nevznikne hladké cesto, ale dávajte pozor, aby ste ich nepremiešali.
  4. Cesto nalejte do formy a pečte 30-35 minút, kým špajľa zapichnutá do stredu nevyjde takmer čistá. Pár lepkavých omrviniek je fajn, ale zmes by nemala byť mokrá.
  5. Koláč nechajte 20 minút vychladnúť vo forme a potom ho opatrne vyklopte na mriežku, aby úplne vychladol. Cesto vydrží prikryté pri izbovej teplote až dva dni.
  6. Na vegánsky maslový krém roztopte čokoládu v mikrovlnnej rúre alebo v miske nad panvicou s vriacou vodou. Nechajte vychladnúť. Nátierku a vanilku šľahajte pri vysokej rýchlosti v mixéri niekoľko minút, kým nie sú bledé a nadýchané. Postupne pridávajte práškový cukor, zo začiatku pomaly šľahajte a potom zvýšte rýchlosť na maximum, kým zmes nebude svetlá a krémová.
  7. Prilejeme vychladnutú čokoládu a dôkladne premiešame, ak je poleva veľmi tuhá, pridáme kvapku rastlinného mlieka. Pred použitím maslový krém vychlaďte aspoň 30 minút.
  8. Keď koláč úplne vychladne, natrieme na vrch polevu a podľa chuti ozdobíme posýpkou. Koláč uchovávajte v chladničke, aby zostal pevný, potom ho vyberte 1 hodinu pred podávaním. Zakrytý vydrží v chladničke až tri dni.

© 2024 Vegan.sk | Nakódoval Leoš Lang